Reflexiók a nyíregyházi Ünnepi Könyvhétre

Nyíregyházán évek óta a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár próbálja életben tartani a 86 éves rendezvényt. Szervezi a könyvárusok kitelepülését, és a könyves programokat köréjük a térre, hogy a fogyatkozó olvasókat, irodalombarátokat összegyűjtse, s lehetőleg újabb könyvbarátokat toborozzon, népszerűsítse változó világunkban a tanulásnak, kultúrafogyasztásnak, művelődésnek, szórakozásnak ezt az időtálló, kiapadhatatlan, hagyományos formáját.

1 ünIdén – mivel a város főterét más szabadidőprogram vette igénybe – a megújult Váci Mihály Kulturális Központ előtt vertünk sátrat, s bár ez a gyalogosok, sétálók fő útvonalából kiesik, a hatékony előzetes reklám után sokan látogattak el a már-már fesztiválhangulatban zajló programokra. A megnyitó népes közönségét főképp ünnepien öltözött, derűs közép- és idősebb korú hölgyek és urak alkották, más programokra érdeklődő, kultúrára fogékony fiatalok, huszasok-harmincasok is kíváncsiak voltak. Gyerekeket is vártunk, játékokkal, foglalkoztatással és kifejezetten nekik szóló programokkal.

1 üNeves vendégek vonzottak sok érdeklődőt, irodalom és zene találkozott több műsorban. A csütörtök délutáni megnyitóban Vámos Miklós író osztotta meg gondolatait az olvasásról, amit ő nem félt az új technikai eszközöktől. Úgy véli, minden megismert regényalak egy új életet jelent az olvasó számára, ahány könyvet olvasunk, annyi életünk van; aki olvassa a Karenina Annát, az meghal vele és egy lesz vele, így leszünk gazdagabbak minden jó könyvvel. A megnyitó után barátjával, a könyvheti könyves Bornai Tiborral adtak közös beszélgetős, zenés műsort, közösen gitároztak és énekeltek, többek között a Zenga zéneket, a Balatoni nyárt, a Csak a szomszéd háza ég c. dalokat, s egy Micimackó átiratot, amelyben
„Micimackó állás nélkül az utcán kóborol,
lakása nincs, pénze nincs, eltévedt valahol.
Malackát, a részeg disznót régen látta már,
elment tehát, hogy meglesse, Malacka mit csinál”
Őket Fejős Éva – sok nőolvasó kedvence  – követte a sátor könyves pódiumán, Úton hozzád című, megjelenés előtt álló új könyvéről, íróságáról, a könyvszakma árnyoldalairól beszélgetett vele rajongói előtt Tarczy Gyula.

1 ünnA péntek délelőtt a gyerekeké volt: a helybéli File Mónika mutatta be Boldika kalandos utazása c. verses-meséskönyvét játékos formában, nagy tetszést aratva, s Szabó T. Anna mutatta be gyermekkönyveit, gyermekverseit – a felnőttek számára is élvezetes előadásban.

A délután a már hagyománnyal rendelkező tárcaolvasásé és az új könyvét (Tviszt nejloningben) bemutató Bodnár Istváné volt, míg öt órától Páros mágiát mutatott be a népszerű Dragomán György–Szabó T. Anna író-költő házaspár. Tarczy Gyula kérdéseire válaszolva kibomlott előttünk a művészpár izgalmas írói-alkotói világa és mindennapi, családi életük egyaránt. Szimpatikus benyomást tettek ismerőikre, s a velük csak itt ismerkedőkre egyaránt, őszinte rajongással ajánlva egymás új kötetét: Dragomán György: Máglya c. regényét, s Szabó T. Anna Senki madara c. varázslatosan illusztrált felnőtt meséjét.

1 ünnepSzombat a helyi szerzők napja volt, szó esett Majláth Magda, Petrusák János és Czimbula Ibolya új köteteiről, egy Váci Mihály-kötetről, mely a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött költői hagyatékból válogat (Emléke őrizetlen nyáj), s helyi irodalmi folyóiratok mutatkoztak be: az Irodalmi kávéház, a Vörös postakocsi és a Szabolcs-Szatmár-Beregi szemle. Felfedte magát „Hasas pasas” is: Gerliczky András, aki aztán két fiatal szerzővel beszélgetett, a Fogadj el és a Szívből, színből igazán c. kötetek szerzőivel – elfogadásról, másságról, az irodalom tabutémáiról.

A prózai programokat közben-közben zene színesítette, énekelt File Mónika, játszott a nyhi Artézis együttes. Mindhárom napot nívós zene zárt: Kazár Ticiána és nyh-i hölgykoszorú, a szintén nyíregyházi Kaland-old-rock együttes, a szombatot pedig a Háy come Beck, azaz Háy János író és Beck Zoltán zenész műsora, az író verseivel, prózájával, Beck Zoltán dalaival, közös zenéjükkel – szinte igazi fesztiválhangulatban.

1 üneVasárnap rendkívüli helyszíneken – egy tiszai hajón ill. a zsinagógában – volt még bemutató és előadás, hétfőn pedig a könyvtárban két könyvbemutató.

Felállítottuk újra a „Tegyél egyet, vegyél egyet” könyvespolcot, mely idén is népszerű volt, sokan böngészgettek, csereberéltek a polcokon, pulton és dobozokban lévő könyvek közt. Kihozta könyveit a Libri, a Líra könyvesbolt és a Babó antikvárium, bemutatta kiadványait a Jósa András Múzeum, a levéltár, a Városvédő Egyesület és megmutatta munkáit könyvtárunk kötészete is. Neves íróvendégeink könyvei s a könyvheti kiadványok közül sok elkelt, és sokat dedikáltattak.

1 ünnepiA színvonalas és sikeres program összeállítása és szervezése főképp Dr. Bihari Albertné érdeme. Köszönet neki és minden segítőnek, közreműködőnek.

Trifonovné Karajz Borbála
könyvtáros

 

Trifonovné Karajz Borbála

Gyűjteményszervező könyvtáros

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: