Balkány

Új cikkeinkben a megyében működő könyvtárakat mutatjuk be, abból a szempontból, hogy milyen feladatokat végeznek a koronavírus miatti bezárás alatt.

Harmadik bemutatkozónk a Balkányi Könyvtár.

Ahogyan mindenkinek az országban, természetesen nekünk is alaposan megváltozott mind a munkahelyi, mind a privát életünk. A „maradj otthon!”-időszak néhány hetes távlatából van miről írnunk, s ugyan egyik pillanatról a másikra kellett bezárnunk intézményünk kapuit a látogatók elől, ám mi nem maradtunk otthon, és a vészhelyzet kihirdetése óta talán még aktívabban dolgozunk a közösség érdekében, mint előtte. Ennek okát abban látjuk, hogy a változások előtt olvasóink, partnereink fogadása, az ezzel járó dokumentációs munkák olykor kizökkentettek bennünket azokból a feladatokból, melyekre most teljes kapacitással tudunk figyelni.

Új élethelyzet ez, amit minden intézmény másképp él meg, ki így, ki úgy. Mi próbáltunk és azóta is próbálunk úgy tevékenykedni, hogy a zárt ajtók mögötti munkánk a vészhelyzet elmúltával tovább emelje intézményünk színvonalát. Olyan feladatokat végzünk, amire kevésbé volt időnk, illetve kevesebb idő állt rendelkezésünkre a témában való elmélyülésre.

És most aztán lett! Bár, be kell, hogy valljuk, sokszor a zárt ajtók mögötti 8 óra sem elég ahhoz, egy-egy napot megnyugtató módon tudjunk lezárni.

A 2020-as év számunkra a legkedvezőbb módon indult, rengeteg feladatot és programot terveztünk, hiszen integrált intézmény lévén sokféle igényt kell egyszerre kielégítenünk. Az év elején úgy tűnt, ehhez minden adott, kiélhettük kreativitásunkat, új célokat fogalmaztunk meg magunknak, és nagyon örültünk, hogy mindezt képesek leszünk megvalósítani. Aztán jött március közepe, és mindent, amit az első félévre, nyárra előirányoztunk, vagy vissza kellett mondanunk, vagy átterveznünk az őszi időszakra. Persze, nagy fájdalmunkra, biztosan lesz olyan, amit végképp nem tudunk megvalósítani, de bizakodunk, nagyobb sebek nélkül átvészeljük ezt a nehéz időszakot.

Annak ellenére, hogy a könyvkölcsönzés jelenleg szinte alig működik, beszerzéseink folyamatosak. Kisebb apasztást terveztünk ebben az évben, ehhez a munkához a következő hónapban szeretnénk hozzákezdeni. Mivel intézményünk munkaidőben akár telefonon, akár online elérhető, olvasóink kérését ezek segítségével tudjuk fogadni. Könyvkölcsönzésre oly módon van lehetőség, hogy minden egészségügyi szabályt betartva adunk ki könyvet azoknak, akik előzetesen bejelentik igényüket.

E megváltozott helyzetben beleástuk magunkat a helytörténeti gyűjteményünk meglévő anyagainak feldolgozásába, és több száz oldallal gyarapítottuk azóta a Balkánnyal kapcsolatos állományunkat is. Ezek értékelésearchiválása, tematizálása folyamatos, bőséges anyag áll rendelkezésünkre a szerkesztéshez. Kutatómunkáink eredményét digitalizált formában is tároljuk, az érdekesebb témákat pedig cikkekké formálva közzé tesszük a helyi lapban. Az újság most igazán kiváló eszköz lett, hogy az egyéb általunk készített szövegeketpályázatokatrejtvényeketkönyvajánlókat eljuttassuk a lakossághoz. Ezek összeállítására, megformálására, tökéletesítésére mostani helyzetünk megfelelően csendes és nyugodt légkört biztosít.

Mindemellett az alábbi tevékenységeket is végezzük a lakosság számára:

–          szülők és diákok számára segítségnyújtás az interneten keresztül a digitális oktatás tantárgyaihoz

–          logótervezés

–          kiadványszerkesztés

–          archív fotóink virtuális kiállításban történő megjelenítése

–          információs tábla tervezése, szerkesztése

–          pályázati kapcsolattartás partnereinkkel

–          a fenntartó szociális segítségnyújtásában való közreműködés

–          kisegítő személyzet hiányában a két intézmény takarítási és felügyeleti feladatainak ellátása

Bízunk benne, ha a törvény is lehetővé teszi, hogy újra kinyithassuk intézményünk ajtaját látogatóink előtt, a fentebb leírt tevékenységeink következményeképp felkészülten és a kényszer szülte helyzetből legtöbbet profitálva kerülhetünk ki.

                                     – Dankó Zsuzsa és Horváthné Csinga Erzsébet –

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: