Bjørn Sortland: Az őszinteség perce : Regény művészetről és szerelemről. – Bp. : Pongrác, 2015

Az őszinteség perce - borítóA 17 éves Oslóban élő Frida élete alapjaiban rendül meg, amikor megtudja: olyan szembetegsége van, amely miatt el is veszítheti a látását. A kétségbeesett lány, édesanyja előtt eltitkolva az orvosi diagnózist, elhatározza, utazni fog, szétnéz a világban, amíg még lát.

Vonattal elmegy Firenzébe, ahol egy étteremben találkozik a norvég Jakobbal, aki éppen egy ifjúsági magazin számára készülő írásához gyűjt élményeket: az általa kiválasztott 34 műalkotást igyekszik élőben megnézni. (Ezek fotói a könyv közepén megtalálhatóak.) A különböző korok nagy alkotóinak munkái a keresztre feszített Krisztust ábrázolják.

A csendes, visszahúzódó fiú szinte szárnyal, amint a készülő cikke témájáról, Jézusról, az általa annyira szeretett és ismert művészekről, valamint azok műveiről beszél. Frida elbűvölten hallgatja Jakobot, csatlakozik a fiúhoz, aki szinte profi művészettörténész és idegenvezető is egy személyben.

Eljutnak együtt Velencébe és Párizsba is. Frida számára megszűnik a tér és az idő, és a benne állandóan jelenlevő magányosság is kezd csendesedni, szerelmes lesz. De Jakob viszonozza-e a lány érzéseit?

Fridának előbb-utóbb szembe kell néznie azzal, hogy ez az izgalmas utazás nem tarthat örökké és a szeme … A műtét nem halogatható sokáig. És eljön az őszinteség perce.

Bjørn Sortland regénye a művészetről, a vallásról és a szerelemről a kortárs ifjúsági irodalom egyik nagyszerű darabja, amelynek nagy érdeme, hogy valósághűen adja vissza a két fiatal életérzését, belső lelki történéseit és azt a nyitottságot, amellyel Isten, a művészet és a másik ember felé tudnak fordulni.

Felnőtteknek is ajánlom a norvég író munkáját, hiszen akárhány évesek is vagyunk, a lelkünk mélyén őrizzük az egykori fiatalabb énünket, a csendjeinket, a belső utazásainkat, a másik embert, az „őszinteség perceinket”.

                                              Lőkös Angéla

A bejegyzés kategóriája: Könyvajánló
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>