„Tárcán kínált” szellemi izgalmak a 84. Ünnepi Könyvhéten és a 12. Gyermekkönyvnapokon

tarcan_1A könyvhét az egyik legnemesebb könyves hagyomány, a kortárs magyar irodalom, a könyvek és az olvasók ünnepe.
Az idei, június 6-10-ig tartó nyíregyházi programsorozat nemcsak a könyvekről szólt, hanem a zene és a képzőművészet is nagy hangsúlyt kapott – minden korosztály érdeklődését kielégítvén.
Az események központja – a közelmúlt helyszíneitől eltérően – a Kossuth tér volt, mely a régmúlt könyvhetek bensőséges hangulatát idézte, többek között számtalan könyvkiadó és könyvesbolt újdonságainak bőséges kínálatával.

A könyvünnep díszvendége, az ünnepi szónokok egyike Kurucz Gyula nyíregyházi születésű író, szerkesztő, műfordító volt, akinek ez alkalomra Törpék és mikulások címmel jelent meg – a regényei után szokatlan – kötete, mely a mai világról, a mai emberekről szól groteszk köntösben. A kiadvány rövid történeteket tartalmaz, számtalan mozaikokból rak össze egy lüktető, zsibongó világot. Szereplői törpék, mikulások, tejbe taszított kisegerek, elkényeztetett kutyák, ragadozóvá permetezett gyíkok, Afrikába sodródó gazdasági emigránsok, remeték, a kommunizmusba menekült katalánok, az életbe kapaszkodó öregek, az értelmes életért hadakozó szakemberek, megcsontosodott bürokraták vagy éppen derűjüket fel nem adó olasz parasztok. Mindőjük fölött ott lebeg a globális világ erőszakos, nyomasztó hatalma, ám öreg vagy fiatal, törpe vagy óriás, minden szereplő a harmóniára és a szépségre törekszik, és belesodródik fekete humorú, groteszk vagy éppen kacagtató kalandokba. Sikerül nekik vagy nem, az álmaikat, hitüket, reményüket nem adják fel…
Ez alkalomra jelent meg a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület gondozásában és kiadásában Gerliczki András: Kurucz Gyula írói világa c. monográfia. A 100 oldalas portré öt fejezetben ecseteli neves földink 40 éves írói munkásságát. A kötetet életrajz, jegyzetek és az író műveinek jegyzéke zárja.
E két kötetet nagy érdeklődéssel mutattuk be a Kossuth téren, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban, a Krúdy Gyula Gimnáziumban és a Bencs Villában is.
A könyvhéten immár harmadik alkalommal rendezte meg népes közönség előtt a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület Ésik Sándor: Tárcán kínálom c. blogjának és internetes klubjának felolvasó délutánját. A blog félszáz szerzője közül ezúttal hatan olvasták fel már megjelent ill. először itt bemutatott tárcáikat: Ésik Sándor (Hogyan áruljunk Lorex órát?, Szívdohogás) Illés Zoltán (Szindbád utolsó látogatása a városban), Kulcsár Attila (Ügyvédem jelenlétében, Forgalmi dugóban), M. Szlávik Tünde (Mazsola a térdkalácsomból, Össztánc a gardróbban), Nagy Zsuka (anya) és Vaskó Ilona (Hímes kölykök, Tirpák metropolisz).
Könnyedebb hangvételű életképeket, vázlatokat, nyíregyházi vonatkozású írásokat egyaránt hallhattunk a rangos vendégektől. Ötletadó-házigazdaként többek között elmondtam, hogy a 2010 szeptemberében indult blogban több mint félezer tárca jelent meg, melyeket Amerikától Ausztráliáig olvasnak, és a népszerűségét jelzi, hogy eddig kb. 200 ezerszer töltötték le. (A blog elérhetősége: www.tarcankinalom.hu)
Öröm számunkra, hogy elkészült e régió híres szülöttjének, intézményünk és egyesületünk névadójának, Móricz Zsigmondnak a teljes életművét bemutató monográfiája Szilágyi Zsófia tollából. A neves irodalomtörténész is a vendégünk volt, akivel Onder Csaba irodalomtörténész beszélgetett a város szívében.
Szilágyi Zsófia közel egy évtizedes irodalomtörténészi kutatómunkájának eredménye e nagyszabású monográfia. A szerző nemcsak az ismert vagy eddig ismeretlen írói élettényeket, dokumentumokat helyezi más összefüggésbe, hanem a szépirodalmi művek újraértelmezésére, esztétikai átértékelésre is vállalkozik. “… olyan, mint egy jó Móricz-regény: sok mindent kérdez, sok mindent tisztáz, s miközben továbbgondolásra késztet, a végső válaszok megadásának lehetőségét a mindenkori olvasóra bízza” – írja Baranyai Norbert a kötet kritikájában.
Reméljük, hogy a könyvheti újdonságok és a szerzőkkel való élményszerű találkozások mind több irodalombarátban ébresztettek kedvet az olvasáshoz, a könyvtárak felkereséséhez!

tarcan_2

Fotók: Móricz Csaba

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: