Családias környezetben – A Vécsey utcai fiókkönyvtár

Több mint 20 éve várja olvasóit a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 1994 márciusában, a Vécsey út 15. szám alatt megnyílt fiókkönyvtára. A 120 m2 alapterületű fiókban jelenleg 17000 kötet közül választhatnak a használók. A három helységből álló könyvtárban kölcsönző tér, raktár és olvasóterem található. A 35 féle napi-, hetilap és folyóirat miatt sokan betérnek akár naponta is a hétfőtől-péntekig napi 8 órában nyitva tartó családias hangulatú fiókkönyvtárba.

A beiratkozott olvasók életkori megoszlása kiegyenlített, egyaránt jelentős a 14 év alatti, a felnőtt és a nyugdíjas olvasók tábora. A beiratkozási és kölcsönzési szabályok megegyeznek a központi könyvtár gyakorlatával, a kölcsönzés itt is számítógépen történik. Több olyan olvasónk is van, aki a központi könyvtár mellett a Vécsey utcai részleg szolgáltatásait is igénybe veszi. Ilyen esetben egy alkalommal kell csak megfizetni a beiratkozási díjat, de kölcsönözni mindkét helyszínről 6-6 db dokumentumot lehet 3 hétre.

Mindennaposak a referensz kérdések, az olvasók gyakran keresnek konkrét dokumentumokat, vagy témafeldolgozó irodalmat. Új szolgáltatásként könyvtárbemutató és könyvtárhasználati óráknak is színhelye a könyvtár. A közeli általános iskola tanulói elsősorban ünnepkörökhöz, szokásokhoz kapcsolódó foglalkozásokon vehetnek részt, melyek tematikáját a pedagógusokkal egyeztetjük, hogy illeszkedjen az iskola oktatási programjába.

Családias Vécsey 1
A Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményének 1. b. osztályosaival
Szent Miklós legendáját dolgoztuk fel

Néhány hónappal ezelőtt a könyvtár közvetlen szomszédságában avatták fel Fehér Gábor nyíregyházi író, tanár és felesége emléktábláját. Katona Béla irodalomtörténész így vall Fehér Gáborról: „…Elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy ezek a művek a magyar ifjúsági irodalom értékes hagyományai közé tartoznak. Talán meglepő, de nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Molnár Ferenc és Karinthy Frigyes diáktörténetei közelében lenne a helyük. Hogy sem az irodalomtörténetben, sem az olvasói köztudatban nem ott foglalnak helyet, arról nem a korán elhunyt szerző és nem is a művek tehetnek, annak sokkal inkább a körülmények szerencsétlen összejátszásában kereshető az oka…”[1] Az év első negyedévében Fehér Gáborról készítünk egy mini kiállítást a Vécsey utcai fiókkönyvtárban, ezzel emlékezünk a tragikusan fiatalon elhunyt írónkra.

Családias Vécsey 2Családias Vécsey 3

 


[1] KATONA Béla: Fehér Gábor öröksége  < http://www.tudashalo.eu/hu/szemelvenyek-a-megye-tortenetebol/307-feher-gabor-oroksege  > [2015. január 10.]

 

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: