Egy éves születésnapját ünnepelte a Móricz Zsigmond Olvasókör

olvasókör 4.

  1. január 17-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából alakult meg a Móricz Zsigmond Olvasókör a Móricz Zsigmond Kulturális egyesület égisze alatt. A kör azokat az irodalombarátokat gyűjti egybe, akik szeretnek olvasni, szívesen megosztják élményeiket, reflexióikat másokkal.
    Ötletadó tervem nyitott fülekre talált Gerliczki András irodalomtörténész személyében, aki szívesen állt e kezdeményezés mögé, felvállalva a Kör közös vezetését.
    Hívó szavunkat meghallották az olvasás szerelmesei és a havonta egy alkalommal tartott összejöveteleinken 20-25 fő képviselteti magát.
    A témáink között elsősorban  kortárs irodalom, közismert klasszikusok, de esetenként elfeledett vagy éppen mellőzött remekművek is szerepeltek. Kapcsolódtunk a kulturális ill. az irodalmi évfordulókhoz, az irodalmi élet aktualitásaihoz. Az alakuló ülésünkön – névadónk iránti tiszteletből – a Légy jó mindhalálig c. regényről folytattunk igen élénk eszmecserét, megbeszéltük mára is érvényes üzenetét.
    A Ratkó József Emlékévhez kapcsolódva Abonyiné Antal Anna olvasóköri tag  „Lélekkel magasabb” c. önálló műsorával és emlékbeszédével méltóan idézte megyénk jeles költőjét.
    Szomorú aktualitásként a február 19-én elhunyt, Fehérgyarmaton született Borbély Szilárd íróra, költőre emlékeztünk „Oly jó volna még maradni” címmel. Versekkel, novellákkal, regényrészletek felolvasásával, olvasmányélmények megosztásával idéztük az emlékét.
    A klasszikus írók közül a biblioterápia módszereit segítségül híva beszélgettünk Örkény István: Nincs bocsánat, Tamási Áron: Szép Domonkos Anna, Krúdy Gyula: A hídon, valamint Móricz Zsigmond: Fanyar szívek c. novellájáról.
    A hazai és a külföldi kortárs irodalom alkotói sem maradtak ki az izgalmas szellemi csemegét kínáló találkozókból.
    Májusban Csabai László két novellájával – Száraz évszak, Esős évszak – ismerkedtünk meg a szerző jelenlétében, novemberben Ljudmila Ulickaja orosz írónő életét és munkásságát mutatta be Szakos András olvasóköri tagunk.
    Az ünnepekhez (húsvét, karácsony) kötődő irodalmi alkotások feldolgozása is hangsúlyosan szerepelt az elmúlt év programjaiban.
    A húsvéti ünnepekhez közeledvén Karinthy Frigyes: Barabbás c. novellája kapcsán hangolta rá a tagságot az ünnepekre Vaskóné Dr. Süle Ilona tagtársunk. Az advent időszakában lelkünk ünnepbe öltöztetését Tolsztoj: Két öreg c. novellája szolgálta, mely novella M. Kiss Ilona tagtárs  felvezetésében generált meghitt beszélgetést.
    A találkozók alkalmait minden esetben a résztvevők által előadott vagy felolvasott versek színesítik.

Az olvasókör barátságos „otthona” a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár.
Az olvasóköri tagok térítésmentesen lehetnek a könyvtár beiratkozott olvasói.

Aki olvasóköri tag szeretne lenni, bármikor kapcsolódhat hozzánk!

Szeretettel hívunk, várunk minden irodalombarátot!

Jelentkezés:  biharinejoli@gmail.com

OlvasókörOlvasókör 2

 

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: