A mese a mindenség kulcsa

A mese a mindenség kulcsa avagy Népmese Napja a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban

Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!” – szólt a Magyar Olvasástársaság 2005 tavaszi felhívása, mely mindazokhoz fordult,  akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása. Csatlakozásra szólított fel azon kezdeményezéshez, mely szerint ezen túl szeptember 30-át, Benedek Elek születésnapját a Népmese Napjaként tiszteljük.

DSC_2752A Népmese Napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Gyermekrészlege már ez évben csatlakozott e felhíváshoz, és „Napkeltétől-napkeltéig” címmel 24 órán át tartó non stop felolvasó napot rendezett, majd az ezt követő években „Napkeltétől napnyugtáig” tartott a mese ünnepe – az idén már tizenkettedik alkalommal.

A 2016. szeptember 30-án rendezett mesemondó- és felolvasó napon több mint száz meseszerető gyerek és felnőtt olvasta fel vagy mondta el kedvenc népmeséjét a népes gyerek- és felnőtt hallgatóságnak.

Az ünnepi hangulatot fokozandó a Móricz Zsigmond Színház jóvoltából népmesei díszletek környezetében népszerű mesealakok jelmezeibe bújtunk a kolléganőkkel és Illyés Péter előadóművésszel.

DSC_2658 A mesés nap megnyitóján Tomasovszki Anita könyvtárigazgató köszöntő gondolatai után Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere szólt a népes közönséghez, és ő olvasta fel az első mesét is – nagy átéléssel.

Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Halkóné dr. Rudolf Éva, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Köznevelési, Kulturális és Sportbizottságának elnöke, Andó Károly és Bajnai Kornél önkormányzati képviselők, Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke. A közéleti személyiségek, politikusok mellett két intézményvezető is elvarázsolta a hallgatóságot: Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója és Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója.

DSC_2676DSC_2916DSC_2738

Továbbá a diákok, főiskolások, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület jónéhány tagja mellett szülők, nagyszülők jöttek karöltve a gyerekeikkel a könyvtárba, a pedagógusok, az óvónők csoportosan hozták el a kisiskolásokat és a felsőtagozatos tanulókat a meseolvasásra.

A legtöbb vállalkozó kedvű mesélő  a kisiskolás gyerekek közül került ki. A mesemondók, ill. olvasók többsége az otthoni könyvtárából hozta magával a kedvenc meséjét, melyek zömében a magyar népmesekincs gyöngyszemei voltak. Sokan választottak rövid, humoros, csattanós  állat- és csalimeséket.

Különös színfoltja volt a napnak Nemes-Nagy Tünde, a Vakok Szövetsége elnökének braille nyomtatású meseolvasása, valamint egy Ukrajnából áttelepült kisiskolás mesemondása, aki ukránul és magyarul is előadta az erre az alkalomra választott meséjét.

A legtöbbet olvasott mesék közül néhány cím: A három kívánság, Csalóka Péter, Egyszer volt Budán kutyavásár,  A kenyér íze, A kerek kő, A macska meg az egér, Az okos lány, A teknős és a nyúl, A kiskakas gyémánt fél krajcárja, Kakas és pipe,  A pletykás asszony,  Malac Julcsa, Az ember a legerősebb, A kolozsvári bíró, A halász nagyravágyó felesége, A só, A székely asszony meg az ördög, A nyulacska harangocskája, A répa, A rest macska.

DSC_2703DSC_2771A népmese ünnepének két díszvendége is volt. Az igen népszerű Fábián Éva mesemondó interaktív mesemondásával lenyűgözte a kicsiket és nagyokat egyaránt. A Görömbő Kompánia immár második alkalommal interaktív mesés, táncos, zenés műsorával színesítette a mesés nap programját.

Minden meseolvasónak ill. -hallgatónak színes könyvjelzővel kedveskedtünk.

A könyvtár előtti téren népi játszótér (gólyaláb, sárkányetető, horgásztó, havasi lépegető, csigafuttató, lengőteke, egyensúlyozó…) fogadta a játszani szerető gyerekeket.

DSC_2863A tizenkét év eredményeit összegezve elmondhatjuk, hogy kezdeményezésünk a nyitottszívű emberek révén hagyományteremtővé vált, melyre alapozva remélhetjük, hogy a következő években is hasonló érdeklődéssel és örömmel fordulnak a meseszerető gyerekek és felnőttek a népmesék kincsestára felé, hisz a mesék birodalma időtlen és örök.

 Dr. Bihari Albertné
 főkönyvtáros, gyermekrészleg-vezető

 

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: