SINGLE template: Kelet-Magyarország ajánló

[DEV: POST TYPE: post]

Kedves Nyíregyháziak! Kedves Olvasóink!

Könyvtárunk az országos járványhelyzetre való tekintettel zárva van, de a Digitális Archívumunk rengeteg újdonsággal várja Önöket.

http://www.mzsk.hu/digitalis-helyismereti-archivum/

 

Átérezve az otthon tanulók, valamint a kényszerszabadságon lévők helyzetét, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár ingyenesen hozzáférhetővé tette teljes digitális archívumát. Ezzel a gesztussal szeretnénk erősíteni a társadalmi összefogást, megkönnyíteni az otthoni tanulást, munkavégzést, és izgalmas tartalmak hozzáférhetővé tételével elviselhetőbbé tenni a bezártságot azok számára, akiknek az elkövetkező időszakban otthon maradnak.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár digitális helyismereti gyűjteményében megtalálható a Nyírvidék hetilap összes száma 1867-től 1944-ig, a Kelet-Magyarország és elődlapjainak számai 1945-től 2017-ig, a Nyíregyházi Televízió anyagai 2003-ig, a megszűnt Nyíregyházi Rádió teljes hangállománya, a Szabolcsi Szemle folyóirat összes száma 1937-től 1944-ig, a Hangsúly hangos irodalmi folyóirat összes adása és mintegy 700 nyíregyházi képeslap.

Az elkövetkező hetekben, folyamatosan mutatunk be olyan újdonságokat, amelyekkel az elmúlt hónapokban bővítettük gyűjteményünket.

Elsőként a Kelet-Magyarország című napilapot ajánljuk figyelmükbe. Az újság elődje 1944. november 8-án jelent meg először Magyar Nép címmel, amely a megye új lapja volt (Sajnos a gyűjteményünkben csak az 1945 júliusa után megjelent számok találhatók meg). Az újság akkor még kétnaponta jelent meg, 1946. április 24-től már napilapként jelentkezett. A lap több névváltozatot is megért, 1948-tól Nyírségi Magyar Néplap-ként, 1950-től Szabolcs-Szatmári Néplap-ként lehetett kapni. 1957. február 1-én a lap hivatalosan is felvette a Kelet-Magyarország nevet. 1963-tól a vasárnap megjelenő 12 oldalas szám megnövelt kulturális és sportrovattal jelentkezett. A rendszerváltás követően az újság tartalma, formája több alkalommal is változott, és a fejléc is több átalakuláson esett át, a jelenlegi formája 2010-ben alakult ki. A lap az elmúlt 76 évben a megye meghatározó krónikása volt, böngészéséhez jó szórakozást kívánunk.

^ Tetejére