Nyíregyházi Cimborák Klubja – ahogy azt mi látjuk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2006. május 08. – Cimbora: „Először Mónika néni definiálta nekünk ezt a szót. Kiderült, hogy ő még nagyobb gordiuszi csomót tud kötni eddig sem egyszerű életünkre. Úgy emlékszem, mintha csak tegnap történt volna. Talán mert tegnap is volt, mikor Mónika néni kedves mosollyal az arcán közölte velünk, hogy mi nagyon szeretnénk cimborák lenni. Hittünk neki.”

A fenti sorok írói, Magyar Tímea és Rábai Valéria egykori alapító tagok fogalmazták meg, hogy mit jelentett nekik a cimboraság. Nekünk, akik a Magyar Televízió Cimbora című ifjúsági műsorára még emlékszünk, nem csak egyszerűen jó barátot jelent, hanem igényesen válogatott és neves művészek által előadott irodalmi és zenei műsort is. Később a produkció átkerült a Duna Televízió csatornájára, napjainkra pedig hírét sem halljuk.

cimbora2

Egy lelkes dunaújvárosi könyvtáros fejéből pattant ki az ötlet, hogy olvasni szerető irodalombarát gyerekekből olvasói klubot toborozzon Cimborák Klubja néven. A kezdeményezéshez nevét adta a műsor egykori szerkesztője és vezetője É. Szabó Márta, aki nem csak az egyes adások témáját álmodta meg, hanem nyári táborokat is szervezett a gyerekek részére. Mára az ország területén több városban is működik Cimbora Klub, leginkább lelkes könyvtárosok szervezésében.

A Nyíregyházi Cimborák életében eltelt nyolc év alatt voltak neves íróvendégeink, évente részt vettünk a budapesti Országos Cimbora-találkozókon, a felejthetetlen Cimbora-fesztiválokon a Művészetek Palotájában. Szerveztünk irodalmi activity játékot, Cimbora-mikulást, búcsúztatót az egyetemre ballagó cimbora társainknak. Kirándultunk a Nyíregyházi Vadasparkba, az Igrice Mocsár Természetvédelmi Területre, a Tuzson János Botanikus Kertbe. Lelkes kis csapatunkkal nemcsak részt vettünk, hanem meg is nyertük azt a népmese-vetélkedőt, melynek országos döntőjét a Cimbora műsor is közvetítette.

A Cimbora ma is működik. Havi rendszeres találkozóinkon barkácsolunk, színdarabot tanulunk, kirándulunk és jókat beszélgetünk könyvekről, egymásról, a barátságról, azokról az értékekről, amelyek ma is – akárcsak nyolc évvel ezelőtt – ugyanolyan fontosak számunkra.

Ignácz Lászlóné, Tóthné Szomolya Ágnes
gyermekkönyvtárosok

A bejegyzés kategóriája: Könyvtárunkról
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>