Ünnepi könyvhét 2017

Az Ünnepi Könyvhét néhány programjáról

1496936556Már többedik éve van kialakulóban, s állandósulni látszik a nyíregyházi ünnepi könyvhét programsorozata a Móricz Zsigmond Könyvtár szervezésében. A főtér egyik sarkában felállított sátor alatt történik a megnyitó, s zajlanak a további, színpadot kívánó programok: író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, felolvasások, zenei előadások, s a tér egyéb pontjain körben a könyvesboltok és helyi kiadók könyvsátrai, dedikáló asztalok,  könyvtáros pult ingyenes beiratkozással, „Vegyél egyet, tegyél egyet” könyvespolc, könyvturkáló, a könyvtár mindig népszerű fajátékai, lehetőség egyéb kreatív játékokra, Legó-kitelepülés,  s bokrokon fákon  lengedező idézetkártyák.

A tér mindennapi élete közben zajlik, a kávéházak teraszain üldögélő beszélgető vendégek, jövő-menő, sétáló, bicikliző városlakók, akik meg-megállnak, böngészgetnek, belehallgatnak, s le is ülnek, sokan viszont célzatosan keresik már a rendezvényt, mert jó nyári művészeti fesztiválhangulat van.  A megnyitón a könyvtár igazgatónője kifejezetten ezt az oldalt erősítette, szeretné, ha fesztivállá nőné ki magát a rendezvény. A rendezvény nyitónapját Tarczy Gyula moderálta, fényesen bizonyítva újra tudását és rátermettségét a feladatra, amit könyvbe is foglalt az idén.

1496936582Idei díszvendégünk Zalán Tibor volt. Megnyitójában hangsúlyozta: az olvasók nem vesznek tudomást a Gutenberg galaxis válságáról, legalábbis az ilyen alkalmakkor megjelenő népes közönség bizalmat kelt az írókban, hogy érdemes írniuk. A megnyitót követően Kürti László költő beszélgetett vele. Munkáin kívül sok szó esett mestereiről, példaképeiről (Ady Endre, Pilinszky János, Nagy László, Juhász Ferenc), akik hatottak rá, barátairól, író- és költőtársairól, az ő hatásukról (Baka István, Géczi János, Sziveri János, Fodor Ákos). Elmondta, hogy nagyra becsüli a slam poetryt, amely a fiatalokhoz is képes eljuttatni a költészetet. S végül bemutatkozott egy fiatal költőtársa, a „testverselő” Viola Szandra.

DSC_1724Szintén az első napon (jún. 8. csütörtök) ismerkedhetett meg a közönség a nyíregyházi származású Kalapos Éva Veronikával, a D.A.C. és a Massza c. ifjúsági regények írójával, akinek – mint mondta – fiatalkora sok elhallgatással telt, s ez is vezetett ahhoz, hogy szókimondó író lett, a kibeszélés híve, s olyan témákról ír a fiataloknak, (s időseknek is), amikről nehéz beszélni, mert ott van valami fontos, pl. internetes zaklatás, iskolai bántalmazás. Végül Mátó c. novelláját olvasta, a főszereplő „mátós” apjáról, s kapcsolatukról.

A napot a nyíregyházi Artézis zenekar koncertje zárta, csodaszép népdalok szép előadásával.

A pénteki program délelőtt Finy Petra író gyerekeknek szóló előadásával kezdődött, az írónő a versek, az irodalom, és saját művei világába vonta be a lelkes gyerekcsapatot.

DSC_2177A kora délután rendhagyó programja volt a Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola bemutatkozása Párbajok a 19-20. századi Magyarországon címmel. Sipos Lászlótól, a Zrínyi I. Gimnázium tanárától érdekes művelődéstörténeti bemutatást hallhattunk főleg – a könyvhét kapcsán – írókra kihegyezve, szó esett pl. Krúdy Gyula, Gárdonyi Géza párbajvívási szokásairól, történeteiről. A hallottakat látvánnyal erősítették, egy szintén nyíregyházi, bánkis diák segítségével. Az érdekes témába Erdei Nagy Mariann moderátor kíváncsi kérdései alapján még alaposabban betekintést nyerhettünk a párbajvívás művelődéstörténete iránt elkötelezett vívó pedagógustól.

DSC_2276A pénteki nap fő vendége Schein Gábor író volt, akivel Karády Zsolt beszélgetett.  Főleg két művéről esett szó, a frissen megjelent Üzenet a kontinens belsejéből c. verseskötetéről, s a két évvel ezelőtti Svéd c. regényéről. A verseskötet – mely részben az író betegségét és gyógyulását is dokumentálja – nagyon megrendítette a beszélgetőtárs Karády Zsoltot, s az általa felolvasott Kavics c. vers ugyanezt tette a közönséggel. Az író pokoljárását „szép”-nek mondta, a betegség, ha elfogadja az ember a halált, nagy magasságokba, nagy békébe tud emelni. A fájdalom és a boldogság ugyanolyan nagy ajándéka az életnek. S az élet, egy kavics, mindennél többet ér, mint amiről a betegség kapcsán beszámolhatna.  A tartalmas beszélgetésben sok mindent elmondott magáról, gondolatairól az író. A varjúmotívumról műveiben, amik az átlépés szimbólumai, a madarak csicsergéséről, ami katasztrófáinkon inneni és túli jelenség, mindentől függetlenül állandó, Auschwitzban ugyanúgy csicseregtek a madarak, mint bármikor. Aki még nem ismeri, valószínűleg kézbe veszi Svéd c. regényét is, amelyről szintén hosszasan beszélt, arról a korosztályról, amelynek ifjúkorát sírba temette a történelem, csak a dilemmáik maradtak meg a felejtés tömegsírja felett.

DSC_2309Nagy Zsuka nyíregyházi költőnek második nagyobb verseskötete jelent meg Küllők, sávok címmel. A fiatal tanárnő, költőnő sokat biciklizik, eközben szemlélődik, s különösen rokonszenvvel figyeli azokat az embereket, akik elesettek, perifériára szorultak, öregek, kitaszítottak vagy kitaszítódtak, félrecsúsztak, s nekik szeretne hangot adni verseiben, akik önmaguk nem szólalhatnak meg. Egykori tanára, Gerliczki András beszélgetett a költőnővel.

A pénteki nap zenés műsorai között hallhattuk a fülbemászó dallamokat hamisítatlan kedvvel éneklő nyíregyházi hölgykoszorút, akik talán kivétel nélkül képesek mindenkit jókedvre hangolni

Elhangzott többször a beszélgetések folyamán Borbély Szilárd neve, Nagy Zsuka is, Schein Gábor is felolvasta egy-egy, az ő emlékének szentelt versét. S mindannyiunk tudatában végig ott volt Eszterházy Péter is, aki a tavalyi könyvhetet még megnyitotta. Akiknek hiánya most még nagyon fájó, de szép lassan beépülnek irodalmi hagyományunkba, értékeinkbe, közös kánonunkba.

Trifonovné Karajz Borbála
könyvtáros

Trifonovné Karajz Borbála névjegye

állománygyarapító és katalógusszerkesztő könyvtáros
A bejegyzés kategóriája: Programokról
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>