Farkas „Shulcz” Tibor

Farkas „Shulcz” Tibor

1946 Budapest – 2015 Nyíregyháza

 

 

 

Becenevét, még kisdiákként, egy jól sikerült focimeccs után egy német kapusról kapta, sokan később is csak így ismerték.

Már kisgyerek korában 1957-58-ban bátyja kislemezeit hallgatta, Elvist, Fats Dominot…

Bátyja barátai hívták először házibuliba, ahol egyre inkább ráhárult a lemezcserélgetés feladata. Gimnazista korában Cliff Richardot, Duane Eddyt… hallgatott, 1962-ben kapta élete első Beatles kislemezét. – 1963-ban egy helyi gimnáziumba már kifejezetten azért hívták meg egy klubdélutánra, hogy meséljen is a lemezeiről: Beatles kontra Rolling Stones címmel.

A polgári hivatás felé tett lépések sem térítették el a zenétől. Érettségi után Budapesten tanult, ekkor ismerkedett meg Radics Bélával, akinek jó barátja és nagy tisztelője volt, annak halála után is. A különböző budapesti klubokban a Kex, a Liversing, Illés, Omega fellépéseit látta, ekkor tapasztalta, hogy a zenét „műsorvezetők” kötik össze. Ez inspirálta arra, hogy hamarosan megszerezze az OSZK által megbízott Tudományos Ismeretterjesztő Társaságnál a műsorvezetői engedélyt. A helyi Zeneiskola igazgatója által vezetett vizsgabizottság előtt a „Könnyűzene fejlődése az olasz operától, a musicalen keresztül a rockoperáig” címmel mutatott be műsort – a Bizottság nem kis megrökönyödésére, a Jesus Krisztus Szupersztár cím hallatán.

1972-ben nyitotta meg kapuit az első olyan szórakozóhely Nyíregyházán, a Columbia (a fiatalok egyszerűen Bigi-nek nevezték) ahol már, mint disc jockey működött, napi rendszerességgel.

Közben fáradhatatlanul járta a megyét, zenei előadásait diavetítéssel kísérve, eljutott a legkisebb falvakba is. Rendszeresen tartott előadásokat a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtárban, ahol több alkalommal lemezgyűjteményéből, szakkönyveiből, újságaiból, fotóiból kiállítást is rendeztek.

Ezek az előadások felkeltették a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiója vezetőinek figyelmét is, így hamarosan ott is kapott szerepet, többek között 250 részes rocktörténeti sorozatot készített.

Alapító zenei főszerkesztője volt  Nyíregyháza első kereskedelmi rádiójának, a Jonatán Rádiónak. Később szerkesztő-műsorvezető volt a PB Rádióban és a Hajó Rádióban is.

Rendszeresen hívták a Városi Televízióba. 1992-ben  felkérésükre 25 részes filmet forgatott Londonban, bemutatva a helyi nézőknek a Marquee Clubot, az Abbey Road-ot, a Pink Floyd Clubot, Brian Jones házát is. De tudósított Rolling Stones-koncertről a helyi rádiónak a Wembley-ből is.

Az utazás mindig is központi szerepet kapott életében, az első londoni kirándulástól 1973-ban, az 1976-os zágrábi Rolling Stones-koncerten, az 1978-as Reading Rock fesztiválon át. Számtalan hazai és külföldi utazásán a páratlan élmények szerzésén túl, lemezgyűjteményét és szakkönyvei, zenei magazinjai számát is folyamatosan bővítette.

Lemezeit, könyveit, tudását mindig igyekezett megosztani másokkal. Azon túl, hogy jó barátságot ápolt országos hírű zenészekkel, Hobóval, Máté Péterrel, Komár Lászlóval, kiemelten segítette, szerette Nyíregyháza zenészeit. Ez inspirálta arra, hogy Korock címmel megírja a nyíregyházi könnyűzene történetét az 1940-es évektől kezdve, a könyv megjelenéséig 1998-ig.

Zenét szolgáltatott – és valóban szolgálatnak érezte – a város jeles rendezvényein éppen úgy, mint egyetemi bálokon, céges bulikon, szórakozóhelyeken vagy meghitt családi pillanatokban egy-egy esküvőn. A gázsijából gyakran, de a minőségből soha nem engedett.

Mentora és példaképe volt számos nyíregyházi indíttatású zenésznek és disc jokey-nak, akik közül többen országos és nemzetközi sikereket értek el.

E gazdag zenei pálya mellett 1973-tól a rendszerváltásig „civil” foglalkozása is volt, a Budapesti Elektroakusztikai Gyár nyíregyházi gyáregységének osztályvezetőjeként dolgozott, munkáját több elismeréssel jutalmazták.

1973-ban kötött házasságot Sashegyi Évával, kivel haláláig közel 42 évet boldog házasságban élt. Gyermekei Nóra és Tamás is örökölték tőle a zene szeretetét.

Temetésén több százan kísérték utolsó útjára. Emlékére a megye zenekarai, disc jockey-i négy órás búcsúkoncertet rendeztek Nyíregyháza főterén, melyen szinte az egész város tisztelgett.

Hagyatékából a zenei könyveket, DVD-ket, szaklapokat családja a szabocs-szatmár-bereg megyei Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár részére ajánlotta fel, melyeket, a róla elnevezett Shulcz SaRock-ban forgathatnak a látogatók.

Farkas Tiborné

 

 

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: