Vadné Kokovay Zsuzsanna

„Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Könyvtári Kultúrájáért” díj 2018

Vadné Kokovay Zsuzsanna a könyvtári kultúra és szolgáltatás korszerűsítésében és továbbfejlesztésében szerzett érdemeket a Nyíregyházi Egyetem Központi Könyvtárának több éves igazgatása alatt. Diplomáját magyar-könyvtár szakon a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerezte, és az intézmény könyvtárában kezdett el dolgozni, majd az ELTE könyvtár szakát is elvégezte munka mellett. A főiskola könyvtár tanszéke kínált neki oktatói állást, amit el is fogadott, így több éven keresztül tanította a könyvtár szakos hallgatókat, tehát a könyvtári kultúra továbbadásában nagyon tevékenyen vett részt. Eközben sem szakadt meg kapcsolata a központi könyvtárral, így mikor igazgatóként visszatért, ismerős közegbe került. Azóta is ebben a minőségében dolgozik a most már egyetemi könyvtárban.

1998 óta igazgatója a Nyíregyházi Egyetem könyvtárának, amely szakmai vezetése alatt integrálódott a Mezőgazdasági Főiskola könyvtárával. Tevékenysége és szakmai hozzáértése növelte a könyvtár presztízsét, állományának színvonalát, dolgozóinak szakmai hozzáállását.

2005-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MBA képzésén diplomát szerzett menedzser szakon. Az itt tanultakat munkájában folyamatosan kamatoztatja.

Vezetése alatt formálódott a könyvtár részlegesen zárt könyvtárból nyilvános könyvtárrá. Az évek során a könyvtár tevékenységi köre bővült, már nem csak az intézmény tanulószobája funkcióját látja el, hanem közösségi térré vált az intézmény polgárai és városunk lakói számára is. Gyűjtőkörét tekintve pedagógiai szakkönyvtárból általános gyűjtőkörű tudományos könyvtárrá vált az intézmény, az egyetemen folyó oktatási struktúrát követve. A könyvtártechnológiai váltás is megtörtént: a könyvtár állománya kereshető a bárki által elérhető OPAC-ban, a felhasználók számára szabadon használható számítógépes munkaállomások állnak rendelkezésre.

Az MKE tagja könyvtár szakos hallgató korától fogva, már 1982 óta fontosnak tartotta részt venni a szervezet életében. Rendszeresen részt vett több MKE szekció által szervezett programon, a vándorgyűléseken, sőt a 2001-ben Nyíregyházán megtartott XXXIII. Vándorgyűlés rendezésében

Társszervezetünknek, a Főiskolai és Kari Könyvtárigazgatók Szövetségének elnöke volt 2001 óta, annak beolvadásáig az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumába. E szervezet tevékenységébe tartozott a szakmai képviseleten kívül a tagok részére konferenciák és tréningek szervezése a tagságot érdeklő témákban.

Igazgatása alatt több pályázaton indult és nyert a Nyíregyházi Egyetem Könyvtára. Két TÁMOP pályázat elnyerése is a megújulást segítette elő. Megújult a könyvtár internetes arculata, új, 24 órás szolgáltatások érhetők el a portálon. A könyvtár kezdeményezésével együttműködés jött létre városunk szakkönyvtárai között, közös felületen érhető el a Nyíregyházi Egyetem a Jósa András Kórház Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtárral, a Jósa András Múzeum Könyvtárával és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár Könyvtárával.

A könyvtár pályázatainak eredménye a közoktatásban tanuló gyerekeknek tartott könyvtári foglalkozások sorozata, melynek során megismerik az intézményt, és egy-egy témát felölelve ízelítőt kapnak a könyvtár nyújtotta lehetőségekből.

Az ő kezdeményezésére indult a népszerű ismeretterjesztő előadás-sorozat, a Teadélután és a képzőművészeket bemutató Könyvtár Galéria, amelyek már 13 éve tartanak.

A fentiekre tekintettel a kuratórium 2018-ban neki ítélte a „Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Könyvtári Kultúrájáért” díjat.

Gratulálunk!

 

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: