Kalkuttai Szent Teréz anya bölcsességei

Carol Kelly-Gangi: Kalkuttai Szent Teréz anya bölcsességei. – Szeged : Lazi, 2016.

„Muszáj tudatában lennünk, hogy nagy dolgokra vagyunk hivatottak, és nem csupán azért vagyunk a Földön, hogy egy legyünk a sok közül… Arra vagyunk teremtve, hogy szeressünk s szeretve legyünk”- olvashatjuk a könyvben, amelyben válogatást találunk Szent Teréz anya gondolataiból, bölcsességeiből.

Kalkuttai Teréz anya (1910-1997) életének fordulópontja volt, amikor egy Darjilingbe tartó vonaton meghallotta Isten hangját. „Az üzenet félreérthetetlen volt: el kell hagynom a zárdát, hogy segíthessem a szegényeket úgy, hogy köztük élek” – mondta el később. Pápai engedéllyel megalapította a Szeretet Misszionáriusainak rendjét, hogy a legszegényebbeket szolgálja. (A rend ma a világ számos országában van jelen, segítve a hajléktalanokat, árvákat, betegeket.)

Ahol megjelent, ott a figyelem ráirányult a szegényekre, Teréz anyán keresztül ők is reflektorfénybe kerültek, pedig meg sem jelentek, „csak” egy apró termetű, törékeny apáca képviselte őket, aki Krisztus szeretetével felvértezve szolgálta a nincsteleneket, a szenvedőket és bennük, általuk magát Krisztust.

Azért vette át a neki adományozott díjakat – köztük a Nobel-díjat -, hogy felhívja a figyelmet a szükséget szenvedőkre. Jelenléte sürgette a világ vezetőit és mindnyájunkat: nem mehetünk el csak úgy a bajba jutott ember mellett, és magunkon kívül másokra is figyelni többet ad, mint amiről valaha is álmodni tudtunk.

A tavaly szentté avatott apáca beszélt többek között a Szentháromságról, a Boldogságos Szűz Máriáról, a családi életről, a hitről, és az ima fontosságáról.

És következzen egy általa írt, sokunk számára ismerős ima – amely ugyan ebben a könyvben nem található – de amelyet mindig jó olvasni:

Teréz anya: Az élet himnusza

Az élet egyetlen – ezért vedd komolyan!
Az élet szép – csodáld meg!
Az élet boldogság – ízleld!
Az élet álom – tedd valósággá!
Az élet kihívás – fogadd el!
Az élet kötelesség – teljesítsd!
Az élet játék – játszd!
Az élet vagyon – használd fel!
Az élet szeretet – add át magad!
Az élet titok – fejtsd meg!
Az élet ígéret – teljesítsd!
Az élet szomorúság – győzd le!
Az élet dal – énekeld!
Az élet küzdelem – harcold meg!
Az élet kaland – vállald!
Az élet jutalom – érdemeld ki!
Az élet élet – éljed!

Lőkös Angéla

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: