Olvass, és beszélj róla!

 5 éves a Móricz Zsigmond Olvasókör

 “Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell,
hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember:
mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember –
így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember” (Babits)

 

Babits szép gondolataival vallom, hogy kell a könyv, ez ünnepi alkalom is ezt bizonyítja, hogy megtartó, közösségformáló erő az olvasás.

Tisztelt Ünneplő Közösség! Kedves Olvasóköri Tagok!

Szeretettel köszöntök mindenkit a Móricz Zsigmond  Olvasókör 5. születésnapja alkalmából rendezett ünnepi eseményen – a Magyar Kultúra Napja közeledtével.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából 2014. január 17-én alakult meg a Móricz Zsigmond Olvasókör a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület égisze alatt, s ez a mai az 52. találkozónk.

Kezdeményezésemhez alapító tagként az Egyesület 3o  irodalomkedvelője csatlakozott, köztük  Gerliczki András irodalomtörténész is, aki felvállalta a Kör közös vezetését. Az olvasókör céljául egy olyan közösség megteremtését tűztük ki, ahol az olvasás csendes magányából átlépünk a gondolatok és érzések megosztásának közös terébe, kérdezhetünk és válaszolhatunk, olvashatunk a sorok között.

A havonta egy alkalommal tartott összejöveteleinken minden korosztály képviselteti magát-a fiataloktól a nyugdíjasokig, átlagosan 4o fővel.
A jórészt a tagok által javasolt témáink között elsősorban   közismert klasszikusok, kortárs irodalom, helyi szerzők alkotásai, de esetenként elfeledett vagy éppen mellőzött remekművek szerepelnek. Kapcsolódunk a kulturális ill. az irodalmi évfordulókhoz, az irodalmi élet aktualitásaihoz is. Az olvasóköri találkozások egy részének tematikája igényli a tárgyalt mű előzetes ismeretét, melynek elolvasására előzetesen felhívjuk a tagok figyelmét. Az alakuló ülésünkön – névadónk iránti tiszteletből – a Légy jó mindhalálig c. regényről folytattunk igen élénk eszmecserét, megbeszéltük mára is érvényes üzenetét.

A klasszikus szerzők közül kicseréltük véleményünket többek között Hrabal: Sörgyári capriccio, Krúdy Gyula: A kékszalag hőse c. regényéről, Szabó Lőrinc verseiről, Sütő András: Egy csupor zsír c. novellájáról, Örkény István egyperces novelláiról, Vajda János Gina-verseiről, Móricz Zsigmond naplóiról és A boldog ember című regényéről, Tamási Áron: Szép Domonkos Anna c. novellájáról.

Klasszikus helyi és országos jelentőségű íróink,  költőink születési ill. halálozási évfordulóihoz kapcsolódva életük és műveik idézésével, felolvasásával emlékeztünk Móricz Zsigmondra, Kölcsey Ferencre, Petőfi Sándorra, Arany Jánosra, Tamási Áronra, Ratkó Józsefre, Váci Mihályra, Sipkay Barnára, Illyés Gyulára, Krúdy Gyulára, Kosztolányi Dezsőre, Sütő Andrásra, Czóbel Minkára, Szabó Magdára, Dsida Jenőre – egy-egy olvasóköri tag témavezetésével. Az I. világháború utolsó évének 1oo. évfordulója kapcsán irodalmi beszélgetést folytattunk.

Szomorú aktualitásként emlékeztünk az elhunyt Borbély Szilárd, Kurucz Gyula, Esterházy Péter írókra és Jókai Anna írónőre – életük és munkásságuk idézésével.

A hazai és a külföldi kortárs irodalom jeles alkotói sem maradtak ki az izgalmas szellemi csemegét kínáló találkozókból.
Megismerkedtünk Csabai László két – Száraz évszak, Esős évszak – novellájával, valamint Szindbád-trilógiájával. Életük és munkásságuk tükrében ismerkedtünk meg Tompa Andreával, Ljudmila  Ulickaja, Alice Munro Nobel-díjas írónőkkel.

A biblioterápiás módszerek alkalmazásánál az adott mű helyszíni megismerésével, megadott szempontrendszer alapján élénk eszmecserét folytattunk Örkény István: Nincs bocsánat, Tamási Áron: Szép Domonkos Anna, Krúdy Gyula: A hídon, valamint Móricz Zsigmond: Fanyar szívek, Az ebéd valamint Tompa Andrea: Szelidnek lenni volna c. novellájáról.

Az ünnepekhez (húsvét, karácsony) kötődő irodalmi alkotások feldolgozása is hangsúlyosan szerepelt az elmúlt évek programjaiban.
A húsvéti ünnepekhez közeledvén többek között Karinthy Frigyes: Barabbás c. novellája kapcsán hangoltuk rá a tagságot az ünnepekre, az advent időszakában lelkünk ünnepbe öltöztetését Tolsztoj: Két öreg c. novellája szolgálta.

