Videójátékok I.

A videójátékok története

Bevezetés

Videójátékok! Ha meghalljuk a szót, akkor a legtöbbünknek olyan játékosok (mai szóhasználattal élve Gamer-ek) jutnak eszünkbe róla, akik többé-kevésbé életük nagy részét a számítógépek vagy a konzolok világában töltik, úgy jellemezve őket, hogy nincsenek szociális kapcsolataik, nagyon ritkán mozdulnak ki otthonaikból, „kockáknak” titulálva ezen személyeket. Az igazság az, hogy modern korunkban ezen játékosok túlnyomó többsége teljesértékű családi életet él, ugyanúgy járnak dolgozni, mint a legtöbbünk, tanulnak, fejlesztik magukat, emellett pedig még szabadidejük egy jó részét rááldozzák a kedvenc elfoglaltságukra. Ráadásul úgynevezett e-Sport bajnokságokon vesznek részt, ahol megküzdhetnek az adott számítógépes játékok legjobbjaival szerte a világban, győztesként pedig nem kevés pénzösszeget bezsebelhetnek, és világhírnévre tehetnek szert. Az utóbbi évek tudományos felfedezései révén pedig már az is bebizonyosodott, hogy a videójátékok nagyon jól fejlesztik a logikus gondolkodást, a tanulásban is nagy segítséget jelentenek, jobb koncentrációs képességre tehetünk szert általuk, sőt az Alzheimer-kór, és más időskori demenciák megelőzésében is segítenek.

Ezzel a cikkemmel szeretném röviden bemutatni mindazon érdeklődők számára ezen világ történetét egészen a kezdetektől, akiknek negatív tapasztalatai vannak a számítógépes játékok használóival kapcsolatban, esetleg érdeklődőként szeretnék megismerni a Gamer-ek világát! A videójátékok világában bárki megtalálhatja a számára megfelelő számítógépes játékokat, akár kisgyermekről, gyermekről, fiatal felnőttről, felnőttről, idősről beszélünk. A számítógépes játékok mindenki számára kellemes kikapcsolódást nyújtanak korosztálytól, nemtől, helytől függetlenül.

Én, mint átlagos Gamer a legelső Nintendo konzolomon még a 90-es évek közepén kezdtem el a játékos korszakomat mindössze 7-8 évesen. Ekkor már annyira magával ragadott ez a világ, hogy képtelen voltam lemondani erről a tevékenységemről egészen felnőttkoromig. A legelső PC-met 4 évre rá kaptam meg, amin szintén rengeteg játékkal játszottam, és ahogy fejlődött a játékok minősége, úgy fejlesztettem a számítógépemet is. Felnőttként pedig amikor van pár szabad órám, mindig visszanyúlok a játékos énemhez, és az éppen aktuális trendeknek megfelelő, vagy nosztalgikus hangulatomban a régebbi játékokkal ütöm el az időt.

4 részesre tervezett cikkem első részében, szeretném bemutatni a számítógépes játékok kezdetét. Az alábbi fejezetek alapjául Beregi Tamás: Pixelhősök c. könyvét használtam fel. Kezdjünk is hozzá, lássuk milyen izgalmas időszakkal indult el a videójátékok korszaka.

1950 – Hőskorszak
Az első videójátékok

Minden történet kezdetét veszi valamikor. Jelen cikkem alapján a számítógépes játékok megjelenése az 50-es évekre tehető. Ez az úgynevezett „hőskorszak”, amely egészen a 80-as évekig tartott. Ez az időszak teremtette meg a ma létező videójátékok alapjait, itt jelentek meg a különböző videójáték műfajok és videójáték konzolok.

1948 decemberében két fizikus (Thomas T. Goldsmith Jr. és Estle Ray Mann) szabadalmaztatta az úgynevezett Katódsugárcsöves szórakoztatási eszközt. Ez a „videójáték” egy radarhoz hasonló eszköz volt, amin vektorok rajzolták ki a lövedékeket és gombok segítségével számították ki a lövedékek szögét, sebességét, az ellenfelek pedig képernyőre erősített ábrák voltak.

A következő nagy ugrás – amit a mai napig minden videójáték ősatyjaként tartanak számon – William A. Higinbotham fizikusnak volt köszönhető, aki létrehozta a Tennis for Two nevű játékot 1958-ban. A játék egy radar kijelzőjén oldalnézetből ábrázolt egy teniszpályát, amelyen ketten játszhattak egyszerre és potmétereket tekergetve lehetett egymásnak passzolgatni a labdát.

1.      ábra:
A Tennisfor Two (1958.)

 

 

 

 

 

Az EDSAC – amely az első valósidejű számítógép volt – a Neumann-elvek alapján működött, és 1949-ban a cambridge-i egyetem matematika laboratóriumában helyezték üzembe. Erre a gépre készítette el Alexander Sandy Douglas 1952-ben OXO nevű játékát, amely a mai amőbajátékok elődje volt.

1962-ben az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) dolgozó Steve Russell, Martin Graetz, Wyne Witanen, Dan Edwards, Alan Kotak, és Peter Samson együtt elkészítették a Spacewar! nevű játékot, az ottani PDP-1 típusú számítógépre, ezzel forradalmasítva a digitális szórakoztatóipart. Az akkori Internet ősén, az ARPANET-en keresztül terjesztették. Olyan népszerűvé vált a játék, hogy az IBM-nél dolgozóknak tilos volt vele játszani munkaidőben. Ez a játék volt az első modern grafikus játék.

 

Videójátékműfajok születése

Az 1970-es évek első felében megszaporodtak a számítógépekre írt játékok. Sorra bukkantak fel olyan játékok, amelyek a korábbiaknak valamely módosított változatai voltak. Ezen játékok elterjedésében nagyon hasznos szerepük volt azon kiadványoknak, amelyek a videójátékok forráskódját tartalmazták, valamint mellékelték a BASIC nevű programozási nyelvet is.

A legkorábbi stratégiai játék az 1969-es Sumer v. Hamurabi néven híressé vált program volt, amelyet Rick Merrillnek tulajdonítottak. Ez a játék szöveges alapon működött, és egy valódi királyságot szimulált, amelyben a lakosságot élelmezni kellett, adókat lehetett kivetni, földeket venni/eladni, háborúkat indítani.

Az első szimulátoros játékot 1969-ben egy Jim Storer nevű középiskolai diák készítette, amely a Lunar Lander címet viselte. Ebben a játékban egy űrhajóval kellett a Holdra leszállni, amiben nyomtatott szöveg értesítette a játékosokat az űrhajójuk sebességéről és a felhasznált üzemanyag mennyiségéről.

2. ábra Lunar Lander (1969.)

 

 

 

 

 

A legelső sportszimulátort egy Don Daglow nevű egyetemista írta, aki baseball-fanatikusként egy Baseball játékot írt ezen címen. Ez a játék a Teletype papírtekercsein játszódott, amire a játék kiírta a játékosok helyzetét, pontszámait, és a taktikai lehetőségeket is.

A 70-es években nagy népszerűségnek örvendtek a D&D nevezetű szerepjátékok is. Ekkoriban születtek meg az RPG (Role Playing Games – szerepjátékos) játékok is, amelyekben a főszereplő karakterrel lehetett különféle labirintusokban barangolni, szörnyeket pusztítani, kincseket keresgélni, és varázslatokat elsajátítva továbbjutni. A legelső grafikus szerepjáték a Dungeon címet viselte, amit szintén Daglow készített 1975-ben.

A legelső FPS (First Person Shooter – Belső nézetes lövöldözős) játék is ugyanebben az időszakban jelent meg. Steve Colley és Howard Palmer – akik a NASA-nal dolgoztak – írták meg a Maze War c. FPS játékot 1973-ban. Egy 3D-s labirintusban bolyonghattak a játékosok. A labirintus falait egy speciális algoritmus úgy alakította ki, hogy az eltávolította az objektumok láthatatlan részeit, így tömör falakként jelentek meg a számítógépek kijelzőjén. A játékot egyszerre 6-an játszhatták, az ellenfeleket pedig szemgolyóként jelölte a program.

3. ábra: Maze War (1973.)

 

 

 

 

 

1975-1976 környékén Will Crowther kiadta ADVENT (legtöbben viszont Colossal Cave Adventure-ként ismerték) néven az első szöveges kalandjátékot, amelyben a játékosok a természetes nyelvet utánzó szavakkal (ige + főnév) adhattak ki parancsokat a programnak. A program célja a játékban szereplő veszélyekkel teli barlang felfedezése, a kincsek megtalálása, valamint a szereplőkkel való kommunikáció, és a tárgyhasználat volt. Később Crowther beleunt a játékfejlesztésbe és a számítógépén hagyta a félkész játékot, amit később Don Woods egészített ki (a játékos úgy érezhette, hogy egy interaktív kaland részese; az eseményeket a játékos irányítja; a játék pontozta a teljesítményt is; élőbbé tette a felfedezésre váróvilágot: különböző törpök, sárkányok, trollok, sőt beszélő madarak jelentek meg), tett grafikussá, és elérhetővé 1981-ben The Original Adventure néven.

Roby Trubshaw, egyetemista 1978-ban egy olyan kaland-szerepjátékon dolgozott, amit többen is játszhattak az egyetemi hálózaton. A játék a MUD nevet kapta (Multi User Dungeon – Többfelhasználós Dungeon), ezzel tisztelegve a Dungeon előtt, amit később Zork néven terjesztettek.

A játékot később – mivel Trubshaw lediplomázott – egy egyetemista barátja fejlesztette tovább. A játék szöveges alapon nyugvó világa egy „előszobában” (ma HUB-nak nevezett helyszínen) kezdődött, ahol más játékosokkal lehetett párbeszédeket folytatni. A játékteret hegyek, erdők, vízesések és barlangok színesítették. Lehetett kincseket gyűjteni, más játékosokkal csatázni, beszélgetni, csapatokat alkotni. Az érzelmeket akár gesztusokkal is ki tudták fejezni a játékosok. A játékban úgynevezett NPC-kkel (Non-Playing Character – Nemjátékos szereplők) is találkozhattak. A játék végső célja az volt, hogy halhatatlan boszorkánnyá, varázslóvá váljon a játékos a megszerzett pontszámok alapján. Ez volt az első olyan játék, amely által társadalmi kapcsolatok, barátságok is kialakulhattak. A mai MMORPG-k (Massively Multiplayer Online Role-Playing Games – nagyon sok szereplős online szerepjáték) előfutárának volt tekinthető.

A képek forrásai:

Tennis for Two:
https://vignette.wikia.nocookie.net/videogamehistory/images/c/cc/Tennis_for_two.jpg/revision/latest?cb=20120404005313

Lunar Lander: 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/9f/Lunar_Lander.png

Maze War:
https://camo.githubusercontent.com/996ecdec2a08e5ef53905b88198772a26814c127/687474703a2f2f692e696d6775722e636f6d2f6a6258786247572e706e67

Folyt. köv.

 

 

 

 

Hamvai Ferenc
könyvtáros

 

 

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: