Csabai László Szindbádja

csabai_szindbadÉn még csak most jutottam odáig, hogy városunk szülötte, Csabai László Szindbád, a detektív című, 2010-ben megjelent könyvét elolvassam. A könyv az Ünnepi könyvhétre jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. S milyen jó, hogy kezembe vettem! Kétszeres élvezet volt.

Aki látta az időközben (2011) a színházban bemutatott Tirpákia Tündérkert c. darabot, annak ismerős lehet az alaphelyzet: a serdülőéveit apjával Indiában élő, s ott Szindbádnak elkeresztelt fiú hazatér szülővárosába, s mint végzett detektív áll a város szolgálatába. Az első világháború után vagyunk. A fiatal nyomozó már első ügyével bizonyít, s a könyvben még 13 kisebb-nagyobb, a Nyárligetnek nevezett város kinyomozandó esetén vezet végig az író, az ismerős helyszíneken, utcákon, épületeken, intézményeken, a környező bokrokban – ismertebb és ismeretlenebb személyek közreműködésével. Izgalmas az utazás a múlt utcáin, kisagyunkban Krúdyval s a hajdani Nyírvidék híreivel, színes világával; s izgalmasak az esetek, amelyekben nyomoz a detektív, s amelyek ha nem is mindig világrengetőek, de hétköznapiságukban, ismerősségükben még személyesebbek. Én betelepült vagyok a városba, s nekem is nagy izgalom volt kutatni a részben valós, részben kitalált, átköltött, továbbvariált elemeket, momentumokat, felfedezni a nyíregyházi családomtól megismert elbeszéléseket, bulgárkertészekről, rokon macedón cukorkaárusról, stb. Tősgyökeres városinak – gondolom – még érdekesebb ez az utazás és nyomozás a múltban. Helyi szerzők műveihez mindig kicsit félve nyúlok, ez alkalommal elsőrendű irodalmat olvashattam, szívből ajánlom bárkinek.

A regényidő a második világháborúval ér véget, a hajdani színes kisvilág megfakulását, átváltozását az utolsó években a rokonszenves nyomozó is érzékeli, s maga sem tudja, milyen végre készül magára maradva az ostrom napjaiban. Nye bojszá, tolko malenkij robot – biztatja az orosz tiszt az utolsó sorokban – s ebben a folytatás ígérete rejlik, amely most már valósággá is vált a Szindbád Szibériában című, a napokban megjelent kötettel.

Bővebb, értőbb ismertetések, elemzések a műről:
http://www.irodalmijelen.hu/node/6535
http://magyarnarancs.hu/konyv/nem-az-a-szindbad-77937

Trifonovné Karajz Borbála

Gyűjteményszervező könyvtáros

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: