Kollégával büszkélkedünk – Babosi László Ratkó-bibliográfiája

Babosi László: Ratkó József bibliográfia

Könyvtáros kollégánk munkájával büszkélkedünk. Babosi László, aki tájékoztató könyvtáros az Olvasóteremben, hosszú évek óta foglalkozik a nagykállói költő-drámaíró, Ratkó József életművével.

Eddigi munkáira is büszkék vagyunk: összegyűjtötte és sajtó alá rendezte az író teljes életművét (Ratkó József összes művei 1., Versek 2., Drámák, 2000-2002), a munka során felfedezett, az íróval kapcsolatos számtalan adalékot különféle folyóiratokban publikálta, s megyei folyóiratunk, a Szabolcs-Szatmár-Beregi szemle számaiban nagyívű, élvezetes esszében értekezett Ratkó életművéről , sőt mindezeken túl a Tariménes című helyi társadalomtudományi és kulturális folyóirat főszerkesztője is.

Idén pedig kötetté ért össze sok év szívós, kitartó búvárkodásának eredménye, összeállította Ratkó József életművének bibliográfiáját olyan gazdagságban, minden elképzelhető vonatkozásra kiterjedően, hogy a böngészgető csak bámul. A rengeteg összegyűjtött adatból szinte az életrajz olvasható folyamatosan, érdekes apró adalékokkal, minden egyes bibliografizálható tényt összegyűjtve. Számba veszi az író teljes életművét – legyen az nyomtatott vagy más hordozón megjelentetett, előadott vagy kézírásban maradt –, az arról megjelent minden egyes hírlelést, ismertetést, kritikát, elemzést, beszélgetést, emlékezést, mindent-mindent, ami a költővel és műveivel kapcsolatba hozható és fellelhető.

Néhány alcím szemléltetendő az anyag soksínűségét: Mozgóképes megnyilatkozásai, Megzenésített versei kottán, Vendég- és emlékkönyv bejegyzései, Módszertani írások életművének tanításához, Illusztrációk műveihez, Nekrológok, Ratkó Józsefről írt vagy neki ajánlott versek.

Az ember sajnálja, hogy csak a bibliográfiai tételt látja, s nem láthatja, olvashatja is rögtön azt, amit a tétel takar.
Az óriási, szerteágazó anyagot biztos kézzel és logikával szerkeszti fejezetekbe, s azokon belül is könnyen átlátható és fogyasztható, sőt élvezhető formába. A formában a legszigorúbb bibliográfus is aligha találhat hibát, a költő kedvelői pedig kedvükre csemegézhetnek az impozáns gyűjteményben. További Ratkó-kutatóknak vagy szakdolgozóknak pedig megkerülhetetlen, az bizonyos.

Nem lehet nem látni és érezni a nagyszabású munkán az összeállító érzelmi kötődését is a témához. Gratulálunk hozzá, és ajánljuk olvasóink figyelmébe – akárcsak a kolléga által szerkesztett Ratkó-összest, s várjuk munkálkodása további gyümölcseit, mindenekelőtt a Szemlében már megjelent esszé önálló kiadását.

Trifonovné Karajz Borbála

Gyűjteményszervező könyvtáros

Hozzászólás

%d blogger ezt szereti: