Bemutatkozik Médiatárunk

Dióhéjban
A Médiatár munkatársai:

Gyarmati Ágnes
Márföldi István
Polák Péter

 Telefon: 42/59-88-88
A központi számon a Médiatár mellékét kell kérni!

 Email: mediatar@mzsk.hu

Nyitva tartás
hétfő 13-18
kedd, szerda, csütörtök, péntek 9-18
szombat 9-13

A különgyűjtemény állománya:

21 300 hangfelvétel (hanglemez, műsoros kazetta, CD-lemez, hangoskönyv)
1 440 kotta
3 100 könyv
5 000 képdokumentum (videokazetta, DVD)
500 elektronikus dokumentum
10 féle zenei folyóirat

 Hangtár

Komolyzene: Operák, oratóriumok, zenekari művek, dalok, szólóhangszerekre írt előadási darabok
Népzene: Magyarország és más népek, földrészek folklórkincse
Könnyűzene: Magyar és külföldi musicalek, sanzonok, filmzenék stb.
Jazz: Tradicionális és modern stílusú jazz-együttesek, jazz-történeti felvételek
Irodalom: Versek, drámák, regények (hangoskönyvek)
Idegen nyelv: Angol, német, francia, olasz, spanyol japán, arab
Különlegességek: Madár- és állathangok, hanghatások, ezoterikus zene, a természet hangjai

Kottatár

Partitúrák, zongorakivonatok, kórusművek, szólóhangszerekre írt zeneművek, könnyűzenei kották

Könyvek

Lexikonok, műjegyzékek, kalauzok, zeneelméleti, zenetörténeti gyűjtemények, zeneesztétikai, pedagógiai kiadványok, hangszertörténeti munkák

Szolgáltatásaink

Tájékoztatást nyújtunk részlegünk dokumentumairól, használatának feltételeiről (telefonon is)
Biztosítjuk a különféle dokumentumok helyben használatát
Zenehallgatáshoz a legkorszerűbb technikai berendezések állnak a látogatók rendelkezésére
Könyvtárközi kölcsönzés
Fénymásolás, nyomtatás
Irodalomkutatás, adatkeresés, zenei jellegű kérdések megoldása
Műsor összeállítás
Internethasználat

A hangstúdió szolgáltatásai

Hangfelvétel készítése
Hanganyag összeállítása, vágása, digitalizálása

A videostúdió szolgáltatásai

Videofelvétel készítése
VHS-felvétel digitalizálása, DVD-re írása
VHS-felvétel másolása VHS-re
Videofelvétel digitális vágása, feliratozása

(Hang-és videofelvételek másolása esetén csak saját /szerző jogilag nem védett/ tartalmak másolását vállaljuk!)

 

Bővebben

 

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 1975 őszén nyitotta meg új épületének kapuit látogatói előtt, s az újonnan alakult zenemű- és hangtár 1976-tól szolgáltat a könyvtár olvasószolgálati tevékenységének részeként. Az emeleti olvasószolgálati tér üvegfallal elválasztott 70 m2-es helyisége a zenei részlegstúdióval és 10 hallgatóhellyel működött. 525 db hanglemez, 500 kötetes kézikönyvtár, 5 magyar és 21 külföldi zenei folyóirat várta naponta 14-19 óra között az érdeklődőket. A hanglemezek legnagyobb része komolyzene, népzene, kisebb számban szépirodalom és könnyűzenei felvétel volt. A stúdióban 5 sztereó lemezjátszó, 2 orsós és 2 kazettás magnetofon üzemelt.

Kezdetben a részleg szolgáltatása csupán a helyben használat volt: helyben olvasás, helyben hallgatás és térítés ellenében a hangfelvételekről készült másolatszolgáltatás (1,50 -2,50 Ft/perc a felvétel műfajától függően).

A könyvtár 1983-ban a vakok és gyengén látók számára megindította a hangoskönyvek kölcsönzését, melyet a könyvtár vezetése a zenemű- és hangtár szolgáltatási körébe utalt a szervezéstől a beszerzésen át a kölcsönzésig.

1985-ben megindult az ingyenes hanglemezkölcsönzés, 1991-től csekély térítés ellenében a műsoros hangkazetta, 1992-től a CD-lemez és videó kölcsönzés. Ezen szolgáltatások bevezetését az állomány gyűjtőkörének revideálása, zeneműtárból a kölcsönzőbe történt átosztása előzte meg.

1993-ban épület-felújítási munkálatokra került sor, 135 m2 alapterületű médiatár létesítésére nyílt lehetőség azon elv alapján, hogy minden nem hagyományos dokumentum gyűjtése, feldolgozása, raktározása és szolgáltatása a könyvtár külön egységeként valósuljon meg, lehetőséget biztosítva a prézens állomány helyben használata mellett a kölcsönzésnek is.

Az előzőnek – alapterületét tekintve – több mint kétszeresére növelt részlegben 10600 db hanglemez, 1350 db kotta, közel 2000 db zenei tárgyú könyv, 360 db CD-lemez, 5200 db műsoros kazetta (beleértve a vakok és gyengén látók hangoskönyvtári anyagát is) 450 db videokazetta elégítette ki a zenekedvelők és érdeklődők széles skálán megjelenő igényeit.

Zenehallgatásra 14 hallgatóhelyen, 8 különböző csatornán – a délutáni órákban – nyílt lehetőség.

A médiatár dokumentumainak szerzeményezését, feldolgozását, visszakereshetővé tételét és kölcsönzését integrált számítógépes rendszer segítette, megindult az Internet-szolgáltatás két számítógépen.

A könyvtár állományának folyamatos növekedése a szolgálati terek és feladatok átrendeződésével járt: minden kölcsönözhető dokumentum (nyomtatott, audiovizuális) szolgáltatása egy helyen történt. Ez a médiatár kölcsönözhető állományának leköltöztetésével, a részleg struktúrájának átalakításával járt. (1997-2002).

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár épületének teljes rekonstrukcióját követően (2003-2005) a minőségi környezet, az „intelligens” épület feltételeinek megfelelő technikai infrastruktúra a médiatárban, ill. a részleghez tartozó hang-és videostúdióban valósul meg a legjobban. A médiatár külső megjelenése a hagyományos értelemben vett zenei részlegtől eltér: a lehallgató berendezések helyét a számítógép vette át. A multimédiás tartalmak és a hagyományos zenei CD-lemezek is számítógépen nézhetők, hallgathatók.

A Médiatárba 2015 elején helyeztük üzembe a még 2014-ben vásárolt 6 db All in One, Lenovo számítógépeket. Így korszerűsödött részlegünk és a zenei szerverünk egyre nagyobb teret kapott.

2016 szeptember 5-én megnyitottuk állandó kiállításunkat a Médiatárban „Shulcz Sarock” néven. A megnyitóra közel 280 ember volt kíváncsi. Farkas Shulcz Tibor hagyatékát lehet megtekinteni e részlegünkben. A hagyaték által több mint 100 könyvvel, 27 VHS-sel és 73 db DVD-el gazdagodott gyűjteményünk. A kiállítás nagy sikernek örvend, sok olvasó jön nap, mint nap megtekinteni a gyűjteményt.

Gyűjteményünket több ezer kötet zenei szakkönyv, l440 db kotta, 21300 hangfelvétel (hanglemez, műsoros kazetta, CD-lemez, hangoskönyv), közel 5000 db kép-, (videokazetta, DVD), 500 db elektronikus dokumentum, 10 féle zenei periodika alkotja.

A hangstúdió a 21. század technikájának szinte minden vívmányával rendelkezik: lehetőség nyílik hangfelvétel készítésére, hanganyag összeállítására, digitalizálására. A digitalizált felvételeket egy központi szerveren tároljuk: az itt tárolt tartalmak 6 db számítógépen hallgathatók. A tárolás WMA, MP3 formátumban történik, a kereséshez a Windows Média-playert használjuk. Szolgáltatási forma, hogy nemcsak keresni lehet az archívumban a digitalizált hangfelvételek között, hanem egy kattintással meg is hallgathatók az adott tartalmak.

A videó stúdió lehetőséget ad a videofelvétel készítésére, VHS-felvétel digitalizálására, DVD-re írására, digitális vágására. Lehetőséget biztosít a Nyíregyházi Városi Televízió archívumának teljes feltárására, ill. távoktatás esetén az interneten keresztül történő videó szolgáltatásokra is.

Könyvtárunk NAVA hozzáférési pontként a médiatárból biztosítja a magyar nemzeti műsorszolgáltató kötelespéldány-archívumhoz történő kapcsolódást. A szolgáltatást – minden más egyéb zenei szolgáltatással együtt – a könyvtár beiratkozott olvasói vehetik igénybe.

Az intézmény konferencia- és kamaraterme rendezvények megtartására nyújt lehetőséget, melynek technikai kiszolgálása (videokonferencia-rendszer, tolmácsrendszer használat stb.) is a stúdiókból történik.

Szeretettel hívjuk és várjuk a zenekedvelő látogatókat!

 

összeáll. a Móricz Zsigmond Könyvtár Médiatárának munkatársai

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: