Default page: Biblioterápia

[DEV: POST TYPE: page]

biblioterapia

BIBLIOTERÁPIA 

A biblioterápia a művészetterápiák egyik ága.
Magában foglalja az olvasást mint élményt, irányított olvasást, beszélgetést irodalmi szövegekről, könyvekről, történet- és szövegalkotást, valamilyen könyvhöz vagy íráshoz kötődő élmény kapcsán.
Az irodalmi műfajokhoz kötve létezik versterápia, meseterápia, drámaterápia.
Célját tekintve megkülönböztetik a fejlesztő biblioterápiát a klinikai biblioterápiától, ez utóbbit a gyógyítás folyamatában használják, és a súlyos problémákkal küzdő betegek terápiájának része lehet. Nem csak betegeknek ajánlott, segít feldolgozni az élethelyzetek sajátosságaiból adódó problémákat, a személyiséget fejleszti, krízishelyzetekben megoldási mintát nyújt.

Az irodalmi művek segítenek bepillantani belső világunkba, oldják a feszültséget, megküzdési technikákat mutatnak. Egyéni és csoportos formában is alkalmazható. A pedagógia és a könyvtárak számára az 1970-es évek szociális- és olvasómozgalmai által használták a biblioterápiát.

A meseterápia a meséket gyógyító történetekként fogja fel, melyek – közvetlenül és közvetetten – utólagosan is hatnak. Javaslatokat rejtenek magukban, lehetőségeket egyes problémák megoldásához, élethelyzetek kezeléséhez. A történetek által ismerhetünk rá a közös tudattalan tartalmakra, amelyek váratlan gondolatok, indulatok, érzések formájában bukkanhatnak fel, és lehetnek destruktívak és konstruktívak is. A népmesék tartalmazzák az emberiség kollektív tapasztalatait, bennük azok az ősi bölcsességek, minták maradtak fenn, amelyeket „használatba vettek” a különböző korok népei.


Könyvajánló a témához könyvtárunk állományából:

Béres Judit: “Azért olvasok, hogy éljek: Az olvasásnépszerűsítéstől az irodalomterápiáig
Pécs :  Kronosz, 2017.

1

Könyv és lélek: Biblioterápiai tanulmány: (szerkesztette Gombos Péter, Vörös Klára)
Budapest :  Magyar Olvasástársaság, 2015.

4

Bartos Éva: Segített a könyv a mese: Vallomások életről irodalomról olvasásról
Budapest :  Magyar Olvasástársaság, 1999.

2

“A szentendrei modell”: A biblioterápia közelről: (szerk. Bartos Éva)
Budapest :  Pont, 2020.

3

Boldizsár Ildikó: Meseterápia: Mesék a gyógyításban és a mindennapokban
Budapest :  Magvető, 2014.

 6

Boldizsár Ildikó: Életválságok meséi: Mesekalauz útkeresőknek
Budapest :  Magvető, 2017.

5

^ Tetejére