Kedvcsináló az Ördögkatlanhoz

A fesztiválok országa vagyunk, se szeri se száma különféle fesztiváloknak, mindenféle témában (legtöbb mégis az étel-ital), egynapostól egyhetesig, vagy még hosszabbakig. Nincs ezzel semmi baj, ha életképes valami, van közönsége, megmarad, ha nem, elhal.

Kulturális fesztivál is van elég sok, s ezek is megtalálják a maguk közönségét. Kis hazánkban nincs távolság, nem lehetetlen elmenni bárhova a nyári szabadság alatt. Aki szereti ezt a műfajt, meg is teszi. Vannak visszajárók bizonyos helyekre, s vannak alkalmiak is mindenütt. Mi hosszú évekig hűségesek voltunk Kapolcshoz. Az utóbbi években a Művészetek völgye átalakult, leginkább az elapadó pénzügyi források miatt, új családiasabb formákat alakított ki, különféle „udvarokat”, s ez a forma is nagyon vonzó. Azelőtt állandó vendég volt Pulán a Bárka színház, Kapolcson a beregszászi színház, nagykoncertek helyszíne volt az öcsi kőfejtő, a taliándörögdi klastromrom. Bérczes László úgy gondolta, nem lehet, hogy ne legyen ilyen nagy színházas, koncertes nyári kulturális fesztivál, s lehetőséget és helyszínt keresett, és talált Dél-Baranyában, Siklós és Villány között.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itt hozta lére az un. Ördögkatlan fesztivált, mely hasonló a régebbi Művészetek völgyéhez. Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és Beremend falvak a helyszínei: egy nagyharsányi Narancsligetnek nevezett udvar, a nagyharsányi focipálya és tornaterem, a kisharsányi templom és a kovácsudvar, csűröstül, pajtástul, a palkonyai malomárok, egy kisharsányi dombon lévő pincészet, a Vylyan terasz és a beremendi domboldal. A rendezvény öt napos, a programok sokfélék, irodalom, színház, zene, képzőművészet, beszélgetés, filmvetítés – az idei, 6. fesztivál programjai 16 oldalas programfüzetet töltenek meg. Az idei nyaralásunkon belekóstoltunk ebbe a rendezvénybe.

A hangulat kicsit más, mint Kapolcson, mert itt nagyobbak a falvak, s nem hatja át az egész helységet a fesztiválhangulat, a konkrét helyszíneken azonban hasonló a fíling. Teljes körképet nem tudok adni, hisz mindent látni és hallani képtelenség, de egy laza nyaralás keretében, a környékkel is ismerkedve, tartalmas, szórakoztató és érdekes programokat láthattunk:
nagykoncerteket: Quimby, Kiscsillag, Péterfy Bori – az Európa Kiadó még ki is maradt nekünk
kisebb koncerteket: Kistehén, Novák János, Rátóti Zoltán, Kiss Erzsi Panchan, Cseh Tamás-emlékkoncert
színházi előadásokat: Mrozek: Mulatság, debreceni színház: Fodrásznő, Szabadkai Népszínház: Tapasztalt asszony és a Forte Társulat: A nagy füzet előadása Agota Kristof regényéből, amely lehet hogy idén a kriktikusok díja szerint a legjobb előadás. Valóban, a könyvhöz hasonló óriási és különleges élmény
irodalmi beszélgetések Háy János bonyolításában Szálinger Balázzsal, Erdős Virággal
beszélgetés Bukta Imre festőművésszel kiállított képei mellett
irodalmi délután Hunyadkürty Görggyel
Menzel-filmek a szabadban a kisharsányi templom falára vetítve: a Hóvirágünnepet, Pacsirták cérnaszálon-t itt sikerült először látnunk
komolyzenei koncert nagyzenekarral és operaénekesekkel (Mozart Rekviemje) a Beremendi nagyréten, a csillagos ég s a domb tetején álló Megbékélés kápolna alatt, melyet az idemenekülő horvátok, s a délszláv háború emlékére emeltek itt.
Ez utóbbi a szervezők régi álma volt, s valóban különleges élmény volt este a domboldalon, szalmabálákon vagy a fűben heverészve valódi komoly nagykoncertet hallgatni.
A rendezvény egyik nagy dobása Menzel lett volna, de betegség miatt nem jöhetett el – nem maradt el viszont a palkonyai láthatatlan állomás felavatása, amely úgy lett láthatatlan, hogy minden oldalát azzal a fotótapétával vonták be, amely képet az állomás a tájból kitakar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A leghangulatosabb helyszín a Vylyan terasz volt – ide belépőjegy sem kellett –, ahol a völgy, a szőlődombok gyönyörű panorámájában, óriás fák árnyékában  a zöld füvön ejtőzve hallgathatott nagyszerű koncerteket a fáradt fesztiválozó.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A felsorolt programok csak töredéke az egésznek, bár a javából. Pár éve Kapolcshoz írtam kedvcsinálót, ugyanolyan jó szívvel tudom ajánlani tartalmas nyári időtöltésre, pihenésre az Ördögkatlan fesztivált is az ország másik szegletéből, kiegészítve a dél-baranyai vidékkel – Ormánsággal, sváb falvakkal, villányi borvidékkel vagy nagyobb városokkal, Péccsel, Moháccsal, Siklóssal – való ismerkedéssel, közben megmártózva a Drávában vagy a harkányi fürdőben.

Trifonovné Karajz Borbála

Gyűjteményszervező könyvtáros

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: