Az emberiség története : 22000 év 1000 tárgy

e tört

Az emberiség története : 22000 év 1000 tárgy / [szerzők: … Jane McIntosh et al.]. – Bp. : Corvina, 2015

Az olvasó színes, mutatós könyvet tarthat a kezében, amely felöleli az elmúlt évezredekben az emberi társadalom által létrehozott szinte valamennyi használati tárgyeszközt.

A könyv 6 fejezeten – mintegy 400 oldalon – át mutatja be a különböző korok tárgyait, a korai társadalmaktól kezdődően a középkori emberek hétköznapi tárgyain keresztül egészen napjaink gépesítésének koráig (Kr. e. 20.000 – Kr. u. 2000-ig). Bemutatja a tárgyi eszközök használatát, színes fotókkal illusztrálja mindegyiket, illetve leírja, hogy mely tárgyat, mire használták az adott társadalmak, népek emberei. A könyvben rengeteg olyan tárggyal találkozhatunk, melyeket tanulmányaink során a történelem órák keretein belül nem is hallottunk, viszont érdekesebbé és színesebbé teszik számunkra a korai társadalmaktól kezdődően napjainkig a történelmi tárgyakkal kapcsolatos ismereteinket.

A könyvet elsősorban a történelmet kedvelő olvasóink számára ajánlom, illetve olyan olvasóknak, akiket érdekelnek a régi korokban élő emberek hétköznapi használati tárgyainak funkciói és leírásai. Találkozhatunk olyan tárgyi eszközökkel, melyeket a harcászatban használtak fel a különféle társadalmak – például II. Henrik lovagi páncélját, különböző szúró- és lőfegyvereket, a különböző háborúk és világháborúk fegyvereit valamint tárgyi eszközeit is megismerhetjük. A korai társadalmak öltözködési szokásaival is megismerkedhet az olvasó. Találhatunk a könyvben különböző zenei hangszerekkel kapcsolatos ismertetőket, megismerhetjük az egyes vallások alapvető tárgyi eszközeit – Keresztény Egyház, Iszlám Kalifátus –, építészeti tárgyakról is olvashatunk, megismerhetjük az egyes korok művészeti jellemzőit, továbbá temetkezési tárgyakat, tömegkommunikációs tárgyakat – morse jeladót, rádiót, televíziót, számítógépet, okostelefont – is megtalálhatunk eme széles körben feltáró könyvben, mely a tárgyakról 1-1 rövidebb leírást ad.

CAM17159

A könyvben való tájékozódást egy 10 oldalas név- és tárgymutató segítségével oldották meg, mely a könyv végén található. Itt felsorolják a különböző tárgyak illetve felfedezőik neveit, mellyel gyorsabban kereshetjük ki az adott korszak tárgyait.

 Számomra a könyv első kézbevételekor feltűnt a nagy súlya, illetve a sok színes kép és tárgy, melyeket próbáltak belesűríteni. Úgy érzem, hogy a szerzők alaposan körbejárták az egyes fejezetekben bemutatott tárgyi eszközök történetét. Több múzeumot bejártak azért, hogy hitelesen vissza tudják adni mindazt a tudást ezen eszközökről, amelyeket az emberiség több mint 22 ezer év alatt felfedezett, létrehozott és használt. Részemről nagy dicséret jár a szerzőknek az alapos munkájukért és kitartásukért. Nem hinném, hogy valaha is fog születni még egy ehhez hasonló könyv, melynek tárgyát ilyen alaposan körüljárnak majd a szerzői. Látszik, hogy rengeteg időt és nem kevés munkát fektettek bele, hogy ez a könyv az olvasók számára is hozzáférhetővé, informatívvá és látványossá sikeredjen. CAM17160A szerzők nem bonyolították túl szakmailag a tárgyak leírásait, kizárólag hétköznapi szavakat használtak ezek leírásához, illetve bemutatásához.

Ezúton szeretnék gratulálni azoknak, akik részt vettek ennek a nagyszerű könyvnek a létrehozásában, és alaposan körbejárták az egyes civilizációk tárgyi és használati eszközeit, hogy számunkra, olvasók számára megszülethessen egy ilyen nagy mű az emberiségről.

Hamvai Ferenc
könyvtáros

2 thoughts on “Az emberiség története : 22000 év 1000 tárgy

  • 2016. május 9. (hétfő) at 10:35
    Permalink

    Kedves Ferenc!

    Ha ilyenek lennének a mai tankönyvek, szívesebben forgatnák a fiatalok. Átfogó képet kapunk az emberiség történetéről a kőbaltától az okostelefonig.

    szép napot

    Szabó László István

    Reply
  • 2016. június 2. (csütörtök) at 10:29
    Permalink

    Kedves László!

    Nagyon szépen köszönöm a hozzászólását. Valóban, a mai tankönyvek piacán sajnos nincs elég átfogó ismeretközlő és releváns információval rendelkező tankönyv, amit a mai fiatalok sokkal szívesebben forgatnának.

    Üdvözlettel, Hamvai Ferenc.

    Reply

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: