Nemzeti könyvajándék

A Nemzeti Kulturális Alap az elmúlt húsz évben a hazai és határon túli magyar kulturális élet finanszírozásának legmeghatározóbb intézménye.
Az országgyűlés a nemzeti és egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének és terjesztésének támogatása érdekében hozta létre az elkülönített állami pénzalapot, amelynek fő bevételi forrása az ötös lottó szerencsejáték adójának 90 százaléka. A rendelkezésére álló pénzforrásokat kollégiumi rendszer működtetésével pályáztatja és juttatja el az arra érdemesített programok megvalósítóihoz.
A támogatások fontos része jut el a könyvkiadókhoz, hogy komoly tudományos szakkönyvek valamint értékesnek ítélt szépirodalmi művek megjelenését segítse. Az Alap a terjesztést is segíti, ennek részeként juttat el tetemes mennyiséget e könyvekből a megyei könyvtárakhoz, immár harmadik éve, harmadik ütemben. Az eljuttatás részben a Könyvtárellátó útján történik, részben maguk a kiadók juttatják el naponta a könyvtárakba a pályázat teljesítésének részeként megjelenő új köteteiket.
Az ajándékozás nem az előzetes igénylés, válogatás lehetőségével történik, hanem anélkül, kiszállítva az ezres nagyságrendű könyvmennyiséget, s kötelezve a könyvtárat a visszajelzésre, miszerint állományba vette az ajándékba kapott könyveket.

A könyvtáros örül is meg nem is az ilyenformán kapott ajándéknak. A könyvek egy része a települési könyvtárak állományába beleillik, ott jól hasznosul. Nagyobbik része azonban nem közművelődési könyvtárba való, hanem komoly szakkönyvtárba, vagy mindent gyűjtő nemzeti könyvtárba. Bár ajándék lónak nem illik a fogát nézni, mégis zokon veszi a gyűjteményt a gyűjtőköri szabályzat és az olvasók szükségletei, igényei szerint alakító gyűjteményszervező könyvtáros, hogy kívülről akar valaki beleszólni a könyvtár gyarapítási politikájába, elveibe, gyakorlatába. Az is bosszantó lehet, ha azután kapunk meg ajándékba egy drága könyvet, melyet nem sokkal előtte megvásároltunk. Elgondolkodhatunk azon is, hogy minden támogató forint jó helyre jutott-e, ha pl. az Apátfalva néprajzát bemutató kötetből 15 példány jutott a mi könyvtárunkba.

Ezek után megpróbáljuk pótolni azt, ami a szétosztás során elmaradt: eljuttatni a gyűjteményünkbe nem illő könyveket oda, ahol jobban hasznosulnak. Első körben értesítjük a településen működő szakkönyvtárakat és felsőoktatási könyvtárakat, hogy szemlézzék a kínálatot, s válogassák ki, ami az ő könyvtárukba illik, és szükségük van rá. Mi magunk is félretesszük, s elraktározzuk azokat, amelyeket olvasóink jutalmazására, ajándékozására felhasználhatunk. Könyvtárunkban nagyon sok rendezvény zajlik, ahova az adott téma iránt érdeklődő közönség jön, egy-egy ilyen alkalomra téma szerint válogatunk a megmaradt könyvajándékból, s lehetővé tesszük azok ingyenes elvitelét a rendezvény látogatói számára. Történelmi könyveket ajánlunk fel pl. a Deák Akadémia látogatóinak, vers- és prózaköteteket egy-egy könyvbemutató vendégeinek, a könyvtárunkban működő olvasókör tagjainak.
Ezúton is értesítjük a múzeum, a levéltár, az egyetem, a főiskola, a kórház szakkönyvtárát, vannak újabb, az ő gyűjteményükbe jobban illő Nemzeti Kulturális Alap által támogatott köteteink, várjuk őket válogatásra!

Trifonovné Karajz Borbála
gyűjteményszervező könyvtáros

SaveSave

SaveSave

Trifonovné Karajz Borbála

Gyűjteményszervező könyvtáros

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: