Ünnepi Könyvhét

A könyvhéten bemutatásra kerülő kötetekből, íróvendégeink új könyveiből ajánlunk olvasnivalót, amelyek utóbb könyvtárunkban is hozzáférhetőek lesznek. Egyúttal hívjuk Önöket a kötetbemutatókra (hely és idő a programfüzetben), s felhívjuk figyelmüket a kölcsönzőtérben látható könyvajánlóra/kiállításra is, mely az íróvendégek korábbi köteteiből kínál válogatást.

Petőcz András: Másnap : Feljegyzések a háborúból

A szerző az Idegenek c. regényéből már megismert tragikus sorsú hősnőjének, Annának sorsát írja tovább. Anna, aki a háború pokla elől menekült, most nővé serdült, ám úgy érzi, hontalan menekültként a magányát semmi sem tudja feloldani. Anna kiszolgáltatottsága a 21. század emberének félelmeit, szorongásait tükrözi.

Vári Fábián László: Tábori posta
Katonaregényt olvashatunk: a kárpátaljai fiatal költőt a szovjet hadsereg katonájaként az NDK-ba vezénylik, ott lesz „megszálló” katona. Képtelenebbnél képtelenebb laktanyai, hadgyakorlati szituációkon esik át, a különleges tablóban megjelennek egy soknemzetiségű hadsereg tipikus figurái: a kegyetlen, iszákos orosz tizedes, a szervilis ukrán zászlós, a jólelkű, méla tatár hadtápos, a félelmetes kozák ezredes és a büszke grúz, a csendes észt és a nyelvrokonság tudatát lelkesen ápoló mordvin sorkatona.

Hol vagy hazám? Kelet-Közép-Európa Himnuszai / összeáll. Kiss Gy. Csaba

A szerző 13 közép-kelet-európai ország himnuszáról értekezik: miben azonosak, miben eltérőek Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia himnuszai. Nemcsak felsorakoztatja kiváló műfordításban vagy nyersfordításban ezeket a himnuszokat, hanem keletkezésüket, hatásukat, különlegességeiket az irodalomtörténész szemével mutatja be.

Baranyai Norbert: „…valóságból táplálkozik, s mégis költészet” : Móricz prózájának újraolvasási lehetőségei
Amíg az olvasói köztudat Móricz Zsigmondot a legjelentősebb magyar alkotók között tartja számon, addig rendkívül színes és sokrétű életművéről az irodalomkutatás mintha szép lassan elfeledkezett volna. Baranyai Norbert doktori értekezése nőtte ki magát könyvvé, amely a móriczi próza korszerűsége mellett tör lándzsát. A kötet Móricz különböző alkotásainak értelmezésével közelít az életműhöz. Az elemzések többféle szempontrendszert és megközelítési lehetőséget szem előtt tartva hívják fel a figyelmet a regények összetettségére, rámutatva ezáltal arra, hogy milyen további lehetőségek rejlenek a móriczi próza újraolvasásában.

Ratkó József bibliográfia / összeáll. Babosi László
A bibliográfiát Ratkó-kutató kollégánk, Babosi László állította össze, részletesebb méltatása az alábbi linken olvasható:
http://www.mzsk.hu:81/2011/05/kollegaval-buszkelkedunk/

Bényei Miklós: A Magyar Könyvtárosok Egyesületének története 1935-2009
A könyvtáros szakirodalom területén egyedülálló alkotással ismerkedhetünk meg kézbevéve Bényei Miklós ezen alkotását. A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 75 évéről szóló összefoglaló kiadvány tartalmazza a területi, szakterületi szervezetek történetét is, a kötet ekképpen hiánypótló a könyvtári szervezettörténet területén.

Múzeumi iránytű (Múzeumpedagógia kiadványsorozat)

A kiadványsorozat a múzeumok és iskolák együttműködéséhez, a múzeumpedagógia sokrétű tapasztalatának továbbfejlesztéséhez kíván segítséget nyújtani, konkrét tapasztalatok, gyakorlatok bemutatásával.

Gálik Margit: A rest macska

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából Gálik Margit valamint Bihari Albertné fogják bemutatni ezt az igényes meséskönyvet. A nyíregyházi szerző a „nemcsak a külcsíny fontos, hanem a belbecs is” elvét követve értékes kötetet alkotott, amihez nem csekély mértékben hozzájárulnak az illusztrációk is, melyeket Szabó István Attila készített.

Ménes Attila: Hidegdauer
A regény a hetvenes évek nyomasztó, kisszerű világának krónikája egy kamaszlány, Juli nézőpontjából. A magányosan felnövekvő Juli történetmesélésében hétköznapi emberek hétköznapi, ám számukra annál súlyosabb problémái, apró örömei elevenednek meg, a kegyetlenségig pontos diagnózisát adva egy perspektívátlan létezésnek.

Kövér György: A tiszaeszlári dráma

A tiszaeszlári vérvád az 1882–1883 között Tiszaeszláron, majd Nyíregyházán lezajlott per és az ahhoz kapcsolódó politikai és közéleti viták összefoglaló neve. A vérvád, amelyben a tiszaeszlári zsidókat egy keresztény lány, Solymosi Eszter rituális meggyilkolásával gyanúsították meg, rövidesen a magyar politikai erők összecsapásának terepévé vált, Európa-szerte nagy figyelmet kapott, és nagy hatással volt a magyarországi antiszemitizmus későbbi alakulására. A per, amelyben Eötvös Károly és védőtársai vállalták magukra a zsidók védelmét, végül a vádlottak felmentésével végződött.
Kövér Györgynek ez a szomorú és igazságtalan történelmi esemény szolgáltatja az alapot a 19. századvégi magyar társadalom bemutatásához

Dr. Eisert Árpád versei
Méltatlanul keveset tudunk dr. Eisert Árpád életéről, munkásságáról. Születésének 100. évfordulója alkalmat ad arra, hogy hiányosságainkat pótoljuk. A rozsnyói születésű sebész 1947-ben került Nyíregyházára. A hazai szívsebészet úttörőjének is nevezik, ugyanis Magyarországon ő végzett először szívműtétet. Ez alkalommal verseskönyvét ismerhetjük meg. A bemutató helyszínén a rendezvény után kiállítás nyílik dr. Eisert Árpád életéről is.

Tóth Zita, Tóth Anita: Zoknimuki
Hogy kik azok a zoknimukik, hol tanyáznak, milyen törvényeik vannak, kikkel barátkozhatnak s kikkel nem – erre kapunk választ a szórakoztató, humoros, kalandos meseregényben, melynek címe Filc, a zoknimuki. Ennek a folytatása a mókás, nem egyszer veszélyes kalandokban bővelkedő Filc, a zoknimuki és az Öreg Kút titka.

Nagy István Attila: Az utolsó napsütés

S végül a nyíregyházi költő, kritikus, újságíró legújabb kötetét mutatja be Karádi Zsolt.

A teljes könyvheti lista az alábbi linken érhető el:
http://www.olvassbele.hu/index.php/koenyvhet/902-a-82-uennepi-koenyvhet-es-a-10-gyerekkoenyvnapok-kiadvanyai

A könyvheti termés színe-javát, amint lehet, igyekszünk mihamarabb beszerezni, és hozzáférhetővé a könyvtárban.

Írta: Trifonovné Karajz Borbála, Kósa Ilona

Trifonovné Karajz Borbála

Gyűjteményszervező könyvtáros

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: