Találkozzunk a könyvtárban!

találkozzunk 1

A könyvtár mint közösségi tér

Változóban van a könyvtár szerepe az utóbbi években, ahogyan a könyv és az olvasás is változik, a betű új hordozóra kerül, az olvasás a könyvön kívüli forrásokból is lehetséges. Egyesek szerint a könyvkultúra és könyvtártörténet területén minden eddiginél nagyobb változás készül, vagy már benne is vagyunk. A változásokat könyvtárunk is igyekszik követni szolgáltatásaival, profiljának bővítésével. módosításával. Gyűjteményünk legfontosabb eleme továbbra is a nyomtatott könyv, de kölcsönzünk hangoskönyvet, zenei CD-t,  DVD-t, sőt e-könyvet olvasókészülékkel együtt; az olvasóteremben CD-ROM-ok, offline és online adatbázisok segítik a tájékoztatást,  internet-hozzáférést biztosítunk mindenki számára, a médiatárban a NAVA-ponton film- és televízió műsorok nézhetők vissza, helytörténeti gyűjteményünk legfontosabb darabjai a a MaNDA adatbázisban távolról olvashatók, helyi lapjaink digitális változatai nemcsak számítógépeinken, de az interneten is kutathatók.

E technikai változások mellett a könyvtár – megtartva hagyományos funkcióját – egyre inkább közösségi térré, találkozóhellyé is válik. Már 2005-ös átépítésünk is ebbe az irányba alakította a könyvtár tereit: az első emeleti kényelmes hírlapolvasóval, a harmadik emeleti tágas társalgóval, a kisebb-nagyobb rendezvények, találkozók megtartására alkalmas kamarateremmel és hozzá kapcsolódó terasszal, a Csiriptanyával, mellyel a legapróbb látogatókat is be tudjuk vonzani, s az olvasói terekben megbúvó kis társalgórészekkel, kerekasztallal, kényelmes, puha fotelekkel, kanapékkal. E kis zugok arra csábítanak, hogy barátainkkal leüljünk, beszélgessünk, itt beszéljünk meg randevút, találkozót, térjünk be iskola után, itt tanuljunk magányosan vagy közösen, oldjuk meg közösen a feladatot, vagy korrepetáljunk, netán órát adjunk, csatlakozva a wifihez, saját gépünkön dolgozzunk – életünk egy részét ide szervezzük, mert ez mint kulturált és olcsó (ingyenes) hely, erre alkalmas. A meglévő tárgyi feltételek mellett teszünk is érte, hogy a városlakókban tudatosítsuk ezt a lehetőséget. A kamara- és konferenciaterembe szervezett számos ingyenes program sok érdeklődőt vonz, nincs hét, hogy ne lenne többféle előadás, beszélgetés, foglalkozás; kiállítások pedig folyamatosan, egyszerre általában több is. Szinte naponta jön egy-egy osztály vagy más csoport, akinek bemutatjuk a könyvtár minden terét, szolgáltatását, lehetőségeit. Ma már a „könyvtáros néni” nem nézi szigorú szemmel a sarokban nevetgélő gyerekeket, beszélgető kamaszokat, mert a könyvtár mint kulturált közösségi tér, ennek is helyt akar adni.

Utána vagyunk a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Könyvtári Napoknak, mely október hónapban egy héten keresztül tart. Idei szlogenje volt: „Találkozzunk a könyvtárban!” Egyébként sem mondható egy csendes helynek könyvtárunk, egy egészséges zsongás folyamatosan van benne, ezen a héten viszont folyamatos pezsgés, jövés-menés jellemezte, kívül-belül. Csoportok jöttek, mentek, kicsik játszottak fajátékainkkal a kis téren, gyűltek a dévai gyermekotthonba szánt adományok, régi és új véradók jöttek önzetlenül az alkalmi véradásra, egyik-másik rendezvényünkre nem fértek be szinte a látogatók – a legtöbb érdeklődőt Kepes András vonzotta – , mások megtalálták kisebb érdeklődő közönségüket egy kisebb térben. Sok gyerek izgulta, kacagta végig újra a Ludas Matyi-előadást, és sok felnőtt színházrajongó jött el meghallgatni Bárány Frigyest. Sokakat állítottak meg a csipke- és szőtteskiállítás szép darabjai, a Katona Bélára emlékező kiállítás tárlói, köztük az irodalomtörténész, irodalomszervező éremgyűjteményének a helytörténeti gyűjteményből most előrehozott darabjai. Sokan éltek az ingyenes beiratkozás vagy az amnesztia (tartozáselengedés) lehetőségével is, sokan vették át ajándékukat, jutalmukat valamely jeles teljesítményükért a Könyves vasárnapon. Valóban folyamatos találkozásoknak, pezsgő társadalmi életnek adott teret a könyvtár ezen a héten.

Ha nem is ilyen töménységben, de ilyen és hasonló találkozásoknak szeretnénk teret és tartalmat adni egész évben!

találkozzunk 2találkozzunk 3

találkozzunk 4találkozzunk 5

találkozzunk 6találkozzunk 7

Trifonovné Karajz Borbála

Gyűjteményszervező könyvtáros

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: