Nemzeti Audiovizuális Archívum – NAVA hozzáférési pont a könyvtárunkban

Nava
Ha valaki lemaradt kedvenc műsora egy részéről, vagy egy hírműsorban elhangzott információt szeretne pontosítani, elég néhány kattintás a könyvtár számítógépén, máris feltűnnek a kívánt műsorrészek. A képernyőn a műsor tömör vagy részletesebb leírása olvasható az alkotók nevével, kulcsszavakkal. Alatta, diafilmszerűen, néhány kimerevített állókép látható a műsorból. A képekre kattintva meg is nézhetjük a kiválasztott részleteteket, a könyvtár médiatárában.

Az archívum feladata az öt országos sugárzású tévéadó és a három közszolgálati rádió hazai gyártású, illetve magyar vonatkozású műsorainak gyűjtése, és egy virtuális hálózaton történő közkinccsé tétele. A NAVA kötelespéldány-archívumában az M1, M2, Duna, RTL Klub, TV2, Kossuth rádió, Petőfi rádió, Bartók rádió 2006. január 1. óta sugárzott magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait találhatjuk meg.

A NAVA berendezései automatikusan rögzítik a huszonnégy órás műsorfolyamokat, digitalizálják és ellátják a legfontosabb alapadatokkal (pl. adó, dátum). Ezután a munkatársak a kiadott műsorterv alapján szétválasztják az egyes blokkokat, és kiszűrik azokat, amelyek magyar gyártásúak, és a NAVA gyűjtőkörébe tartoznak. Így a teljes sugárzott műsor mintegy negyven százaléka marad meg – a kereskedelmi adókból kevesebb, a közszolgálatiakból több. A megmaradó műsorokból ezután önálló dokumentum lesz, amelyet a NAVA archivátorai dolgoznak föl.

A gyűjtemény a feldolgozás három szintjén tárja az olvasók elé a rögzített anyagot (alap, közepes és mély szint). Csak az alapadatokat rögzítik pl. a sportközvetítések, a szappanoperák vagy a rendszeres vetélkedőműsorok esetében. Kulcsszavakat és a közreműködők listáját is csatolják a középszinten, míg a hírműsorokhoz és a közszolgálati műsorokhoz tartalmi ismertetőt és teljes közreműködői listát is készítenek. Az így összeálló adatbázisban otthon is bárki szabadon kereshet, és megtudhatja, hogy az őt érdeklő témáról mikor és hol volt szó.

A különgyűjteményekben a NAVA további audiovizuális tartalmakat tesz hozzáférhetővé.
Többek között:
– a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteményéből az 1914-1949 közti Magyar Világhíradókat, továbbá 100 magyar játékfilmet (A sor Szőts István 1941-ben készült Emberek a havason című, korszakváltó alkotásával kezdődik, és Szabó István Oscar-díjas Mephistójával zárul.)
– a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeit 1955-1985 közti időszakból
– a Mindentudás Egyeteme előadásait 2002-2006-ig
– a Gramofon lemezek digitális másolatait 1904-1959-ig

Az archívumokban, bárki szabadon megtekintheti a Magyar Világhíradókat és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeit, de a kötelespéldány-archívumot és a különgyűjtemény további anyagait csak NAVA-pontokon nézhetjük meg.

Az olvasók a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár médiatárában hat multimédiás számítógépen tekinthetik meg az archívum teljes anyagát.
Végül egy jó hír a színházi előadások kedvelőinek: elindult a NAVA színházi közvetítéseket bemutató különgyűjteménye is, egyre bővülő kínálattal.

Megjegyzés: Az ismertető a NAVA háttéranyagainak felhasználásával készült.

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: