„Nincs hasznosabb és olcsóbb mulatság az olvasásnál” – Strandkönyvtár a Sóstói Parkfürdőben

strandkonyvtarKölcsey Ferenc fenti gondolatát vallva a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár újraindította egy régi – az 1960-as években már létező – szolgáltatását.

Az olvasás népszerűsítése vezette könyvtárunkat akkor, amikor 2012-ben elhatároztuk a strandkönyvtár újbóli működtetését. Fontosnak tartottuk, hogy nyáron, a Sóstón nyaraló, pihenő vendégek a strandolás adta fizikai kikapcsolódás mellett a szellemi kikapcsolódást nyújtó olvasmányokhoz, újságokhoz, folyóiratokhoz is hozzájussanak.

Tavaly július 9-én nyitottuk meg strandkönyvtárunkat, amely július 15-ig minden nap 10-15 óráig várta a fürdőző vendégeket.

Az elmúlt év sikerét látva, az idén egy teljes hónapra kitelepültünk. 2013. július 4 – 2013.július 26. között várta a szellemi kikapcsolódásra vágyókat a könyvtár. Hétvégeken szünetelt a szolgáltatásunk.

A könyvek, folyóiratok elhelyezésére a helyszint és a felszerelést a strand vezetősége biztosította. Kulturált körülmények között várhattuk a látogatókat.

A korábbi évhez hasonlóan több mint 300 könyv – elsősorban könnyed, kikapcsolódást nyújtó olvasmányok, gyermekkönyvek – és többféle (természettudományos, kertészeti, számítástechnikai, lakberendezési, gazdasági) színes folyóirat és gyermeklap várta a vendégeket.

Tavaly nagy érdeklődés mutatkozott a friss napilapok olvasása iránt, mely igényt akkor nem tudtuk kielégíteni. Örömünkre szolgált, hogy az idén az Inform-Média Kft. felajánlásaként a Kelet-Magyarország c. napilap legfrissebb számait is kézbe vehették az olvasók.

A hazai vendégek mellett sok külföldi turista is nyaral Sóstón (lengyel, szlovákiai, ukrajnai, romániai). Igyekeztünk őket is kiszolgálni.

Az idén a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából lengyel nyelvű újságokkal bővítettük a kínálatunkat. A jövőben más nemzetiségi önkormányzatok segítségével szeretnénk több idegen nyelvű olvasnivalóval ellátni a külföldi vendégeket.

A strandkönyvtárba nem kellett beiratkozni. Bárki ingyen kölcsönözhetett, csak egy egyszerű regisztrációra (név, lakcím) volt szükség.

Összesen 446-an keresték fel könyvtárunkat. A látogatók, helyben olvasgatók száma 308 volt. Elsősorban a nyári napközis és úszótábor kis diákjai látogattak meg minket. Örömmel, szívesen töltötték szabadidejüket a gyermeklapok között, ők leginkább helyben olvasgattak. 138-an kölcsönöztek folyóiratot és könyvet.

A statisztika alapján megállapítható, hogy a strandolók elsősorban folyóiratokat kölcsönöztek.

A legnépszerűbbek a gyermeklapok voltak: Garfield (46), Buci Maci, de sokan olvasták a Kelet-Magyarország c. napilapot (17) is.

A színes lapok közül a Szép házak, a Hihetetlen, a National Geographic Magyarország számait kölcsönözték a legtöbben.

Az olvasók többsége még aznap, zárórára visszahozta a kölcsönzött dokumentumokat, de természetesen több napra is lehetett kölcsönözni. Több olyan olvasónk is volt, aki egy nap többször is megfordult a könyvtárban.

A strandkönyvtár egy hónapos működése egyértelműen pozitív visszhangra talált a fürdővendégek, de még a fürdő dolgozói körében is.

A strandolás mellett jutott idő az olvasásra is, amire esetleg az egész éves munka során kevesebb lehetőség nyílik. Így örömmel használták ki a strandkönyvtár adta lehetőségeket.

„Aki olvasni szeret, az unalom óráit, amelyek elkerülhetetlenek életünkben, gyönyörűséges órákra cseréli fel.” Montesquieu gondolatával egyetértve, szeretnénk, ha a könyvtárunk régi-új szolgáltatása hozzájárulna ahhoz, hogy a Sóstón üdülő, pihenő vendégek minél gazdagabb élményekkel térjenek haza.

Köszönet illeti a vállalkozó kedvű könyvtárosokat – Dr. Bihari Albertnét, Ignácz Lászlónét, Kertészné Puskás Edinát, Soltész Lászlót, Tóthné Szomolya Ágnest, Vonáné Szűcs Jolánt –, akik szívvel-lélekkel szolgálták ki a fürdőző, olvasni vágyó embereket. Jómagam is örömmel koordináltam e szolgáltatásunkat és vettem részt a könyvtárosi teendők ellátásában is.

A jövőben a minőségszemléletű szolgáltatásra, a legjobb minőség elérésére törekszünk a strandkönyvtári ellátás esetében is.

Ehhez keressük az újabb lehetőségeket az állomány nagyságának, választékának bővítésével, a hosszabb nyitvatartási idő biztosításával – akár önkéntes segítők bevonásával – a támogató, együttműködő partnerek körének szélesítésével.

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: