Harris: Szederbor

2020 januárjában a NIOK kihívás résztvevői “valami franciát” olvasnak. Alexa  a Szederbort ajánlja

Joanne Harris: Szederbor

Jay író, akinek tizenöt éve írói válsága van, és nem nagyon tud kilábalni belőle. Úgy dönt, hirtelen felindulásból vásárol egy házat egy eldugott kis francia faluban.
Hamar rájön, hogy nem csupán ihletet talál a varázslatos, nyugodt hangulatú helyen, hanem titkokat is. Mintha még a szőlőtőkék is rejtélyekről suttognának a szomszédból.
Ráadásul gyerekkora nyarainak napcsókolta emlékei is egyre jobban kísértik.

 

 

Nem olvastam még semmit az írónőtől, viszont a Csokoládé című regényét régóta ajánlgatja nekem Dóri. Könyvtárban jártam ugyan a napokban, de elfelejtettem megkérdezni, van-e kölcsönözhető Harris regény jelenleg az állományban, szóval azt kezdtem el olvasni, ami éppen kéznél volt. Egyébként is régóta kacsingat rám ez a történet, még évekkel korábban hosszú, kórházban töltött napok kitöltése céljából kaptam ajándékba, de akkor nem kezdtem el olvasni.

Ahogy nekikezdtem, rájöttem, hogy akkor miért nem csúszott: lassan kezdődik, és hiába több, mint háromszáz oldal, valódi, pörgős cselekményről nem igazán beszélhetünk. Mégis volt egy olyan érzelemdússága már a kezdetektől, ami beszippantott.
Lehet, csak azért, mert kifejezetten szeretem és keresem a Franciaországban játszódó történeteket, Joanne Harris pedig nagyon szépen, érzékletesen írja le a környezetet, teremt különleges, békés, kisvárosi hangulatot. Megjött a kedvem, hogy némi ruhával és ellátmánnyal felkerekedjek és magam is ellátogassak a Bordeaux-tól nem messze lévő településre, aztán zöldségeket termesszek, lekvárt főzzek, gyógynövényekből „talizmán”zacskókat kössek, és egyszerűen csak élvezzem egy más, távoli táj minden varázsát.
Tökéletesen adagolt mágikus realizmus, a Különlegességek zamatát szinte a nyelvemen éreztem, a termőföld puhán, sötéten hullott ki az ujjaim között, a békesség, ami az egész történet sajátja, meleg takaróként ölelt körbe.

Hiába Jay a főszereplő, nekem végig kicsit távoli maradt, olyan érzésem volt, hogy maradt a karakterének egy fel nem fedett, meg nem ismert része. Író volt, aki francia gazdálkodóvá vált, és nagyon nagy jellemfejlődésen esett át, ahogy haladtunk a történetben, mégis van bennem némi hiányérzet vele kapcsolatban.
Ellentétben Joe karakterével, akit csupán a visszaemlékezésekből ismerünk meg, mégis nagyon megkedveltem. Hatalmas tudással, fantáziával megáldott öregúr, aki néha kissé bogarasnak tűnik, de rájöttem olvasás közben, hogy nem az. Hiszen a növényekkel való bánásmódja, a gyógynövényes tasakok miért ne működhetnének a valóságban is?

Marise karaktere a könyv végéig maga a nagybetűs REJTÉLYmég csak ötletem se volt, mi az oka annak, hogy ennyire magának való, visszahúzódó, szinte már tüskés a személyisége. A lányát, Rosat nagyon megkedveltem, bár nem tudom, mostanában miért szeretem ennyire, ha gyerekszereplője is van egy történetnek.
Mint később utánanéztem, Josephine, Roux vagy Narcisse a Csokoládéban is szerepelnek (talán itt azért maradtak meg mellékszereplőnek, nem tudom), szóval most már biztos, hogy az írónő másik könyvét is el kell olvasnom.

Azt hiszem tökéletes történetet választottam ahhoz, hogy megismerkedjek Joanne Harris munkásságával, stílusával.
Hangulat kell hozzá, kicsit meg kell állni, le kell lassulni, hogy igazán át tudjuk élni a történetet. Ízlelgetni kell a szavakat, mint egy jó bort. Kiélvezni a zamatát. Nehéz volt visszatérni a valóságba a francia faluban tett kirándulás után.

 

Kovács Alexa

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: