Cumming, Charles: Egy idegen ország

KÖNYVBORITÓJACumming, Charles: Egy idegen ország. – Bp. : Gabo, cop. 2015

Egy hét után hagyta el az éjjeliszekrényemet ez a könyv, amely sokkal izgalmasabb és érdekesebb volt, mint bármelyik tv műsor. Aki szereti a kémtörténeteket vagy a krimiket, hálás lesz ezért az ajánlóért.

A szerzőről kiderítettem, hogy 1971-ben született Skóciában, zsidó családban. 1995-ben szervezték be. Egy év után megcsömörlött, Montreálba költözött és írni kezdett. Ez már a hatodik regénye, és a legsikeresebb is, 2012-ben elnyerte az év krimijének járó Ian Fleming Steel Dagger díjat, és a legjobb skót kriminek járó Bloody Scotland díjat. Charles Cumming a brit kémregényírók fiatal generációjának egyik kiemelkedő és figyelemre méltó képviselője, aki arcátlan magabiztossággal söpörte félre a tradicionális és konvencionális befutott írókat. Remélem, sikerül megszereznem és elolvasnom a másik öt regényét is.

A történet lényege, hogy rögtön a kinevezése után, de még a hivatalos beiktatása előtt köddé válik a brit hírszerzés első számú embere, egész pontosan asszonya, „Amelia Levene”. Ő lesz az MI6 első női vezetője, amennyiben még időben előkerül. Váratlanul Párizsba utazott egy temetésre, majd e-mailben azt írta, hogy kifacsarta a temetés, és kiveszi a szabadságát, hogy pihenhessen egy kicsit, mielőtt ”a magas állás beszippantaná az összes idejét”. London persze a nyakára küld egy koros házaspárt, hogy tartsák szemmel, mert gyanús ez a viselkedés, de Amelia eltűnik a szemük elől. Ekkor döntenek úgy a brit hírszerzésnél, hogy felkérik a kényszerű nyugdíjba száműzött „Thomas Kell”-t, hogy kerítse elő Ameliát. Kell tűnik a legalkalmasabbnak a nem egészen hivatalos feladatra, hiszen korábban hosszú évekig dolgozott együtt a nővel, minden titkát ismeri. Legalábbis eddig úgy tudta… Ameliához igazi baráti viszony fűzi, és soha másképp nem gondol a nőre, mint barátjára.

Kell rábukkan Amelia nyomára egy szállodában, egy közeli parkolóban megtalálja kocsiját, a két koros ügynök segítségével a szálloda számítógépéből értékes információkat szerez. Nem lövöm le a poént, de ígérhetem meglepetésekben nem lesz hiány. Azt elárulom, hogy az eltűnés okai a múltban gyökereznek. Eltűnésének igazi oka csak a könyv felénél derül ki, és a magyarázat más, mint amit az olvasó sejt. Ezzel együtt rögtön új kérdések merülnek fel, szóval van, miért izgulni egészen a végéig. Kiderül miért jegelték Thomas Kell ügynököt (Tassin fiaskó) megbukott ügynökként és férjként is. Akit érdekel a történet, olvassa el.

 Szabó László István
informatikus-könyvtáros

 

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: