Őszi Könyvtári Napok

„Csak tiszta forrásból”- az Országos Könyvtári Napokon

 

Bartók Béla gondolata szellemében a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, fiókkönyvtárai, valamint megyénk települési könyvtárai is tartalmas, sokszínű programsorozattal kapcsolódtak az országos akcióhoz.

Nyíregyháza könyvtárai 4o, a megye települési könyvtárai 659 programmal csalogatták intézményeikbe a látogatókat.
A tematikus napok kiváló alkalmat teremtettek könyvtáraink sokrétű szolgáltatási palettájának megismertetésére, népszerűsítésére.

 

A Hírül adjuk kezdő napon a hét sokszínű programjairól Dr. Ulrich Attila alpolgármester és Tomasovszki Anita könyvtárigazgató tájékoztatta a sajtó képviselőit, majd a délelőtt folyamán Szabolcs-Szatmár-Bereg megye néphagyományairól tartott érdekfeszítő előadást Ratkó Lujza néprajzkutató, a korábban megjelent hiánypótló kötete kapcsán – a nagyszámú, érdeklődő középiskolásnak.  A Kodály Zoltán emlékévhez kapcsolódva tartalmas, informatív kiállításon mutattuk be a nagy zeneszerző életét és munkásságát, megyénkhez való kötődésének dokumentumait – a népes zenebarát közönségnek, melyet Tomasovszki Anita könyvtárigazgató nyitott meg.

 

Az Információ- és tudásforrások témanapon véradással egybekötött egészségügyi információkkal lettek gazdagabbak az egészségtudatos érdeklődők, majd a könyvtári információforrások használhatóságáról hallhatott a felnőtt közönség Babosi László előadásában.

 

Sok művészetbarátot vonzott Kovács Emil Lajos és Veress-Pietrar Erzsébet erdélyi festőművészek csodás, főként a természet szépségét ábrázoló festményeinek megnyitója, melyet Hitter Ferenc erdélyi művészeti író nyitott meg.   A megnyitó hangulatát  Domoki Iván és felesége erdélyi népdalcsokra színesítette, tangóharmonika kíséretében.

A kisiskolások jól szórakoztak – miközben hasznos ismeretekkel gazdagodtak – Császár József debreceni alkotó verses meséinek bemutatóján, ahol megzenésített meséi is elhangzottak, szájharmonikával kísért dalokkal fűszerezve.

 

A boldogság forrásai napon non-stop „boldogító” programokkal vártuk a kicsiket és a nagyokat.

A gyermekkönyvtárban „Én olvastam, olvasd el Te is!”  címmel boldogító  irodalomajánlóval várták az olvasni szerető könyvbarát gyerekeket   a  Nyíregyházi Cimborák Klubja tagjai. A 4. osztályos tanulóknak tartott, közvetlen hangulatú beszélgetést könyvnézegetés zárta, és természetesen minden látogató ajándékkal térhetett haza.

A Móricz Zsigmond Olvasókör Móricz Zsigmond kiváló regénye, A boldog ember kapcsán azt boncolgatta, hogy miért volt boldog Joó György, és vajon mi jelenti ma a boldogságot egy tiszaháti kis faluban vagy  akár a saját környezetünkben, a mi számunkra? A nagy érdeklődés mellett zajlott találkozót élénk polémia kísérte.

Csitáry-Hock Tamás író, újságíró, kommunikációs  szakemberrel Bihari Albertné  beszélgetett  egyik új kötete, a Szívérintés   kapcsán.   A Citatum internetes oldal 8. legnépszerűbb írójával, a népes érdeklődő közönséggel kísért, interaktív rendezvényen  a boldogság mibenlétéről, forrásairól, a tartós boldogság titkáról folytattunk eszmecserét.

A   boldogságnap zárásaként Köteles Gyula hangrezgés-terapeuta a hangok, a rezgések csodálatos erejéről tartott interaktív bemutatóval egybekötött előadást, mely jól szolgálta a jelenlévők stresszhelyzetének oldását.

 

 

A víz, az élet forrása témanapon a központi könyvtárba és a fiókkönyvtárakba látogató felső tagozatos tanulók és a középiskolások a vizek világáról, élettani szerepéről hallhattak ismeretterjesztő előadásokat, megismerkedhettek a szikvízzel, mint hungarikummal, vetélkedhettek, a  kisiskolások a  tenger élővilágáról készíthettek állatfigurákat, rajzpályázaton valamint állatsimogatáson vehettek részt.

Tóth Miklós, a Felső-Tisza Alapítvány irodavezetője „Vizek világa” címmel tartott elgondolkodtató, érdekfeszítő, a témát sok szempontból megközelítő, interaktív ismeretterjesztő előadást a központi könyvtárban és a Vécsey utcai Fiókkönyvtárban.

Tisza, Duna, Balaton, el is megyünk szombaton” – című programon a Virág utcai óvoda egy csoportját látta vendégül a gyermekkönyvtár egy játékos, dalos, mesés foglalkozásra a vízről. A gyerekek elsősorban népi mondókákat hallgattak, körjátékokat játszhattak és megismerhették a kortárs költők vidám verseit is. Végül papírszínházi előadás keretében megnézték V. Szutyejev: A gomba alatt című, mára klasszikussá vált meséjét. A találkozót természetesen könyvnézegetés zárta.

Hajdú Kati Sárkányhegedű c. mesekönyvének bemutatóján a gyermekkönyvtárban családok vettek részt, ahol arra a kérdésre kerestük a választ az első kötetes írónővel, hogy erősebb-e az adott szó becsülete az éhség utáni vágynál?  A testvéri szeretet képes-e önfeláldozó cselekedetre? A tartalmas, szép kiállítású kötet meséiben a szerző a szeretet, a jóság megnyilvánulásai, az összetartozás érzései mellett olyan tulajdonságokat pellengérez ki, mint az önzés, önteltség, féltékenység, hiúság vagy kivagyiság. A bensőséges hangulatú interaktív bemutatót a Vikár Sándor Zeneiskola növendékei – Simkó Boglárka és Kovács Nikolt – hegedűjátéka színesítette.

 

Október 6-án a népi hagyományok, múltunk forrásai témanapon az aradi vértanukra kiállításokkal, vetélkedőkkel emlékeztünk, valamint népi ékszereket bemutató kiállítással, kreatív foglalkozásokkal is vártuk az érdeklődő közönséget.

 

A természet forrásai. Mozdulj ki! témanap délelőttjén turisztikai sétán mutatta be Bihari Albertné Sóstógyógyfürdő természeti, épített és kulturális örökségét.

A közel 40 érdeklődő interaktív módon ismerkedhetett meg a „Nyírség oázisa” történetével, egészségvédő hatásával, neves műemlék épületeivel (Krúdy Vigadó, Svájci Lak, Kádfürdő, Víztorony…) köztéri szobraival (Krúdy Gyula, Blaha Lujza, Álló nő, Fekvő nő, Napozó Nő, Korsóvívő nő), és a Házaspárok útjával. A kellemes, őszi sétát Abonyiné Antal Anna és Nagy Edit Sóstóhoz kapcsolódó versek és prózai írások tolmácsolásával színesítette.

E napon író-olvasó találkozón találkozhattak a könyvtárba látogatók Gazdag József erdélyi íróval, kinek beszélgetőpartnere Vaczóné Antal Erika igazgatóhelyettes volt, majd a könyvtári „LEG”-ek átadása után Barkó Judit tréninggel egybekötötten mutatta be Antiizgulin c könyvét.

 

 

A Könyves Vasárnap állandó programjaként „Induljon a játék!” címmel a gyakran könyvtárba járó családokat vártuk a gyermekkönyvtárba, és kértük fel kreatív, játékos erőpróbára. A feladatok változatosak voltak (pl.: műveltségi totó, állatmese írása és előadása, könyvkeresés a polcokon, stb.) és minden korosztályt megszólítottak, óvodástól a nagypapáig. A mindig jó hangulatú programról a hat család minden résztvevője ajándékokkal, társasjátékokkal térhetett haza.

E napon fiatalok népesítették be a könyvtár teljes területét az immár negyedik alkalommal megrendezett Idézők Könyvtára videojáték-versenyen.  A League of Legends 5v5 bajnokság bronzmérkőzését a helyszínen követhették a résztvevők, majd ezt követve a döntő mérkőzésekre került sor, amelyet online is követhettek a rajongók. Idén több mint 110 fiatal vett részt a játékban. Több mint 60 LoL játékos és több mint 25 HS játékos küzdött azért, hogy ő legyen a legjobb.

Sok ajándék talált gazdára e napon.   A League of Legends 5v5 bajnokság győztes játékosai – először az Idézők Könyvtára rendezvénysorozat alatt – átvehették az „Idézők Könyvtára vándorserleget”. A legjobb játékosokat külön is díjaztuk.

 

E hét alatt ingyenes beiratkozási lehetőséggel és amnesztia héttel is kedveskedtünk a könyvtárba látogatóknak. Az ingyenes beiratkozást 361 fő használta ki, az amnesztia lehetőségével 14o fő élt, melynek során 176.120 Ft késedelmi díjtól tekintettünk el.

Az Országos Könyvtári Napok városi rendezvényeinek 1204 látogatója, a forgalmi adatok növekedése azt jelzi, hogy évről évre népszerűbb a programsorozat minden korosztály számára, s egyre több felhasználóban tudatosodik, hogy a könyvtárak tiszta forrásként hasznos információk, tudásanyagok tárhelyei és mindemellett közösségi színtérként kicsiket és nagyokat megmozgató népszerű rendezvények helyszínei.

 

                                                                                    Dr. Bihari Albertné
gyermekrészleg-vezető
program-koordinátor

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: