Elégedettségmérés észrevételei – Válaszok

Az olvasói elégedettségmérés észrevételei a szabadpolcos állomány összetételével illetve az állománygyarapítással kapcsolatban – Válaszok

Példányszám bővítés.
Egyidőben több példány  legyen a polcokon.
Néhány népszerű könyvből lehetne több példány is.
Kevés az új könyv. Amiket senki nem olvas, abból van 3-4 példány a könyvtárban, viszont amit olvasnak, és már 3-4 előrendelés van rajta, abból csak 1 példány van.
Ha többszörös előjegyzés van egy könyvre vagy nagyon gyakran vesznek ki egy könyvet, akkor ha lehetséges, abból a könyvből még egy példányt kellene beszerezni.

Való igaz, az utóbbi években anyagi helyzetünk okán is egyre kevesebb példányszámos a beszerzés, általában egy példányt vásárolunk az új könyvekből. 2-3 vagy több példányt, ha eleve sikerkönyvnek igérkezik a mű, ha keresett bestseller lesz, de a népszerű sikeres, értékes kortárs szépirodalomból is veszünk eleve 2-3 példányt, pld. Grecsó Krisztián, Spíró György, Dragomán György műveiből, Péterfy Gergely Kitömött barbár c. regényéből. E műből jelenleg mindhárom példány ki is van kölcsönözve, s egy előjegyzés is van rá. Ilyen könyvekből fiókkönyvtárainkba is vásárolunk, s a fiókkönyvtárak ugyanazon beiratkozással vehetők igénybe. Frei Tamás könyvei például hozzáférhetőek minden fiókkönyvtárban, a központi könyvtárban pedig 4-4 példányban.
Folyamatosan figyeljük az előjegyzett könyvek listáját, s amely műre két előjegyzés is vár, azokból rendszerint rendelünk újabb példányokat. Például, hogy A szürke ötven árnyalatára várakozó olvasókat ki tudjuk elégíteni, 6 példányt is vásároltunk, melyek közül – az érdeklődés csökkenésével – jelenleg csak két példány van kikölcsönözve.
Természetesen több példányban vannak a szokásos kötelező és ajánlott olvasmányok. Ha új ajánlott olvasmány merül fel valamelyik iskolában, abból is vásárolunk plusz példányokat.
Régebbi kiadású, több példányos, kevésbé keresett  könyveinkből folyamatosan vonjuk ki az elrongálódott ill. fölös példányokat, hogy ne terheljék feleslegesen a polcokat.ol11079622_881777951865614_8319300353046567700_n

Jó néhány általam keresett klasszikus hiányzik.

A klasszikus irodalomat igyekszünk szinte teljességre törekvően gyűjteni. Ha kikopás miatt hiány van, azt próbáljuk új vagy antikvár kiadással pótolni. Mindazonáltal kérjük olvasóinkat is, hogy jelezzék könyvtárosainknak, ha valamely klasszikust, vagy bármely könyvet hiányolnak az állományból, s ha az gyűjteményünkbe illő darab, megpróbáljuk pótolni a hiányt – vagy könyvtárközi kölcsönzéssel hozzájuttatni az olvasót.
Jelezzük, a szabadpolcon található állomány nem a teljes állomány. Legalább ennyi, de inkább több kölcsönözhető könyv van még lenn a raktárban, ha a keresett klasszikust nem találja a szabadpolcon, kérje a könyvtárostól a raktárból.

Az egyetlen dolog, amit kevésnek ítélek az idegennyelvű (pl. spanyol) könyvállomány.
Lehetne több idegennyelvű könyv
.
A legfrissebb ifjúsági irodalom nagyobb példányszámban jó lenne, és angol nyelven is, hisz így találnánk a fiatalokat érdeklő, nyelvgyakorlást szórakozva segítő könyveket..

Jelenleg  25 spanyol nyelvű szépirodalmi mű van idegen nyelvi gyújteményünkben. Nem nagy volumenben történik az idegen nyelvű állomány gyarapítása, de igyekszünk minden évben minden nyelvet valamelyest frissíteni. Az utóbbi években olvasóinktól is kaptunk sok értékes angol és német nyelvű olvasnivalót. Az új gyarapításnál figyelünk arra, hogy fiatal olvasóink is találjanak korosztályuknak megfelelő divatos kortárs műveket a nyelvgyakorlás céljából. A kifejezetten gyerekeknek való idegen nyelvű könyvek a gyermekkönyvtárban találhatók.ol12022563_975306142512794_6560128299368276027_o

A komolyzenei szakirodalomban nem fedezhetők fel friss szakirodalmak (elmúlt 10 év).

 Talán nem ismeri az olvasó Médiatárunkat illetve Zenei gyűjteményünket, amely a 3. emeleten található. Ide minden fontos új zenei szakkönyvet megvásárolunk, ezért is jut kevesebb a kölcsönzési állományba. De hétvégére vagy rövidebb időre innen is kiadjuk a kért könyvet.

A természettudományi  könyvek javarésze sajnos nem kölcsönözhető.

 Jelenleg természettudományos témákban (5 ETO főosztály) 10 493 kötet áll az olvasók rendelkezésére, ebből 8 087 kölcsönzési példányként, 2 406 pedig az olvasóteremben. (23% – 77%)
Összehasonlításképp a társadalomtudományi állomány (3 ETO főosztály) esetében ez az arány 22-78 %.
Azonban az olvasótermi példányokból lehet oldalakat fénymásolni, vagy fényképezni, esetleg hétvégére ki is kölcsönözhetők.

Több tudományos könyv kellene.

Tudományos könyveket is vásárolunk, általában olyan szintig, hogy a felsőoktatási tanulmányokat és szakdolgozatírást támogatni tudjuk, helytörténet tekintetében pedig a tudományos kutatást is. Szakkönyveink között a tudományos színtűnél több az ismeretterjesztő jellegű, mert erre tartanak olvasóink nagyobb igényt, nem szakkönyvtár vagyunk, hanem települési közkönyvtár.ol12004795_970693499640725_3441320640994903243_n

Nem tetszik, hogy azonos írótól több helyen is található könyv, nem mindig helyes besorolásban.

 Ilyen leginkább az ismeretterjesztő műveknél fordul elő, ha egy szerző különböző témákban írt könyveket, azok a téma szerint kerülnek besorolásra. Szépirodalmi művek esetén viszont egy szerző bármilyen álnéven írt műve az egységesített nevéhez kerül. Ha nem így van esetleg, az régebbi más szabályozás vagy hibás feldolgozás miatt van, mely következetlenségeket folyamatosan igyekszünk kijavítani.

A bűnügyi regényeket szét kellene választani a tudományos-fantasztikus irodalomtól.

Megfontoljuk!

Az új könyvekről jó ötlet lenne, ha akár a könyvtár weboldalán is lehetne tájékozódni. Akár arról is hogy milyen könyvekre számíthatunk a következő időszakokban.

 Ez az utóbbi években nagyrészt megvalósult. A könyvtár facebook-oldalán az Új könyveink c. fényképalbumban teszünk közé rendszeresen válogatást az új gyarapodásból. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.815560785153998.1073741872.144243055619111&type=3
A könyvtár weboldalán az Olvasóponton  pedig időre időre ajánló bibliográfiát teszünk közzé új gyarapodásunkból, vagy valamilyen aktuális témában fellelhető könyveinkből. http://www.mzsk.hu:81/?p=1425   http://www.mzsk.hu:81/?p=1537
Ugyanitt könyvajánlásokat, könyvismertetéseket is olvashatnak . http://www.mzsk.hu:81/?p=1476

Többször előfordult, hogy egy könyv, ami állítólag elérhető volt mégsem volt a helyén és később sem találták meg. Volt egy példány ugyan, de azt csak helyben lehetett használni, így üres kézzel távoztam, kénytelen voltam másik könyvtárba menni.

 Ilyen sajnos valóban előfordul. Ahogy folyamatosan haladunk az állományellenőrzéssel (erre kevés idő jut, mert fontosabb mindig az aktuális olvasók kiszolgálása, illetve az új gyarapodás rendelése, feldolgozása), egyre kisebb számban fog félretájékoztatni a nyilvántartásunk. A mi törekvésünk is az, hogy egyre pontosabb legyen. Az is lehet, hogy az adott könyv rossz helyre lett visszatéve, talán épp egy másik olvasó által, s még nem ért épp oda a raktári rendező munka, hogy helyretegye. Arra (is) való egyébként a ruhatárban kapott őrjegy, hogy a kivett könyv helyét jelöljük vele, hogy tudjuk, hova kell azt visszatenni.ol11891877_962462103797198_7157306680132559099_o

Használható digitális katalógus jó lenne, amihez feltétlenül szükséges az olvasó által használható számítógép, illetve azon egy használható operációs rendszer.
Online katalógus.
A digitális katalógust nagyon nehezen tudom használni.
A számitógépeiken nem követhető a katalógus.

 Online katalógusunk honlapunkról nyitható meg:
http://www.mzsk.hu:8080/megyei/index.jsp?page=search
Használata nem bonyolultabb mint sok más könyvtáré, sokszempontú keresésre van benne lehetőség, s az utóbbi években vásárolt dokumentumok teljes részletes feltárással vannak benne, a régebbiek kevesebb adattal, de igyekszünk azokat is pótolgatni. Az új gyarapodás a feldolgozással egyidejűleg, azonnal belekerül.
A kölcsönzőben is és az olvasóteremben is az első számítógépek arra vannak fenntartva, hogy olvasóink katalógusunkban kereshessenek rajtuk.

A továbbiakban is szívesen várjuk visszajelzéseiket, véleményüket!

 Trifonovné Karajz Borbála
állománygyarapító és feldolgozó könyvtáros

Trifonovné Karajz Borbála

Gyűjteményszervező könyvtáros

2 thoughts on “Elégedettségmérés észrevételei – Válaszok

  • 2015. november 1. (vasárnap) at 19:39
    Permalink

    Való igaz es zavarbaejtő. Tapasztaltam én is, hogy könyvek amelyek a katalógus szerint elérhetőek nincsenek sehol, nem találják a könyvtár területén. Kénytelen vagyok masik könyvtárból átrendelni. A munkatársak akik a polcokat igazítják és pakolják ki azokra a könyveket gyorsan kétségesen igyekeznek segíteni a raktárban utána keresni is ha elakadom a szerzők olyan művek kapcsán amelyek nincsenek valamiért a polcokon. Kellemesen csalódom rendszerint. Ami zavaró az állomány felhozatalban hogy sokat kell várni a frissen kiadott köny újdonságokra mig a szomszédos megyében csak három hónap a maximum amit ki kell várni.

    Reply
    • 2015. december 15. (kedd) at 10:34
      Permalink

      Kedves Cecília, köszönjük az észrevételeit! Igyekszünk a pontatlanságokat javítani, s az átfutási időt csökkenteni, bár az három hónapnál nálunk sem több, sőt inkább rövidebb.

      Reply

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: