Default page: Könyvtárbusz

[DEV: POST TYPE: page]

A Könyvtárbusszal kapcsolatos aktuális és részletes információkat (pl. menetrendi információkat) ezen az oldalon érhet el: http://konyvtarbusz.mzsk.hu/

SAJTÓKÖZLEMÉNY                                                  2014. 03. 31.

ÉRTÉKKÖZPONTÚ BERUHÁZÁS NYÍREGYHÁZÁN

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár közel 130 000 000 Ft uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében, amelyet a mozgókönyvtári ellátás fejlesztésére és kiterjesztésére használt fel. A Nyíregyháza környéki bokortanyákon valamint a Felső-Tisza menti kis településeken lát el könyvtári és infokommunikációs szolgáltatásokat az a könyvtárbusz, amely 2014. március 31-én került átadásra Nyíregyháza főterén, a Kossuth téren.

A bokortanyák világa Nyíregyháza környékének olyan kultúrtörténeti, néprajzi és természeti öröksége, melynek hazánkban nincs párja. A helyi közösség által nemzeti értékként kezelt, a hungarikumok sorába való bejegyzésre javasolt bokortanyákra, valamint a Felső – Tisza menti apró településekre viszi el a könyvtári és infokommunikációs szolgáltatásokat a jövőben a könyvtárbusz.

A projekt Nyíregyháza külterületein 10 000, a fehérgyarmati kistérségben 30 000 lakosnak teremti meg az egyenlő esélyű, lakóhelyükön történő hozzáférést a könyvtári rendszerhez.

A könyvtári rendszer Magyarország legnagyobb kulturális intézményrendszere, kiemelt feladata, hogy válaszokat adjon a társadalmi és gazdasági változások által előidézett használói igényekre. Célunk, hogy az ország valamennyi településén minőségi közszolgáltató könyvtári ellátás váljon elérhetővé, továbbá az oktatási és a közösségi igényeket figyelembe vevő, hatékony, gazdaságosan fenntartható, értékközvetítő és értékteremtő könyvtári rendszer működjön, amely egyenlő esélyű hozzáférést biztosít a kulturális értékekhez. A könyvtár ma Magyarországon a legfontosabb közösségi színtér, amely egyszerre tudja támogatni az egyéni és a közösségi igényeket.

Az előre meghatározott útvonalon és menetrend szerint közlekedő könyvtárbusz Nyíregyháza környékén 20 helyszínen fog szolgáltatni, amelyek a következők: Sujánbokor,   Benkőbokor, Vajdabokor, Kazárbokor, Rókabokor, Felsősima, Mandabokor, Bálintbokor, Rozsrétszőlő, Butykatelep, Nagyszállás, Nyírjes, Oros belső, Oros külső, Kőlapos, Sóstóhegy, Sóstófürdő belső, Sóstófürdő külső, Nyírszőlős belső, Nyírszőlős külső.

A fehérgyarmati kistérségben 20 településen alakítottunk ki a program keretében könyvtárbusz megállóhelyet: Csaholcon, Darnón, Gacsályon, Garbolcon, Gyügyén, Hermánszegen, Nagyszekeresen, Kisnaményban, Kispaládon, Kisszekeresen, Nagyaron, Nagyhódoson, Szamossályiban, Szatmárcsekén, Tiszacsécsén, Tiszaberekben, Túrricsén, Uszkán, Nemesborzován és Zajtán.

A könyvek, folyóiratok, hangos és öregbetűs könyvek kölcsönzése mellett a használóknak lehetőségük lesz az internethasználatra, országos könyvtári adatbázisok elérésére is. A könyvtárbusz közösségi térként is funkcionál majd működése során: felnőtt- és gyermekrendezvények lebonyolításával járul hozzá a kultúra és értékközvetítéshez.

A nyíregyházi könyvtár küldetése, hogy többet adjon, és többet tegyen a kulturális értékteremtés és értékközvetítés területén. A 100%-os támogatottságot élvező 129.939.591 Ft összköltségű mozgókönyvtári program ezt olyan területeken és helyszíneken teszi lehetővé számunkra, amelyek korábban nehezen elérhetőek vagy nehezen megvalósíthatóak voltak.}

^ Tetejére