Kisváros-nosztalgia

Mostanában ismétli a Duna tévé a Kisváros című tévésorozat utolsó adásait, amelyeket már nem „Végváron”, hanem más különböző, valódi magyar városokban forgatott, azokat valós néven nevezve – így több részt Nyíregyházán is. Ez a 2000-2001- es években történt. Véletlen kapcsoltam oda, s többször is ott ragadtam, két okból is.

Nyíregyháza már akkor is gyönyörű, megújult, rendben lévő város volt, jólesik elnézni a nem is oly régi városképeket. Egy élhető, kellemes, barátságos, szép város képeit látjuk, s a város kuriózum-helyszíneit is, amelyekre joggal lehetünk büszkék: az állatparkot, a Sóstót, a sóstói erdőt, s az akkor szép új épületeket: az új 4-es iskolát, a pláza üvegfalát, az újjáépült színházat.

S jólesik nézni színészeinket, akik fő- és mellékszerepekben részt vettek ezekben az epizódokban. Ők a nagy Verebes-társulat színészei, akik közül többüket ma is láthatunk a színpadon (Horváth László Attila, Tóth Károly – ők régebbi gyökerűek itt, s a stáb tagjai, akik magukat alakították), egy részük azonban az azt követő években elhagyta a várost, mint Gazsó György, Csoma Judit, Egyed Attila, Róbert Gábor. A csillagok különös állásaként (vagy Verebes jó társulat-szervezésése/vezetése okán) ragyogó évek voltak ezek a társulat életében. A korszak a filmforgatás idejében már éppen lecsengőben volt. Emlékezetes nagy előadások születtek, országosan a legjobban jegyzett színházak között voltunk, s ezt a színházi találkozók is rendre visszaigazolták.

Krétakör, Kicsengetés, Ványa bácsi, A vágy villamosa, Itt a vége…, A viszontlátás trilógiája, Utas és holdvilág, A velencei kalmár, Szent Johanna, Pisti a vérzivatarban, Sirály, Arzén és levendula, Mágnás Miska, Svejk, Senki sem tökéletes, Vőlegény, Hyppolit a lakáj, Mumus – és sorolhatnék még több előadást is, amely elevenen él az emlékezetemben ezekből az évekből. A színház gyönyörű összművészet, amely ott születik szemünk láttára az emberi testből és szellemből – ha nyitottak vagyunk, és hagyjuk magunkat elvarázsolni.

S aki lemaradt az ismétlésekről és nosztalgiázni vágyik, jöjjön a könyvtár médiatárába, ahol a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archivum) jóvoltából, megnézheti ezeket is, és a többi közszolgálati csatorna műsorát.
Aki rajongója volt a sorozatnak böngészgethet róla adatokat a wikipédián.

Trifonovné Karajz Borbála

Gyűjteményszervező könyvtáros

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: