Sikertörténet – Deák Akadémia

Nagy sikertörténetnek lehet nevezni a 9. évadához érkezett Deák Akadémiát! Előadásai sorra többszörösen telt házzal mennek a könyvtárban, mondhatnánk, még a csilláron is lógnak az érdeklődők. Valójában a 100 személyes konferenciaterem lépcsői is megtelnek, s a szomszédos kamarateremben s az előtérben is sokan nézik, hallgatják a kivetített előadásokat.

S hogy mi is ez? Ismeretterjesztő előadássorozatnál többnek mondanám, inkább történelmi szabadegyetem, a szabadelvű Deák Ferencről elnevezve. Az előadások témái a magyar és európai történelemből évadonként változóak: volt, hogy a magyar történet sorsfordító alakjait vették sorra az előadók, de többnyire a 20. századra fókuszálnak, mint jelen sorozat is, mely kifejezetten a második világháború egyes aspektusait, illetve Hitler és Sztálin, a két diktátor alakját boncolgatja. Az előadók az ország legkvalitásosabb történészei, megfordult már itt Romsics Ignác, Ormos Mária, Szita Szabolcs, Ungváry Krisztián, Gerő András és sokan mások, némelyek többször is. Az előadók örömmel jönnek vissza a nem mindennapai érdeklődést tapasztalva. A sorozatok és előadások témáinak és előadóinak meghatározásában, kiválasztásában Romsics Ignác professzor segíti az Akadémia főszervezőjét: Felbermann Endrét és segítőjét Nagy László volt könyvtárigazgatót. Történelmi időket élünk, talán ez is teszi oly izgalmassá a közeli és távolabbi múltunk történetét, szereplőit, mozgatórugóit, s bár az előadók nem feltétlenül aktualizálnak, a múlt mindig rávilágít a jelenkor valamely vonatkozására is. Az attitűd az alapállás minden előadó esetében a független gondolkodás, a magas szakmai megalapozottság, s a népszerű előadásmód. Az elsőkézből kapott tudományos információk néha meghökkentőek, a történelemkönyvek sztereotípiáinak itt-ott ellentmondanak, sok jól ismert tényt is új megvilágításba helyeznek. Az előadásokat hallgatói kérdések követik, s azokra adott válaszok, nem kevésbé érdekesek, sőt!

A hallgatóság stabil része az idősebb korosztály, akik a közelmúlt történelméről szóló előadásokat az átélők, szemtanúk fülével hallgatják. A város érdeklődő értelmisége, a fiatalabb korosztály is szép számmal jelen van, s örvendetes, hogy egyre több a diák: főiskolások, középiskolások. Történelemtanárok hozzák el diákjaikat, még távolabbról is, jutalomképpen.

Felbermann Endre a szervező, a város volt alpolgármestere – aki az utóbbi időben egyre inkább városunk helytörténetével foglalkozik – időközben az akadémia látogatóiból közhasznú egyesületet szervezett az előadássorozat éltetése érdekében, s minden mást is megtesz, hogy az anyagi forrásokat megszerezze.
A könyvtár dicséretes módon ingyen biztosítja a színvonalas helyszínt az eseményhez, amely minden látogató – a nem beiratkozott olvasók számára is – ingyenes.


Trifonovné Karajz Borbála

Gyűjteményszervező könyvtáros

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: