Internet Fiesta 2018

Könyvtárunk idén is csatlakozott az Internet Fiesta országos rendezvénysorozatához, amely immáron 19. alkalommal került megrendezésre. A programsorozathoz kapcsolódóan neves előadók, és informatikai szakemberek tartanak előadásokat korunk legújabb számítógépes technológiákkal kapcsolatos trendjeiről, irányzatairól. Az előadásokon nagy létszámmal, és nagy érdeklődéssel vesznek részt, főként a célközönségnek szánt 14-18 éves korosztály, de több felnőttkorú lakos is.

Könyvtárunkban 2018-ban az alábbi előadásokat hallgathatták meg ill. programokon vehettek részt az érdeklődők:

  1. E-gészség, avagy haszontalannak tűnő eszközeink jótékony hatásai
  2. Idézők könyvtára
  3. A robotok már a spájzban vannak?
  4. Drónok harca
  5. Biztonságos internetezés és online vásárlás
  6. Mennyi árt és mennyi használ?

Nézzük sorban az egyes előadások rövid tartalmi ismertetését.

 

E-egészség, avagy haszontalannak tűnő eszközeink jótékony hatásai.

Előadó: Radvánszki Gábor

Időpont: 2018.03.23. (péntek) 10.00

Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Konferenciaterem

Célközönség: 14-18 éves korosztály

Rövid tartalmi ismertető:

Sok szakember meggyőződéssel állítja, hogy korunk vívmányai, a kütyük haszontalanok és károsak mentális létünkre. Azonban ezen eszközök legújabb fejlesztési irányvonala az egészségünk megőrzését, a súlyos egészségügyi problémák időbeni észlelését, életünk védelmét célozza meg. Az előadás során ezen új lehetőségek kerültek bemutatásra a teljesség igénye nélkül[1].

 

„Idézők könyvtára” – League of Legends bajnokság

Időpont: 2018.03.24. (szombat) 9.00-16.00

Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 1-3. emelet

Célközönség: Minden korosztály

Rövid tartalmi ismertető:

A GamersforGamers csapattal közösen ötödször rendezzük meg a fiatalok körében népszerű játékok bajnokságát. Könyvtárunk ezen a szombaton rendkívüli nyitva tartással délután 16:00-ig várja a videojátékok szerelmeseit![2]

A rendezvényen sokféle játékoseszközt kipróbálhattak a versenyen részt vevők valamint az érdeklődők is. Volt Playstation 4 VR-szemüveggel, különböző számítógépes játékok (League of Legends, CounterStrike, Minecraft).

 

A robotok már a spájzban vannak? Avagy kell-e félnünk a mesterséges intelligánciától?

Előadó: Huszár István

Időpont: 2018.03.26. (hétfő) 10.00

Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Konferenciaterem

Célközönség: Minden korosztály

Részletesebb ismertető:

Az előadás témája a mesterséges intelligencia veszélyei voltak. Egy rövid történeti ismertető után az előadó videós bemutatókon keresztül megmutatta a közönségnek, hogy milyen előnyei vannak az MI-nak a mai világunkban. Az előadás során nagyon érdekes és tanulságos videókat mutattak be számunkra. Az egyik videóban egy riporter olyan robottal beszélgetett, amely képes volt visszakérdezni az embertől, továbbá összetett bonyolultabb válaszok adására is képes volt, habár nem teljesen tökéletes válaszokat tudott adni (pl. egyik riportban ki akarta pusztítani az emberiséget).

Egy másik videóban, egy amerikai vetélkedőműsorban a Jeopardy-ban szerepelt két ember, és egy számítógép – Watson-, mint játékos, aki több terabájtnyi memóriával és tárhelykapacitással rendelkezett, nem volt az Internetre rákötve. Tudását az összegyűjtött információk alapján (amit a programozói ültettek bele) sémákba rendezve nagyon nagy pontossággal tudta rendszerezni, ezáltal szinte minden kérdésre gyors és pontos választ adott, így képes volt még az emberi játékosokat is legyőzni. Watson-t 2015-ben állították be játékosként a műsorba.

A harmadik videóban két robot volt látható. Az egyik robotnak nem voltak karjai, így nem volt képes kinyitni az ajtót, egy másik robot viszont rendelkezett karokkal, aki így tudott segíteni a „társán” és ajtót nyitott neki.

