Videojátékok 2.

1980-1993 – Aranykor

Előző cikkemben a videójátékok hőskoráról ejtettem pár szót. Felsoroltam a különféle játékműfajokat, azok keletkezését, illetve az adott korszakra jellemző játékok történetével is foglalkoztam. A most következő cikkemben először kifejteném milyen technikai fejlesztések vezettek a korszak játékainak elkészítéséhez. Ezután pedig az előző részben említett műfajokon belül ismertetnék pár videójátékot, amik erre a korszakra voltak jellemzők.

Technikai fejlődés a 70-es években

A 70-es években óriási fejlődésnek indultak a számítógépes mikroprocesszorok, amelynek köszönhetően a számítógépek egyre kisebbek lettek, így megjelenhettek a hétköznapi emberek otthonaiban is (akkoriban mikroszámítógépeknek nevezték el őket). Az Intel nevű vállalat 1971-ben adta ki a világ első mikroprocesszorát, amelyet Intel 4004 néven kezdtek el forgalmazni. A legelső mikroszámítógépek még nagyon drágák voltak, és a felhasználóknak otthon maguknak kellett összeszerelniük azokat. Az első számítógépeknek még se klaviatúrájuk, sem pedig képernyőjük nem volt. A helyzet a 70-es évek második felében kezdett el változni, amikor megjelent az első számítógépes billentyűzet, a gépet pedig a tévéhez vagy monitorhoz tudták csatlakoztatni.

Megváltozott a számítógépek programozási lehetősége is. A bonyolultabb hardveres programozást felváltotta a szoftverek programozását elősegítő BASIC nyelv, mellyel az addig laboratóriumi körülmények közt dolgozó programozók helyett az otthoni átlagemberek is könnyen elsajátíthatták a számítógépek programozását. A számítógépek megváltozásának folyamata 1977-ben kezdődött el, amikor Steve Wozniak bejelentette az Apple II, a Commodore PET-2001, és a Tandy TRS-80 számítógépeket. Az Atari nevű vállalat kifejlesztette a 8 bites számítógépeit (Atari 400 és Atari 800). Angliában 1980-ban megjelent a ZX-80, 1981-ben pedig a ZX-81. A korszak két leghíresebb 8 bites gépe a ZX Spectrum és a Commodore 64 voltak. A számítógépes játékok fejlesztésének egyik központja az Amerikai Egyesült Államok volt, a másik pedig Európában az Egyesült Királyság.

Számítógépes játékok a 80-as években

1981-ben a Computer Gaming World nevű brit játéklap megpróbálta kategóriákba sorolni a számítógépes játékokat, amelyek a mai napig alapját képezik a játékok műfajbeli besorolásának.

A játékokat 6 kategóriába sorolták be, amelyek a következők:

  1. stratégiai játékok (stratégiai tervezés és problémamegoldás)
  2. szimulátorok (valós világok egyesszám első személyű megjelenítése)
  3. kalandjátékok (a játékos alteregóját irányítja egy történetben)
  4. szerepjátékok (karakterfejlesztésen alapuló kalandjáték)
  5. háborús játékok (történelmi/jövő idejű háború irányítása parancsnoki pozícióból)
  6. akciójátékok (reflexekre, ügyességre épülő játékok)

Akciójátékok

Labirintusjátékok

Az első labirintusjáték, amely népszerűségre tett szert egy japán fejlesztésű játék volt, a Puckman nevet viselte, amit ToruIvatani fejlesztett ki, és 1980 májusában jelent meg. Ebben a játékban egy labirintusban kellett egy kör alakú figurát irányítania a játékosnak. A labirintusba elfogyasztandó ételeket helyezett, amit a főhőssel kellett megenni, amiért pontokat kapott a játékos. Az útvesztőben 4 szellem-ellenfél is volt: Blinky, Pinky, Inky és Clyde, akik üldözték a játékost. Puckman-nak az útvesztő 4 sarkában elhelyezett gömbök is voltak, amelyek elfogyasztása kis időre megfordította az ellenfél-főhős szerepet, így a szellemek is elfogyaszthatóvá váltak a játék során. A játékot a Midway kiadó vásárolta meg, és végül Pac-Man néven kezdték el árusítani.

 

 

 

 

 

 

 

  1. ábra Pac-Man (1980)[1]
Platformjátékok

Hasonlóak a labirintusjátékokhoz, csak itt oldalnézetben szerepel az útvesztő, ami létrákkal, lépcsőkkel, liftekkel, kötelekkel összekötött emeletekből áll. A 80-as évek második felétől egyre népszerűbbekké váltak azok a platformjátékok, melyekben a játékos már nem csak ugrált a főhőssel, hanem verekedni és lövöldözni is lehetett. A főhős már epikus küldetésekre indult, egy fontos mágikus tárgy megszerzéséért vagy esetleg egy főgonosz legyőzése miatt.

A műfaj egyik fontos képviselője volt Douglas E. Smith 1983-ban megalkotta LodeRunner c. játéka. A játékban egy kommandóst irányíthattunk, akinek a feladata volt az ellenfelek által ellopott aranyrudak visszaszerzése. Az ellenfeleket úgy lehetett legyőzni, hogy a játékos lyukakat fúrt a platformba, majd azok beleestek és a játékosok átfuthattak rajtuk pár másodperc erejéig. A pálya kialakításában létrák és mászórudak segítették a játékos haladását.

 

 

 

 

 

  1. ábra LodeRunner (1983)[2]

A korszak leghíresebb platformjátéka a Jordan Mechner által megalkotott Prince of Persiac. játék volt (1989). A játék története szerinte a főszereplőnek – aki egy névtelen herceg -, meg kellett mentenie a fogva tartott hercegnőt, akit Jaffar az udvari tanácsos rabolt el. A játéktérben lévő platformok 3D-sek voltak, amelyben mindössze 1 óra állt a játékosok rendelkezésére, hogy kijussanak. A játékban a herceg mozgásáért az ún. rotoscoping technika volt a felelős, ami azt jelentette, hogy élőszereplőkkel vették fel a jeleneteket, amit a játékba később lemodelleztek (Mechner öccsét modellezte a herceg mozgásához).

 

 

 

 

 

  1. ábra Prince of Persia (1989)[3]
Shoot’emup játékok

Egyszerű lövöldözős játékok, melyek célja minden élő és mozgó tárgyat/szereplőt lelőni a képernyőn.

 

Hamvai Ferenc
könyvtáros

 

 

 

[1] https://images.mentalfloss.com/sites/default/files/styles/mf_image_16x9/public/pac_man_strategy.png?itok=Jgt8bk-p&resize=1100×1100 (2019.03.24.)

[2] http://loderunnerwebgame.com/game/image/lodeRunner2.png 2019.03.24.

[3] https://i.ytimg.com/vi/IFoQyvJ3JnI/hqdefault.jpg 2019.03.24.

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: