Garázsvásár

Nagy sikerű garázsvásár a Megyei Könyvtárban

Nem szokatlan dolog, ha egy könyvtár időnként kiárusítja kiselejtezett könyveit. De, ami a Móricz Zsigmond Könyvtárban történt 2019. április 24-26. között, az új és egyedi kezdeményezés.

 

Tipikus GARÁZSVÁSÁRT tartottunk, ahol áruba bocsájtottunk több ezer db leselejtezett könyvet, hang- és videokazettát.

Két évvel ezelőtt nagy munkába fogtunk, amikor mind a központi könyvtárban, mind a fiókokban egy nagy volumenű válogatást hajtottunk végre. Leválogattuk kölcsönzési állományunk szak- és szépirodalmi részét, kiemeltük a fölös, elavult és rongált példányokat, majd ezeket diákmunkások segítségével töröltük a nyilvántartásból. Emellett folyamatosan is történt/történik selejtezés, így halmozódott fel a kiárusítható állomány.

 

A vásárt megelőző héten az árusítás helyszínén, az alagsorban található egyik garázsban és az összekötő folyosókon található salgó polcokon válogathatóan elhelyeztük a könyveket, bekötött folyóiratokat, hang- és videokazettákat. Elkészítettük a feliratokat, útirányt jelző nyilakat, amelyeket a vásár első napja reggelén kiragasztottunk, és felvértezve vártuk a vásárlókat – olvasókat.

 

Mind a három nap nyitvatartási időben, reggel 9 órától este 6-ig tartottunk nyitva. Az egész idő alatt nagy volt a jövés-menés, sürgés-forgás. Válogattak, nézegettek, vásároltak az emberek. Volt, aki egy nap többször is visszajött, sőt mind a három napon visszatért. Akadt, aki annyi könyvet, kazettát válogatott össze, hogy nem bírta elvinni, hazaszaladt az autójáért.

 

A vásár alatt közel 4000 dokumentumot adtunk el. Olyan nagy sikere volt a kezdeményezésnek, hogy valószínű ősszel ismét megrendezzük az „Őszi Könyvtári Napok” keretében.

 

Csemegeként lássunk néhány érdekes esetet!

Első nap reggel 9-kor megérkezett egy fiatalember – aki gyakori látogatója könyvtárunknak – és délután 2-ig étlen-szomjan válogatta a hang- és videokazettákat, szinte egyenként nézte át azokat. Végül két nagy doboz „zsákmánnyal” távozott.

Volt olyan is, aki teljesen komolyan vette a szó értelmét, hogy garázsvásár, megkérdezte, melyik garázst lehet megvenni. Mások pedig azt hitték, hogy tipikus amerikai garázsvásárt tartunk, ruhát, játékot, megunt háztartási gépet lehet vásárolni.

Gonda Ágnes
könyvtáros

 

Gonda Ágnes

gyűjteményszervező könyvtáros

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: