Default page: Előjegyzés és félretétel

[DEV: POST TYPE: page]

Előjegyzés és félretétel 

Szolgáltatásaink között egyre népszerűbb az előjegyzés, illetve a félretétel használata az online katalóguson keresztül otthonról, kényelmesen és egyszerűen.

Mindkét szolgáltatás csak bejelentkezéssel érhető el!

Bejelentkezés: www.mzsk.hu a honlapunk. Jobb oldalt zöld színnel látható az online beiratkozás-online hosszabbítás menüpont. Majd a bejövő oldal jobb felső sarkában a fekete színű “emberkére” kattintva van lehetőség belépni az Olvasóknak a Saját könyvtárba.
A belépéshez a rendszer kérni fog:

-  egy Vonalkódot, ami egyben a felhasználónév (az olvasójegy alján található 8 jegyű számsor (Pl.: 20111111)

-  és egy Jelszót, ami minden olvasónak alapesetben a saját születési dátuma, pontok, vesszők nélkül egybeírva (Pl.: 20020101)

Ha sikerült belépni, akkor megjelenik az online katalógus felülete, ahol lehetőség van szerzőre, címre, ill. tárgyszóra (kulcsszóra) keresni.

Előjegyzés

A példában Fábián Janka: A könyvárus lány c. könyve szerepel.

Kihozott a program 1 db találatot. A dokumentum képe alatt látszani fog, hogy a Központi Könyvtárban -  Felnőtt kölcsönző, és 7 fiókkönyvtárunkban hány példány található meg a Könyvárus lány című dokumentumból. Látszik, hogy 14 db található meg a Központi Könyvtárban illetve az egyes fiókkönyvtárakban.

Fontos: csak azokat a példányokat tudja előjegyezni, ahova érvényes beiratkozása van. Tehát ha az Olvasó be van iratkozva a Központi könyvtárba, de a Vécsey Utcai Fiókkönyvtárba (katalógusban MZSK-Vécsey köz) nincsen, csak a Felnőtt kölcsönzőben található példányokat tudja előjegyezni, a Vécsey Utcai Fiókkönyvtár példányait nem.

fabian2

Tehát a katalógusban világosan látszik, hogy 2 példány található meg csak a központi könyvtárban.
Az egyik ki van kölcsönözve (ez a státusznál látható), erre lehet előjegyzést kérni, a másik példánya elérhető (szintén a státusznál látható).

Összegezve: előjegyezni csak kikölcsönzött példányokat lehet.

Amint visszahozzák az Olvasó által előjegyzett dokumentumot, e-mailes értesítést követően vehető át személyesen a könyvtárban.

Félretétel

Bejelentkezés után (ld. fent) megjelenik az online katalógus felülete, ahol lehetőség van szerzőre, címre, ill. tárgyszóra (kulcsszóra) keresni.

Maradva a fenti példánál (Fábián Janka A könyvárus lány) jól látszik, hogy 2 példány található meg a központi könyvtárban. Az egyik ki van kölcsönözve (a státusznál látható), a másik példánya elérhető (szintén a státusznál látható).

A műveleteknél az elérhető státusz mellett az Olvasó kiválaszthatja a Félretétel menüpontot. (Ha sikeres volt a félretétel, akkor a rendszer visszajelez egy kis ablakban a félretétel sikerességéről.)

Ezek után könyvtárosaink látni fogják, hogy az Olvasó félretételt kért az egyik általa kiválasztott dokumentumra, és hamarosan e-mailt fognak küldeni.

Összegezve: félretételt kérni csak elérhető példányokra lehetséges.

 

^ Tetejére