Az utolsó videóban láthattunk egy szúnyog méretű drónt, ahogy a célpontját mérnöki pontossággal megkeresi és lelövi. Viszont a bemutatóban ennek árnyoldalát is megmutatták, hogyha terroristák kezére kerülne egy hasonló harci drón, amelyből több száz vagy ezer darab lenne, akkor mekkora pusztítást tudnának tenni a civil lakosság körében.

   Az előadó szerint nem a mesterséges intelligenciától kell tartanunk, inkább azoktól az emberektől, akik rossz célokra használnák fel azt.

 

Drónok harca

Előadó: Bódi László

Időpont: 2018.03.26. (hétfő) 16.00

Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Konferenciaterem

Célközönség: 14-18 éves korosztály

Rövid tartalmi ismertető:

Az elmúlt években elképesztő ütemben felgyorsult a drónok fejlődése és egyre jobban teret hódítanak már a lakosság körében. De hogy mik is a szabályok, mire kell figyelni egy drón megvételénél, netalán drón építésbe szeretnénk kezdeni, hogyan fogjunk bele? Ezekre a gyakran feltett kérdésekre keressük a választ, és az előadás keretében egy gyors körképet mutatunk a pilóta nélküli repülő járművek világában.[3]

Részletesebb ismertetés:

Számomra ez az előadás volt a legérdekesebb a programsorozaton belül. Nem csak azért, mert korunk egyik leggyorsabban fejlődő technikai eszközét ismerhettük meg, hanem azért is, mert nagyon keveset hallunk róla, viszont mára életünk részévé váltak ezek az eszközök.

Az előadó nagyon szépen felépített, videó bejátszásokkal színesített előadásában bevezetésképpen megemlítette a drón szó eredetét, ami dolgozó méhet azaz herét jelent. Azért is innen kapta az elnevezését, mert repülés közben zümmögő hangot hallat. Fejlesztését az 1960-as években elkezdte az amerikai hadsereg, így már akkoriban voltak kezdetleges pilóta nélküli repülőgépek.

A drónok fajtái:

  • a hajtások száma szerint: repülő, helikopter, multikopter
  • vezérlés fajtája szerint: kábeles, RC, automatikus
  • meghajtás szerint: elektromos, robbanómotoros, sugárhajtásos
  • méret szerint: kicsi, közepes, nagy, óriási (akkora,mint egy repülőgép).

A drónok felhasználása:

  • életmentés (pl. tengerparti mentés, defibrillátor)
  • csomagszállítás (pl. Amazon)
  • video- és filmipar
  • vadgazdálkodás, terményfelmérés
  • térképészet, 3D mapping, épület felmérés
  • rendőrség, hadsereg
  • személyszállítás

Biztonságtechnika:

  • Ne szaladjunk ki rögtön a megvásárlást követően a drónnal a kertbe, udvarra.
  • Szűk szobában, emberek közelében ne gyakoroljunk.
  • Kicsi drónt vásároljunk először.
  • Vásárlás előtt mérjük fel a lehetőségeinket, és hogy mire akarjuk használni!

Jelen jogszabály még nem írja elő az igazolvány meglétét, de sok problémát megelőzhetünk azzal, ha van drónpilóta igazolványunk.

Leggyakoribb hibák, amelyek tönkretehetik a drónunkat:

  • Műszaki probléma (ez főleg az olcsóbb modelleknél fordul elő)
  • Rádiós interferencia
  • Képzetlenség
  • Figyelmetlenség
  • Rosszul felmért terep

 

Biztonságos internetezés és online vásárlás

Előadó: Szilágyi Gábor

Időpont: 2018.03.27. (kedd) 10.00

Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Konferenciaterem

Célközönség: Minden korosztály

Rövid tartalmi ismertető:

Interaktív módon bemutatásra kerül az online vásárlás folyamata, lehetséges veszélyei és ezeknek az elkerülési módjai. Szót ejtünk arról, hogyan vigyázzunk az adatainkra és miért fontos az online információink védelme.

Részletesebb ismertető:

Az előadó bemutatója során vizuális diaprezentációkon keresztül mutatta be számunkra az online vásárlással kapcsolatos teendőket, valamint az Internet főbb veszélyeit. A legfőbb gondolatok a következők voltak:

Online vásárlás: egy egyszerű példán keresztül mutatta be az előadó az ebay oldalán keresztül, hogyan működik a vásárlás. Első lépésben megkeresem az adott terméket, majd ezután beleteszem a kosárba, megadjuk a szállítási címet, végül kiválasztjuk a kártyánk típusát (pl. Mastercard, Visa) és megadjuk a bankkártyával kapcsolatos adatainkat (kártyaszám + érvényességi idő + kártyán található név + CVC – CardValidationCode azonosító). Az előadó külön felhívta a figyelmünket arra, hogy a PIN-kódunkat semmi esetre sem szabad megadnunk!

Milyen termékeket vásároljunk? Online termékek vásárlásánál a legfontosabb tényező, hogy megnézzük azon vásárlók véleményét, akik már megvásárolták a kiválasztott terméket. Nem szabad olyan terméket vásárolni melynek az értékelése 50% alatti, a legbiztosabb viszont a 90% feletti.

A jövő az ún. QR-kódos boltoké. Ezek a boltok úgy működnek, hogy a polcokon elhelyezett termékek virtuálisan helyezkednek el, melyek mindegyikéhez egy külön QR-kód tartozik. Ezt a QR-kódot kell okostelefonunk segítségével leolvastatni, majd egy mobil webes felületen megrendelni.

Az Internet veszélyei

Mire kell odafigyelnünk internetezéskor? Nagyon figyeljünk oda, hogy az adott oldal böngészésekor mindig nézzük meg, hogy milyen protokollon keresztül kommunikál számítógépünk a világhálóval. A HTTPS, – ami HyperTextTransferProtocolSecure rövidítésből származik – az a lényeges protokoll, aminek használatával kivédhetők az online támadások. Arra is oda kell figyelni, hogy a személyes adatainkat soha semmilyen körülmények között ne adjuk ki emailben vagy bármilyen oldalon, csak ha az az oldal biztonságos és ellenőrzött. Feltétlenül figyeljünk oda, hogy ha nem otthoni gépünkön dolgozunk, akkor a böngészési adatainkat mindenképpen töröljük valamint a jelszó mentésekor mindig a NEM opciót válasszuk.

Hogyan tesznek szert adatainkra a hekkerek?

  • elgépelésből (pl. Youtube helyett Yutube-ot írunk)
  • adathalászat (pl. email címünket megszerezve rákattintunk egy általuk küldött hamis oldalra)
  • e-mail-en keresztül
  • telefonon (pl. felhívnak valamely szolgáltató nevében és személyes adatainkat, ügyfélazonosítónkat kérik)

Személyes példán keresztül mutatta be nekünk az előadó, hogy mennyire egyszerűen lehet feltörni bárkinek a jelszavát (ezt a 100 leggyakoribb jelszó végigpróbálgatásával is el lehet érni). Így mindig olyan jelszót válasszunk magunknak, amiben legalább kis- és nagybetűk, számok és egyéb írásjelek is szerepelnek! A howsecureismypassword.net oldalán mi is leellenőrizhetjük a saját jelszavunkat.

 

Mennyi árt és mennyi használ?

Előadó: Márföldi István

Időpont: 2018.03.28. (szerda) 10.00

Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Konferenciaterem

Célközönség: 14-18 éves korosztály

Rövid tartalmi ismertető:

Hogyan lehet egészségesen használni az internetet? Baj-e, ha folyton a facebookon lóg a gyerek?

Részletesebb ismertető:

Az előadás fő témáját az előadó a facebook közösségi oldal köré építette, nagyon igényesen és tartalmasan megszerkesztett diabemutatókon keresztül.

Elsőként az Információs Társadalom került bemutatásra, ahol az előadó 5 pontba szedte a legfontosabb tudnivalókat:

  1. Információözönben-dzsungelben élünk.
  2. Az informálódás széles körben elérhetővé válik. Egyszerre vagyunk haszonélvezői és kárvallottai az információs társadalomnak.
  3. Az elektronikus formában tárolt, és személyes adatainkat őrző adatbázisok könnyedén összekapcsolhatók egymással.
  4. Hálózatok tömkelege vesz körül bennünket.
  5. Életünk részévé vált, hogy megosztunk a világgal minden eseményt, dokumentumot magunkról.

Milyen gyorsan termelődnek az adatok?

Jelenleg 4,7 milliárd weboldal található az interneten. Minden percben 220 000 új fényképet osztunk meg az Instagramon. Percenként 72 órányi új videó kerül fel a Youtube-ra. A Facebook-on percenként 2,5 millió tartalmat osztunk meg.

„a hálózatot immár nem az információ megkeresésének nehézsége, vagy az információ hiánya, hanem az információbőség jellemzi.” Közléskényszer – FOMO (Fear of Missing Out)-szindróma.

Az Y és Z generációs magyarországi internethasználók hetente ~22 órát interneteznek. Egy nap átlagosan 3,1 órát töltünk internetezéssel. A legnépszerűbb alkalmazások a Facebook (93%), a Facebook Messenger (89%), a Youtube (89%), az Instagram (44%).

Azok, akik a virtuális kommunikációs eszközöket részesítik előnyben, kezdik elhanyagolni a személyes kapcsolattartást a családdal és a barátokkal. Az internethasználat növeli a magányosság, a stressz, és a depresszió meglétét a felhasználóknál.

Facebook

Magyarország a világon a #1 Facebook-nagyhatalom (Az internethasználó lakosság 80%-a található fent)

Milyen tevékenységeket végeznek az emberek a közösségi oldalon:

  • Chat-elnek az ismerősökkel
  • Közvetítik az életüket a Hírfolyamban
  • Linkeket és képeket osztanak meg
  • Kommentelnek
  • Böngészik mások adatlapját
  • Játszanak
  • „Bökdös”-nek
  • Ismerkednek

Facebook-típusok:

  • A „Kiskakas”: kötelességének érzi, hogy minden reggel jó reggelt kívánjon.
  • A „Rejtőzködő”: soha nem posztol, soha nem kommentel, de mindent szemmel tart és követ.
  • A „Hiéna”: tulajdonképpen soha nem mond semmit, de úgy kommenteli a vigyori fejeket és a sok LOL-t, mintha kötelező lenne.
  • „Mister/Miss Népszerű”: Legalább 4367 ismerőse van, minden ok nélkül.
  • A „Játékos”: a Facebookon fellelhető összes játékból felkészült, hiszen egész nap mást se csinál, mint azokban próbál jól teljesíteni.
  • A „Cinikus”: tulajdonképpen utálja az életet és annak minden velejáróját, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a sötét hangnem, amivel ennek minden állapotfrissítésében hangot ad.
  • A „Gyűjtő”: soha nem posztol, de minden létező csoporthoz csatlakozik és az összes rajongói oldalnak tagja igyekszik lenni.
  • A „Reklámozó”: folyton olyan eseményekre hív meg, amiket csuklóból törölsz és ignorálsz.
  • A „Lájkoló”: soha nem mond semmit, de minden „Tetszik” gombra rányom, ha kell, ha nem.
  • A „Drámaszakkörös”: jellemzően az a felhasználó, aki megállás nélkül ilyeneket posztol: „Ahhh, ezt nem hiszem el!!!”, „Úristen, még egy ilyen napot!!”, abban a reményben, hogy megkérdezed tőle, mi történt, hogy aztán ne mondja el.
  • A „Hírmondó”: minden tevékenységéről tudósít, tekintet nélkül arra, hogy a könyvtárban tartózkodik vagy a vécén.
  • A „Tolvaj”: azonnal lecsap minden fotóra és jól hangzó idézetre, amit aztán sajátjaként posztol.

App, mely segítségünkre lehet az okostelefonunkra telepítve: a Google Translate applikációja, amely 27 nyelven működik (köztük a Magyar nyelvet is). Azon nyelveket, amelyeket megért tökéletesen fordítja le egymásba.

Hoax (álhírek). Sajnos napjainkban az álhírek megosztása a legelterjedtebb adathalász módszer, mert sokan olyan híreket osztanak meg a közösségi oldalon, amelyre a gyanútlan ismerősök rákattintanak, és ezáltal megfertőzik saját illetve ismerőseik facebook profilját. Nagyon óvatosan kell az ilyen álhírekkel bánnunk. Az www.urbanlegends.hu című magyar weboldalon lehet az álhíreket bejelenteni illetve nyomon követni.

 

 

 

összeáll. és a részletes ismertetéseket írta Hamvai Ferenc
könyvtáros
fotók MZSK

 

[1] URL: http://fiesta.kjmk.hu/reszletes.aspx?id=63025 2018.03.30.

[2] URL: http://fiesta.kjmk.hu/reszletes.aspx?id=63027 2018.03.30.

[3] URL: http://fiesta.kjmk.hu/reszletes.aspx?id=63029 2018.03.30.

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: