Ünnepi könyvhét, 2012

Megvolt a 83. ünnepi könyvhét is. Tekintélyes múltú hagyomány – reméljük, még sokáig az marad, bár városunkban évek óta gyengélkedik. Könyvtárunk szervezi-rendezi évek óta a könyv ünnepeként az eredetileg könyvkiadók és könyvterjesztők rendezvényét, s mindig pár nappal, egy héttel korábban, mint az országos rendezvényt. Ennek oka, hogy tudjunk országos rangú szerzőket is meghívni a helyiek mellett. Idei legrangosabb, legismertebb vendégeink Závada Pál, Petőcz András, Kurucz Gyula és Fábián Janka voltak.

    A programok között voltak:

  • író-olvasó találkozók: Závada Pállal, Fábián Jankával, Serfőző Simonnal, Nógrádi Gáborral és Gergellyel, Erdélyi Z. Ágnessel
  • kötetbemutatók (Kurucz Gyula: Mire vársz, Regina Lindemann-Mogyorósi László: Lenyomatok, Bodnár István: Megsárgult fotográfiák, Csorba Dávid: Mohács egy mesemondó szemével, Lefler György: Sodrásban, Sipos László: Angkor)
  • irodalmi előadás, beszélgetés: Osztovits Ágnes szerkesztővel
  • rendhagyó irodalomóra gimnáziumokban Oláh Andrással, Petőcz Andrással
  • tárca-felolvasás az Olvassunk tárcát c. blog szerzőitől.

Többségük a megyei könyvtárban zajlott, de Dombrádtól Nagykállóig még számos helységbe, művelődési háztól gimnáziumig többféle intézménybe jutott rendezvény.

Tartalmilag is sokféle olvasói érdeklődést elégítettek ki a szellemi csemegék. A hagyományosabb irodalom iránt érdeklődők szívesen hallgathatták Osztovits Ágnes körképét és értékelését a kortárs és a 20. századi magyar irodalomról, Závada Pál kedvelői a felelős közéleti íróról és irodalomról szerezhettek mélyebb benyomást, a könnyedebb, tartalmas, romantikus történelmi regények rajongói a közkedvelt fiatal Fábián Jankával, az Emma-trilógia írójával találkozhattak.

A könyvtárból a megjelent könyvek színe-java máris kölcsönözhető.

Végül tekintsünk vissza 1988-ra, amikor az egész sétálóutca zsongott a rendezvénytől; a felvétel könyvtárunk digitális gyűjteményéből tekinthető meg.

Trifonovné Karajz Borbála

Gyűjteményszervező könyvtáros

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: