A német doktor

 

a német doktor 1

színes, feliratos argentin-francia-spanyol-norvég filmdráma  

 

Rendező: Lucía Puenzo

Forgatókönyvíró: Lucía Puenzo
Zeneszerző: Andrés GoldsteinDaniel Tarrab
Operatőr: Nicolás Puenzo
Producer: Gudny HummelvollAxel KuschevatzkyJosé María Morales,Lucía PuenzoFabienne Vonier

 

Az Országos Könyvtári Napok keretén belül és a Holokauszt Emlékév kapcsán került sor Dr. Drabancz M. Róbert főiskolai tanár filmvetítéssel egybekötött előadására: Porból és hamuból: Bűnösök és áldozatok napjaink holokauszt filmjeiben címmel a Krúdy Art Moziban.

A II. világháború eseményei mély, sosem gyógyuló sebet ütöttek az emberiség történetében. A főbűnösök egy része elmenekült – sokan évtizedekig éltek Dél-Amerikában és bujkáltak az izraeli titkosszolgálat, a Moszad elől.

Köztük volt Josef Mengele, német SS-tiszt, az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa, aki embereket – mások mellett több mint 3000 ikergyermeket – nyomorított és ölt meg az orvostudomány nevében brutális és megengedhetetlen kísérleteivel.  Soha nem állíthatták bíróság elé az elkövetett bűntettek miatt.

Számos könyvet írtak rémtetteiről pl. Dr. Nyiszli Miklós: Doktor Mengele boncoló orvosa voltam. Figurája több filmben is felbukkan pl. A brazíliai fiúk (Gregory Peck alakításában) illetve a Lucía Puenzo által rendezett A német doktor azonos című regényéből készült filmjében is.

Az argentin-francia-spanyol-norvég koprodukcióban készült filmet 2013 májusában a világ legrangosabb seregszemléjén, az A-kategóriás Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard versenyszekciójában mutatták be először.

A cselekmény Argentínában, a festői szépségű Patagóniában játszódik, 1960-ban. A történetben Mengele találkozik egy argentin családdal, és követi őket a hosszú úton egy kis városba, ahol a család a nagyszülőktől örökölt kis panzió felújításával szeretne új életet kezdeni. Befogadják a titokzatos idegent, aki Helmut Gregor néven mutatkozik be és rögtön felkelti érdeklődését a család alulfejlett kislánya, Lilith. A koraszülöttként világra jött Lilithen a doktor hormoninjekciókkal szándékozik segíteni, ezáltal kipróbálva emberen is a készítmény hatását. Az édesanya engedélyezi a kezelést, amiről az édesapa semmit nem tud. Mindeközben anatómiailag részletes elemzést vezet a naiv család minden egyes tagjának testi adottságairól, valamint a szer Lilithre gyakorolt hatásáról.

a német doktor 2

Mengele érdeklődését felkelti a családfő kedves hobbija is. Enzo, a családapa elsősorban kislányának akar örömet szerezni a mechanikus szívvel működő játékbabával, mely nemcsak a kislány, de az őrült tudásszomjjal rendelkező orvos tetszését is elnyeri. A doktor komolyabb összeget fektet a prototípus kifejlesztésébe és a sorozatgyártásba. Ez eltér az eredeti kreol bőrű és barna szemű sémától, és a szőke, kék szemű babák gyártása mellett köteleződik el.

Olyan porcelán vásárlását kéri az előállítótól, melyet még sosem használtak játék készítéséhez és nagyon jól lehet formálni.

Végül a várandós anya ikerszülésével tulajdonképpen beteljesülnek Mengele beteg álmai: folytatni akarja a kísérleteket az egyik babán, a másikkal összehasonlítva akarja kontrollálni az eredményt.

A család nem tudja, hogy ők rejtegetik a világ egyik legveszélyesebb bűnözőjét.

Ugyanakkor, az izraeli ügynökök kétségbeesetten keresik a filmben a haláltábor elhíresült orvosát.

 A történetet a kislány Lilith meséli el, aki rajong a különös idegenért.

A filmben a rendezőnő nem idézi fel a doktor előéletét, hiszen az mindenki számára ismert. Nem a világháború tragédiáit –  háborús haláltáborokat, horogkeresztes egyenruhákat – mutatja be, hanem egy intimebb helyzetben teremti meg a fenyegetettség atmoszféráját.

Egy szimpatikus, mindenkivel udvarias orvost látunk, aki látszólag hivatástudatból kezeli a kislányt illetve a terhes anyát, és a család szépen lassan kiszolgáltatottá válik tőle:

-          az anya a terhessége révén

-          a kislány a magassága miatt

-          az apa a babagyártás miatt

A film főszereplője Àlex Brendemühl, aki a hírhedt náci háborús bűnöst Josef Mengelét alakítja, nagyon jól.  Enzo, a családapa szerepét Diego Peretti,  Évát, az édesanyát a nálunk is népszerű Vad angyal című sorozat főszereplője, Natalia Oreiro alakítja, aki több díjat nyert ezért a szerepéért.

Lilith szerepében Florencia Bado, aki ugyancsak jól játszik fiatal kora ellenére.

A film zenéje nagyon szép, illik a filmhez, igaz csak egy-két jelenetnél van háttérzene. Érezni lehet végig azt a feszültséget, amit a doktor kelt a jelenlétével.

A megszállott náci orvos valódi énje végig homályban marad és a nézőben ott motoszkálhat az a kétely, hogy valóban olyan rossz ember volt-e?  Ez a filmből nem derül ki ugyan, de ismerve a rémtetteit, az előítéletünk ugyanúgy megmarad, és azt várjuk, hogy sikerüljön őt elfogni a titkosügynököknek.

a német doktor 3

Lucía Puenzo, Buenos Airesben élő argentin írónő szívesen ír regényt és készít filmet ugyanabból a témából.

A film alapjául szolgáló azonos című regény megtalálható és kikölcsönözhető a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Magyarországon ez az első Puenzo könyv, ami magyarul is megjelent.

A bejegyzés kategóriája: Kultúra
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>