Vendégelőadókat is hívunk egy-egy téma feldolgozására, ill. programjaink szinesítésére.  Dr. Dámné dr. Rácz Magdolna irodalomtörténész  A néprajzi elemek szépirodalmivá lényegülése Móricz Zsigmond novelláiban címmel tartott felvezető előadást, Huszár István tanár segítségével virtuális utazást tettünk a sci-fi (b)irodalmába, Onderó Szilárd és Csabai László Vajda Jánost és  Gina-verseit hozta közel az irodalombarátokhoz. Sass Bálintné debreceni verskörvezető Kremniczky Károlyné kötetének bemutatásakor volt a szerző beszélgetőpartnere, Papp Tünde Judit első verseskötetét Dr. Papp Angéla fotóművész mutatta be.  Vendégeink voltak a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Egyesületének tagjai is, akik braille írásból olvastak fel karácsonyi történeteket, verseket.

Örömünkre szolgált, hogy a Kör munkájára felfigyelve a Kölcsey Olvasókör a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Könyvtáros Klubjának rendezvényére meghívta Dr. Bihari Albertné körvezetőt. A 2016. április 22-én, pénteken délelőtt lezajlott minikonferencián az olvasókörök hétköznapjaival, hagyományaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. A program során három olvasókör mutatkozott be, köztük a Móricz Zsigmond Olvasókör is, ahol számot adhattam a tevékenységünkről – sok albumba rendezett fotóval fűszerezetten.

A közelmúltban új könyvek bemutatásával színesítettük találkozóink palettáját. Bemutattuk V. Süle Ilona: Üzenet a keleti szélekről, Papp Tünde Judit: Mézizű látomás, Kremniczky Károlyné: Emlék-töredékek, Hajnal József: Mákdobáló, valamint Dr. Dolinay Tamás: Forgácsaim c. könyveit.

A találkozók meghitt hangulatát minden esetben a résztvevők által előadott vagy felolvasott versek, történetek – akár saját alkotások is –, olvasmányajánlók, irodalmi rejtvények  tarkítják. Illyés Péter előadóművész tagtársunk rendszeres szereplése, vendégül hívott együttesek, énekesek, versmondók meghitté, hangulatossá teszik az együttléteinket. (Ukulele trió, Papp Dorka, Dankó Szimonetta, Bata Hajnalka)

Az olvasókör rangját, színvonalát tovább emelte, hogy 2017. október 4-e óta az országos hírű, népszerű íróval, Csabai Lászlóval közösen vezetjük.

Az olvasóköri találkozók témáiról a jelenlévők listáját tartalmazó, valamint fotókkal dokumentált naplót vezetünk. Eseményeinkről rendszeresen tájékoztat a helyi média. (Kelet-Mo. , Nyíregyházi Napló) Több alkalommal voltunk stúdióbeszélgetések résztvevői (rádiók, Kölcsey TV, Nyíregyházi TV)

 

Köszönöm minden olvasóköri tagnak, hogy hónapról hónapra velünk tartotok, témavezetéseitekkel, reflexióitokkal, jelenlétetekkel hozzájárultok ahhoz, hogy otthon  érezzük magunkat ebben a közösségben, tartalmasan töltsük el az alkalmankénti 2 órát!

Reméljük, hogy az olvasóköri tagok személyes olvasmányélményei közösségben való megosztása, közös megbeszélése által szerzett tapasztalatot a maguk javára, lelki és szellemi jóllétük erősítésére, személyiségük és mindennapi életük, kapcsolataik építésére, javítására tudják fordítani. Reméljük, hogy az olvasás szeretete, az anyanyelv ápolása mellett a magyar kulturális örökség megőrzésével és továbbadásával hozzájárulhatunk az elkövetkezendő nemzedék szebb jövőjéhez.

 És bár a ráncok kialakulását nem előzhetjük meg azzal, ha faljuk az oldalakat, de egy könyvklub például segíthet a fiatalság megőrzésében. Fantázia, szociális kapcsolatok és beszélgetések, viták és elmélkedések egy jó könyvről – mi kellhet még?

Az olvasókör barátságos „otthona” a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, ahol az olvasóköri tagok térítésmentesen lehetnek a könyvtár beiratkozott olvasói. Köszönjük az intézmény vezetésének a támogató együttműködését!

Aki olvasóköri tag szeretne lenni, bármikor kapcsolódhat hozzánk!
Szeretettel hívunk, várunk minden irodalombarátot!
Jelentkezés:  biharinejoli@gmail.com

                                                                                                                                                       Dr. Bihari Albertné
alapító körvezető

One thought on “Olvass, és beszélj róla!

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: