Üvegszilánkon táncolni

covers_356194

Ka Hancock: Üvegszilánkon táncolni. – Bp. : Pioneer Books, 2015

Egy olyan regényt vehet kézbe az olvasó, ami teljes mértékben életszagú. Életszagú a szó minden tekintetében nemes ugyanakkor kegyetlen értelmében. Erre utal a könyv címe is, hiszen az  ember élete során sokszor táncol üvegszilánkokon, ki többet, ki kevesebbet. Ha egyedül  táncol végig ezeken a szilánkokon, bizony nagyon nehéz, ha azonban van segítség, a nagyon kemény dolgok is idővel könnyebbé váll(hat)nak. Ez utóbbi eset áll fent a könyv szereplőivel  is.

Adott egy fiatal házaspár, akik génhibájuk miatt mindent megtesznek annak érdekében,  hogy ezeket a minden tekintetben rossz géneket ne örökítsék tovább, de ember tervez, Isten  végez. A fiatalasszony méhében egy önálló élet kezdődik, egy kisbaba kezd növekedni. A  baba megtartása az anya életébe kerülhet. Hogyan reagál erre egy hol mániás, hol depresszív  tünetektől szenvedő férj? Megtartják-e a babát minden nehézség ellenére? Ha bezárul egy ajtó  tényleg kinyílik egy másik? Mennyire áll a házaspár mellett a sokszor kegyetlenül nehéz,  néha pedig felemelően szép és megható pillanataiban a család, a barátok? Mennyire  igazolódnak be egy szerelmes nő és leendő édesanya ösztönei?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptam én válaszokat a könyv elolvasása során. S  miközben olvastam a könyvet, én is sok dolgot átértékeltem. Megerősített ez a könyv abban,  hogy az igazán komoly és fontos dolgok az életben a saját magam által formált élet mellett, a  szerelem, a barátság és a halál kérdése. Minden más lényegtelen, minden más eltörpül.

Szeretem az ilyen életszagú könyveket. Ráadásul a Pioneer Kiadó piros pipacsos könyvei  ilyenek. A szerzők, mint jelen esetben Ka Hancock, aki négy gyerekes édesanya és két ápolói  diplomával rendelkezik, nem légből kapott szimptómákat állít egy-egy betegség mellé, hanem  hiteles képet rajzol e tekintetben is.

Kósa Ilona

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: