Gyűjteményszervezés

Az új osztályszerkezetben 2017 áprilisától ismét önálló osztály lettünk, méghozzá a munkánkat pontosan kifejező és szépen hangzó Gyűjteményszervezési osztály néven. Ezt örömmel vettük, és munkánk fontosságának elismerését, megbecsülését olvastuk ki belőle, miként a bibliográfus munkakör-megfogalmazásból is.

Osztályunk munkatársai részben a központi könyvtár és fiókkönyvtárai gyűjteményét alakítják (Frank Anna, Gonda Ágnes, Szabóné Szász Anikó, Vonáné Szűcs Jolán), részben a megyei ellátás keretében idén már 187 település számára szerzik be, veszik állományba és építik katalógusba a dokumentumokat (Csele Endréné, Parfinov Andrea, Hamvai Ferenc, s hozzánk tartoznak a könyvtár kötészetének munkatársai is (Ignáczné Tóth Ilona, Palóka Józsefné). Munkánkat segíti két közmunkás is, Pócsik Julianna és Bogár Renáta, ez tekintve az időrabló szerelőmunkát, nagyon hasznos.

2017 nagyon erős évünk volt mind a gyarapítás, mind az apasztás terén. A központi könyvtár 20 millió feletti összeget, a KSZR csoport 50 millió feletti összeget költhetett új dokumentumokra.

Az állománygyarapítás a szolgáltatóhelyek vezetőinek javaslata ill. a gyűjtőköri szabályzat alapján történik. A legfontosabb cél a felmerülő olvasói igények kielégítése minél teljesebben. A törvénynek megfelelően könyvgyarapításunk, mivel meghaladja az évi 15 millió forintot, közbeszerzés-köteles. 2017-ben a KELLO nyerte a közbeszerzési pályázatot, ennek értelmében 38,2 % kedvezménnyel vásároltuk tőlük az új könyveket. A másik két online könyvnagykereskedéstől is sokat vásároltunk, főleg az év első hónapjaiban, és ott költöttük el az érdekeltségnövelő támogatásként kapott összeget is. A Lírától 36, a Bookline-től 35 % kedvezményt kaptunk. Ezen kívül több kisebb szállítótól vásároltunk még, hisz nincs az országban egy olyan cég, amely minden igényt egyedül ki tudna elégíteni.

Az állománygyarapodás másik nagy forrása a különböző személyektől, szervezetektől ajándékba, adományként kapott könyvek. Szám szerint legtöbbet a Nemzeti Kulturális Alaptól kaptunk, a válogatás lehetősége nélkül, melynek örülünk is meg nem is, mert sok olyan könyvvel telítődnek ezáltal a polcaink, amelyek tágan értelmezve beleférnek ugyan a gyűjtőkörünkbe, de nagyobb részét saját döntés alapján nem vennénk meg. Amelyek egyáltalán nem közművelődési könyvtárba valók, azokat felajánlottuk településünk szakkönyvtárainak.
Hetedik éve folyik a Márai program, az ennek keretében kapott könyvek jobban illenek állományunkba, mivel ezeket magunk választhatjuk ki.

Az utóbbi években két hagyatékból is részesültünk. Már állományba vettük a Médiatárban elhelyezett Schulz-hagyatékot, s hozzákezdtünk a Margócsy-hagyatékból kapott dokumentumok feldolgozásához.

Sok könyvet ajánlanak fel olvasóink illetve a városlakók is. Ezek többségére nincs szükségünk az állományban, de helyet adunk nekik ingyen elvihető polcunkon, kis részletekbe oda bárki behozhatja feleslegessé vált könyveit.

 

A katalógus építése, szerkesztése a munkánk csúcsa, törekszünk a legnagyobb formai pontosságra, s a lehető legrészletesebb tartalmi feltárásra. Bár erről közvetlen visszajelzést keveset kapunk, az is hibajelzés, hiszen a formai hibák előbb utóbb kiderülnek, s visszakerülnek hibajavításra, de ha egy katalógusban eredményesen lehet keresni, az természetesnek számít. De mi tudjuk, hogy a katalógusépítéssel, akárcsak elődeink a feldolgozásban, nemcsak a mának, – a jövőnek is dolgozunk, a feltárt tartalom ott nyugszik a katalógusban, mint a kincs a bányában, s bármikor rábukkanhat majd a kereső, amikor szüksége lesz rá. A katalógus – az új tartalom feltöltése mellett – gondozást is igényel, mint egy kertész, folyamatosan gyomlálunk is: javítunk, adatokat pótolunk, pontosítunk. 2017-ben a létrehozott 5687 új rekord mellett 12687 rekordot módosítottunk a központi könyvtár elektronikus katalógusában.

 

Az apasztásra nemcsak a gyűjtemény frissen tartása érdekében van szükség, hanem a rakterek végessége miatt is. Tavaly az évi átlagos 8-10 ezres kötetszámmal szemben 21 302 kötetet vontunk ki az állományból fölöspéldányként illetve elhasználódás, elavulás miatt. Célzatosan a raktárban tárolt szakirodalmat szortíroztuk meg alaposan a nyár folyamán, s nagymértékű apasztást végeztek a fiókkönyvtárak is. Részben ők is kényszerűségből, hogy helye legyen a nagyszámban kapott új könyveknek. A törlésadminisztrációba diákmunkásokat vontunk be, így tudtuk a nyilvántartásokban is végigvezetni a folyamatot.

Állományunk ellenőrzését folyamatosan kis adagokban végezzük. A felnőtt szépirodalomban haladunk minden évben valamivel tovább. Most a P-Q betűrendi jelű felnőtt szépirodalom ellenőrzése van soron. Tavaly megszerveztük a CD alapú hangoskönyvek állományellenőrzését is, ill. a nyilvántartásuk egységesítését a katalógusban.

Kötészeinknek is folyamatosan volt és van munkája, bekötik saját elrongálódott, de értékes, kötni érdemes könyveinket, készítik a születésnapi újságokat, s más alkalmakra szóló ajándékcsomagokat, s teljesítenek külső megrendeléseket, a tőlük megszokott színvonalon.

 

Ezek voltak alapfeladataink. Mik történtek még ezeken felül?

Apróságokon túl a fontosabbak:
Bekapcsolódtunk a könyvtár nagyrendezvényeibe: a Szabó Magda-maratonon felolvasással, az Ünnepi könyvhéten a verscetlis dekorációval, a könyvturkáló gondozásával és mémek gyártásával, az Őszi könyvtári napokon és más alkalmakkor könyvkiállítások összeállításával, véradás-szervezéssel. A Múzeumok éjszakája előkészítésében kötészeink működtek közre.

 

Folyamatosan gondozunk könyvkiállításokat, ajánlókat a kölcsönzőtérben: a vitrinben évfordulókhoz ünnepekhez kapcsolódóan Szabóné Anikó készít havonta más kiállítást; a központi asztalon tavaly a könyvesblog.hu által az utóbbi 2 évben legjobbnak értékelt felnőtt és gyerekkönyveket ajánlottuk folyamatosan, idén a “Nincs időm olvasni” havi témáihoz ajánlunk olvasnivalót; egy oldalsó asztalon pedig olvasóinknak adunk lehetőséget, hogy kedvenc könyveiket másoknak is ajánlhassák. Folyamatos népszerűségnek örvend a könyvekben hagyott “könyvjelzőkből” össszerakott kiállításunk.

 

Szerkesztjük a könyvtár honlapján 2011-től az olvasópont oldalt, havi 4-5 új bejegyzéssel, amely 2017-től új, korszerűbb formát is öltött: http://www.mzsk.hu/ujoldal/olvasopont/
Itt különböző kategóriákban osztunk meg írásokat a nagyközönséggel, s részben pótoljuk a most szünetelő nyomtatott könyvtáros híradót is. Felkerülnek az oldalra könyvajánlók, ajánló bibliográfiák, híradások könyvtárunk rendezvényeiről, eseményeiről, könyvtárosokról, s írások bármi más kulturális témáról. Havonta játékfeladványt is közzéteszünk, melyet akár online, akár a könyvtár tereiben szórólapokon is megválaszolhatnak a játékos kedvűek, a nyertes könyvajándékot kap, melyet maga választhat több címből.

 

Kreatív játékos kedvű munkatársaink Csele és Parfinov Andi saját kezdeményezésükből és szervezésükben az iskolai évben könyvtári kvízt szerveznek havonta középiskolás csapatoknak – most már negyedik éve. A rendezvénysorozat rendkívül népszerű, és sok látogatót vonz a könyvtárba egyik legfontosabb célközönségünkből, a középiskolásokból.

 

 

Ez történt a Gyűjteményszervezési Osztályon az utóbbi egy évben.

  Trifonovné Karajz Borbála
oszt.vez
.

Trifonovné Karajz Borbála

Gyűjteményszervező könyvtáros

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: