Olvasólétra

Hogyan kerül a létra a könyvtárba?

olvasólétra

Semmiképpen sem a magas polcok miatt. Legalább is a Vécsey utcai fiókkönyvtárba nem az elérhetetlen dolgok megközelítését szolgálja, sokkal inkább olvasásnépszerűsítést, olvasásfejlesztést, közösségteremtést. Amit mi létraként, egészen pontosan Olvasólétraként emlegetünk, az egy játék vagy újabban: olvasási kihívás.

Az első program 2016 januárjában indult, azzal a nem titkolt céllal, hogy az olvasás, a könyvek és a könyvtár számára hosszú időre megnyerje a résztvevő gyerekeket. A kísérleti jelleggel megvalósított program rendkívül sikeres volt, hiszen a kitűzött célnál jóval több eredményt sikerült elérnünk.

A játékban a Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey úti tagintézményének 2. b osztályosai vettek részt. Szakady Katalin osztálytanító: „-Azzal a kéréssel kerestem meg a Vécsey utcai fiókkönyvtárat, hogy szeretném, ha a gyerekek olvasnának, használnák a frissen megszerzett tudást. A 2. osztályosok számára megfelelő könyveket kerestem. A könyvtárral a kezdetektől jó a kapcsolatunk, gyakran vagyunk itt könyv- és könyvtárhasználati órán, kreatív foglalkozáson.”

olvasólétra1jpg

Így került képbe a Fabula Stúdió Olvasólétra sorozata, amely 5 éves kortól 10 éves korig nyújt életkornak megfelelő olvasmányélményt. Az Olvasólétra Programot ezekre a könyvekre alapoztam, hiszen mind témájában, mind tipográfiailag és az illusztrációikat tekintve is a 7 – 8 éves korosztálynak kínál sikerélményt nyújtó olvasmányt. És az egyik legfontosabb cél a sikerélmény volt. Olyan programot szerettem volna megvalósítani, amelyben a gyerekek szívesen vesznek részt, életkoruknak megfelelő olvasmányokkal találkoznak, ellenőrizni tudom, hogy tényleg elolvasták a könyvet, munkájukról pedig pozitív visszajelzést kapnak.

A feladat egyszerű volt, el kellett olvasni egy általam javasolt csoportból (15-20 könyv) választott könyvet és arról 4-5 mondatot írni, vagy lerajzolni a könyv egyik részletét. A gyerekeket könnyű volt megnyerni a programnak, de a szülők körében is kedvező visszhangra talált a kezdeményezés. A program meghirdetésekor minden gyermek hangosolvasási próbán vett részt, amelyet sikerrel teljesítve az Olvasólétra 1. létrafokára lépett. A szülők levelet kaptak a könyvtártól, amelyben tájékoztattuk őket a Program részleteiről és a beiratkozás feltételeiről. Az osztály minden tagja beiratkozott a könyvtárba és a gyerekek minden könyv elolvasása után feljebb léptek a könyvtárban kihelyezett jelképes létrán. Az elolvasott könyvekről rajzos, vagy írásos beszámolót hoztak, melyeket kiállítás keretében a könyvtárban megtekinthetnek az érdeklődők.

olvasólétra4jpg

Ez a program kifejezetten a 2. osztályosok számára van kitalálva, hiszen éppen ez az életkor az, amikor már folyékonyan tudnak olvasni, és ráadásul a kisdiák érdeklődése is ekkor differenciálódik. A siker vagy kudarcélmények hatására dől el, hogy mit fog szívesen tanulni, mivel fog szívesen foglalkozni a későbbiekben, így a célunk az volt, hogy az olvasás sikerélmény legyen. A diákok 80%-a nem hagyta abba az olvasást azután sem, hogy a létra legfelső fokára lépett. Legnagyobb örömünkre továbbra is hozzák a beszámolókat, igénylik az olvasmányélmény megbeszélését.

 Külön öröm, hogy sok szülő és testvérgyerek is kedvet kapott az olvasáshoz, amely egy nem várt hozadéka a programnak. A Vécsey utcai fiókkönyvtárban 2016. május 30-án záródó program közös tortázással és oklevélosztással zárult, melyeket az intézmény igazgatója Tomasovszki Anita adott át a gyerekeknek.

olvasólétra3jpg

„– Nagyon fontos része a könyvtárosi hivatásnak az olvasóvá nevelés. Igyekszünk minden eszközt megragadni annak érdekében, hogy a gyerekeket megnyerjük az olvasás számára, elvarázsolja, ha lehet, beszippantsa őket is a Gutenberg Galaxis. Sikeres programot zártunk, amelyet szeretnénk folytatni a jövőben is.” – mondta el a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

 A második, immáron minden alsó tagozatos kisdiák számára elérhető program az országos Könyvtári Napok keretében indult el és máris roskadozik a létránk a részvevők sokaságától. Könyvtárunk Facebook oldalán (MZSK Vécsey utcai fiókkönyvtár) rendszeres beszámolókat követhetnek olvasóink a program alakulásáról.

   olvasólétra2jpg  B. Mikula Edit
főkönyvtáros

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: