Emberi kapcsolatok a könyvtárban – Országos Könyvtári Napok 2013

A rendszeres könyvtárba járók tudják, hogy minden ősszel van egy hét, amikor a könyvtárosok igyekeznek egy-egy témára irányítani a figyelmet az Országos Könyvtári Napok keretében. 2006-tól a közművelődési könyvtárak egységesen, a társadalmi változásokra, az emberek igényeire fókuszálva hirdetik meg őszi, egyhetes programsorozatukat.

  1. október 8-13. között az emberi kapcsolatok álltak a középpontban a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, ahol a hét eseményeit a család, a baráti kapcsolatok, az egymásra figyelés, egymás segítése, a befogadás, az elfogadás és a határon túli kultúrák sokszínűsége témák köré szervezték a könyvtár munkatársai. A gazdag, rendkívül sok érdeklődőt vonzó színes programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

kidsA programsorozat keretében 2013. október 11-én 10.00 órától újra kinyitotta kapuját a Csiriptanya, ahová újra várjuk a legkisebbeket tematikus fejlesztő foglalkozásokkal, zenebölcsivel, bábszínházzal, matinékkal, olvasás előkészítő, könyvtárra hangoló programokkal.

Kiemelkedően fontos esemény könyvtárszakmai szempontból a Csiriptanya működése, hiszen azt a korosztályt várjuk az igényesen kialakított játszóházi környezetbe, akit olvasóvá kell nevelni, akinek le kell küzdeni a „küszöbfélelmét”, akik számára természetes programmá kell, hogy váljon az olvasás, a tájékozódás az információk tengerében. Szeretnénk a szülőket is segíteni abban, hogy mivel tudják fejleszteni gyermekeik képességeit, milyen játékok alkalmasak pl. az olvasás előkészítésére, ezért a szülők számára is rendszeres programokkal készülünk a Csiriptanyán.

mullerVendégünk volt Müller Péter, aki a szeretetről tartott egy végtelenül szuggesztív, valóban a lelkünkig hatoló előadást. Ezúton is köszönjük a sok-sok visszajelzést, amely megerősítette a szervezőket abban, hogy jó döntés volt a gazdag életművel rendelkező, drámaíróként is sikeres szerzőt meghívnunk. A könyvtárba látogatott Várallyay Gyula, a nyíregyházi származású Washingtonban élő író, publicista, aki magával ragadó előadást tartott életútjáról, kapcsolódva a hét témájához. A hallgatóság számtalan kérdéssel fordult hozzá az előadás végén, különleges hangulata lett ennek a programnak, szinte baráti társaságként távoztak a jelenlévők.  Móricz Csaba első önálló fotókiállításának is helyszínt adhattunk, amelynek címe, kapcsolódva programunkhoz az Emberi kapcsolatok volt. Megtiszteltetés számunkra, hogy segíthettünk a rendkívül tehetséges fotós első kiállításán. Generációs kézműves alkotó program, családi vetélkedő, határon túli ízek kóstolója Kassowitz László mesemondó felnőtteket és gyermekeket egyaránt elvarázsoló műsora, Kazár Tíciána interaktív zenés programja a családokat vonzotta elsősorban.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város német testvérvárosa, Iserlohn minden évben plakát felhívást tesz közre egy-egy  aktuális témakörben, amely  a fiatalok problémáit  érinti, mint az  alkohol károsító hatása,  az erőszak, vagy a kirekesztés.  A 2013. évben „Ne válj internetfüggővé” címen, az internetfüggőség témakörben mozgósította a fiatalokat.  A kiíráshoz 4 nyíregyházi középfokú intézmény; a Művészeti Középiskola, a Zay Anna Gimnázium – Egészségügyi Szakiskola és Kollégium, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium, valamint a Lippai János Szakközépiskola és Szakiskola diákjai csatlakoztak.  A német szervezők ezt a majd 100 db-ból álló kiállítási anyagot, mely júniusban Iserlohnban, a Városháza aulájában volt kiállítva, a rendelkezésünkre bocsátották, hogy Nyíregyháza lakossága is megismerje kreatív plakátokon keresztül a német és a magyar fiatalok véleményét, gondolatait az internet függőségről. A plakátkiállítást Jászai Menyhért, NYMJV alpolgármestere nyitotta meg, majd Csibi Mónika pszichológus tartott a témához kapcsolódóan egy kötetlen előadást.

A rendkívül gazdag, szinte felsorolhatatlanul sok program között volt: babahordozós séta a könyvtárban, Cimbora Ki mit tud?, az Egészségedre! című könyv bemutatója, tájékoztató a közösségi szolgálatról, „Nők a gondoskodó világért” kerekasztal beszélgetés, kreatív könyvtárosok tárlata, dr. Fábián Gergely lebilincselő európai körképe a központi témához kapcsolódóan, irodalmi séta a belvárosban, interaktív foglalkozás az ukrán kultúráról, Finnország és Grúzia is bemutatkozott.

kituntetesVasárnap, a program zárásaként olvasóinkat köszöntöttük: a legifjabbat, a legidősebbet, a legtöbb könyvet olvasót és a leghosszabb könyvtári tagsággal rendelkezőt. Díjaztuk a „Nyár könyvfalóját” is: nagy öröm számunkra, hogy fiatal olvasóink között is szép számmal akadnak, akiknél a könyvek birodalmában „ösztönösen kifejlődött a világ legkellemesebb szokása, az olvasás.” (William Somerset Maugham) A vasárnapi programok között is különlegesnek számított az együtt zenél a család (Subert család) és az együtt táncol a család (Ágoston család) bemutatkozása. Ez utóbbi keretében táncházzá alakult a könyvtár III. emelete, szinte minden vendéget táncba vitt a többgenerációs néptáncos család.

Október a látás hónapja, ezért szemészeti szűrővizsgálattal vártuk a könyvtárba látogatókat, és ösztönöztük őket, hogy vegyenek részt a pár perces vizsgálaton – ez a könyvtár társadalmi felelősségvállalásának kiemelt programja, a szűrésen a könyvtár munkatársai is részt vettek. Véradás, vérnyomás- és vércukormérés is szerepelt a programok között az egészségtudatosság jegyében. Lelkes, vöröskeresztes munkát is ellátó kollégánknak köszönhetően az elmúlt éveket messze túlszárnyalva sikerült a véradókat mozgósítani.

Az Országos Könyvtári Napokon ingyenes beiratkozással és amnesztiahéttel vártuk az érdeklődőket, a feledékeny olvasók nagy örömére. A földszinten újra működött az Ünnepi Könyvhéten már óriási sikernek örvendő „Vegyél egyet, tegyél egyet!”– könyvespolc: ez egy könyv-cserélde program: annyi könyvet lehetett hazavinni, ahány könyvet helyette a polcra tesz a könyvbarát.

Egyik legsikeresebb programunk között azt a Jótékonysági vásárt említhetjük, amelynek keretében a könyvtár munkatársai által készített sütemények kerültek árusításra, a könyvtárba látogatók nagy örömére. A házi süteményeknek nagy sikere volt.

Reméljük, hogy minden érdeklődő kellemes emlékekkel távozott programjainkról.

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: