Nem mindennapi látogatók a könyvtárban

Látogatók pedig vannak. És látogató csoportok is vannak. Szerencsére. Jönnek óvodás és iskolás gyerekek, középiskolások, főiskolások már kevésbé, felnőttek már ritkábban. De jönnek. Nyugdíjasok, pedagógusok, tanfolyamok résztvevői. És óvónők.

ovonok 1

Mindig nagy izgalommal várom a felnőtt látogatói csoportokat. Mivel rendszerint gyerekeket vezetek körbe, egészen más felkészülést igényel, ha már felnőtt korosztályt kell megszólítanom. Ritka az is, hogy a látogatók előre jelzik, hogy mit szeretnének feltétlenül látni, hallani, de ilyen is előfordul. Legutóbb a Virág Utcai Óvoda munkaközössége látogatott el hozzánk, és a szokásostól eltérően nem a könyvtár általános működése, hanem – ahogy nagyon találóan megfogalmazták – a „zárt ajtók mögötti világ” érdekelte őket. A háttérmunka, a könyvtárnak az a része, amit az olvasó nem lát, nem is gondolhat bele, hogy itt mi minden zajlik.

Az általános nézet szerint „a könyvtáros ül és olvas”. Nos, ez így nem igaz. A könyvtárban nagyon sok érdekes feladat van, sok minden történik a dokumentumokkal, amíg a polcra kerülnek, és amíg használatban vannak. Például a kötészeti munka, ami nem könyvtárosi feladat, de rendkívül fontos, hiszen a kölcsönzések során a legnépszerűbb kötetek rongálódnak, de egy erős, újrakötött példány még évekig szolgálja az olvasókat. Vagy a napilapok, folyóiratok számai, melyek bekötve évtizedekig visszakereshetők, kutathatók.

A helyismereti gyűjtemény már más. Bárki látogatja, elcsodálkozik a könyvtárosok felkészültségén, szakmai hozzáértésén, a nem mindennapi dokumentumokon (meghívók, plakátok, érmék, képeslapok, dedikált vagy első kiadású Móricz és Krúdy kötetek), a különös mikrofilm-olvasó készülék által olvasható, több mint száz éves napilapokon. Óvónő vendégeinket is elbűvölte ez a különleges gyűjteményrész.

A feldolgozó munkacsoport igazi csemegékkel kedveskedett. Érdekes és elgondolkodtató adatok a dokumentum-állományról, eredeti Ratio Educationis, 1907-ből származó restaurált napilap, miniatűr könyv… A Médiatárban rejlő technikai lehetőségek megmozdítják a fantáziát, a stúdió felszereltsége már saját mese-CD elkészítésének ötletét veti fel…

Jó érzés olyan látogatókat kísérni, akik értékelik és elismerik a munkánkat. A „zárt ajtók mögötti világ” új kapukat nyithat meg, közelebb hozza az olvasót, a könyvtárat és a könyvtárost.

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: