Könyvtári állományunk számbeli alakulása 2013-ban

A 2013-as évben 9 088 könyvtári egységgel gyarapodott a könyvtár dokumentumállománya.

allomany

Ennek összetétele dokumentumtípusok szerint:

Könyv 8 093 kötet
Bekötött folyóirat 278 kötet
Térkép 9 db
Kotta 32 db
CD (zenei CD és hangoskönyv) 164 db
DVD 407 db
Egyéb (aprónyomtatvány) 99 db

A gyarapodás forrása 80 %-ban vásárlás volt (7325 db), többségében a KELLO – Könyvtárellátó Nonprofit Kft-től.
16 %-át ajándékba kaptuk olvasóktól, helyi szerzőktől, szervezetektől, pl. a KAMIKA – Kárpátaljai Magyar Könyvtárakért Alapítványtól (1490 db).
Kötelespéldányként a megyebeli nyomdáktól 1874 db dokumentum (könyv, brosura, hírlap, folyóirat, plakát, kisnyomtatvány, stb.) érkezett be a könyvtárba, főleg a Start Nyírségi Nyomdától és a Color-Pack Nyomdától.

A beszerzett könyvek 55 %-a a szépirodalom, 45 %-a a tényirodalom körébe tartozik.

Központi könyvtárunkba került a gyarapodás 70 %-a, letéti könyvtárainkba 30 %-a (fiókkönyvtárak, etnikai letét, börtönletét)

Idegennyelvű gyűjteményünk 277 kötettel gyarapodott, 100-100 angol és német nyelvűvel, 19 franciával, 15 cigánnyal, 10 románnal, 5 orosszal, 4 spanyollal, és más nyelveken 1-2 példánnyal.

574 féle hírlap, folyóirat járt a központi könyvtárba és a fiókkönyvtárakba, összesen 767 példányban. Talán nem tudja minden olvasónk, hogy a színes lapok, magazinok kölcsönözhetőek is a legfrissebb szám kivételével.

Előfizetett online hozzáférésünk van az Opten-jogtárhoz, a Pressdok, a Hundok cikk-adatbázisokhoz az Olvasóteremben, a Digitális Kelethez a Helyismereti gyűjteményben és a NAVA – Nemzeti Audiovizuális Archívumhoz a Médiatárban.

Az év folyamán 12 524 db dokumentumot töröltünk az állományból, főleg az állományellenőrzésekhez kapcsolódó felülvizsgálat során vontunk ki elhasználódott, fölössé vált és elavult köteteket, illetve a kiderült hiányokat. Évvégén visszaállítottuk a bejárati térben az ingyen elvihető könyvek polcát, ahol állományból kivont köteteinket tesszük hozzáférhetővé, illetve az olvasóink által ajándékba kapottak közül azokat, amelyekre nincs szükségünk.

A könyvtár dokumentumállománya az évvégén – nem számítva a különböző típusú aprónyomtatványokat 360 049 kötet.

Gyűjteményünk tehát él és gyarapodik, idén is várjuk olvasóinkat, a hobbiolvasókat és szakirodalmat keresőket egyaránt friss olvasnivalóval.

Trifonovné Karajz Borbála

Gyűjteményszervező könyvtáros

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: