Default page: Sajtószoba

[DEV: POST TYPE: page]

ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK:

CSIRIPTANYA megnyitó, Müller Péter, Könyves Vasárnap

2013. október 8-13.

 

EMBERI KAPCSOLATOK

A rendszeres könyvtárba járók tudják, hogy minden ősszel van egy hét, amikor a könyvtárosok igyekeznek egy-egy témára irányítani a figyelmet, és az Országos Könyvtári Napok keretében erre a területre összpontosítva mutatják be könyvtári szolgáltatásaikat. 2006-tól kezdődően közművelődési könyvtárak egységesen, a társadalmi változásokra, az emberek igényeire fókuszálva hirdetik meg programsorozatukat.

2013. október 8-13. között az emberi kapcsolatok állnak középpontban a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, ahol a hét eseményeit a család, a baráti kapcsolatok, az egymásra figyelés, egymás segítése, a befogadás, az elfogadás és a határon túli kultúrák sokszínűsége témák köré szervezték a könyvtár munkatársai. A gazdag programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

CSIRIPTANYA, PROGRAMOK

A programsorozat keretében 2013. október 11.-én 10.00 órától újra nyílik a Csiriptanya, ahová a jövőben újra várják a legkisebbeket tematikus fejlesztő foglalkozásokkal, zene-bölcsivel, bábszínházzal, matinékkal, olvasás előkészítő, könyvtárra hangoló programokkal.

- Kiemelkedően fontos esemény könyvtárszakmai szempontból a Csiriptanya működése, hiszen azt a korosztályt célozzuk meg vele, akit olvasóvá kell nevelni, akinek le kell küzdeni a „küszöbfélelmét”, akik számára természetes programmá kell, hogy váljon az olvasás, a tájékozódás az információk tengerében. Szeretnénk a szülőket is segíteni abban, hogy mivel tudják fejleszteni gyermekeik képességeit, milyen játékok alkalmasak pl. az olvasás előkészítésére, ezért a szülők számára is rendszeres programokkal készülünk a Csiriptanyán. – foglalja össze Dr. Kührner Éva igazgató.

A Csiriptanya megnyitásán kívül egy héten át, keddtől vasárnapig számtalan program várja a színvonalas kikapcsolódást keresőket:

- Vendégük lesz Müller Péter, aki a Szeretetről tart előadást. A könyvtárba látogat Várallyay Gyula, a nyíregyházi származású Washingtonban élő író, publicista, Móricz Csaba első önálló fotókiállításának is helyszínt adunk. Generációs kézműves alkotó program, családi vetélkedő, határon túli ízek kóstolója, és vasárnap pedig Kassowitz László mesemondó műsora mellett Kazár Tíciána interaktív gyermekműsora: a Gyümölcslányok is szerepel a könyvtári napok kínálatában. – teszi hozzá az igazgató.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város német testvérvárosa, Iserlohn minden évben plakát felhívást tesz közre egy-egy  aktuális témakörben, amely  a fiatalok problémáit  érintik, mint az  alkohol károsító hatása,  az erőszak, vagy a kirekesztés.  2013. évben „Ne válj Internet függővé” címen, az internet függőség témakörben mozgósította a fiatalokat.  A kiíráshoz 4 nyíregyházi középfokú intézmény; a Művészeti Középiskola, a Zay Anna Gimnázium – Egészségügyi Szakiskola és Kollégium, a Zrínyi Ilona és Kollégium, valamint a Lippai János Szakközépiskola és Szakiskola diákjai csatlakoztak.

A német szervezők ezt a majd 100 db-ból álló kiállítási anyagot, mely júniusban Iserlohnban, a Városháza aulájában volt kiállítva, a rendelkezésünkre bocsátották, hogy Nyíregyháza lakossága is megismerje kreatív plakátokon keresztül a német és a magyar fiatalok véleményét, gondolatait az internet függőségről.

 

A JÖVŐ FOTÓSAIÉRT

A könyvtár ünnepi programsorozatának keretében látható Móricz Csaba fotókiállítása, ahol az alkotó támogatóinak köszönhetően csúcsminőségben tudja megmutatni termékeny hétköznapjainak egy szeletét. A máig elkészült több tízezer darab fotó közül a tárlaton látható 50 képet különleges szempontok alapján válogatta össze készítőjük. A fotóriporter mivel maga is kap támogatást “nyitott és éles szemű” érdeklődő cégektől, ezért úgy döntött, ezt valamilyen formában viszonozni szeretné. Az általa felajánlott támogatás viszont a felnövekvő generációt érinti. A következő képen: A kiállított fotókat meg lehet vásárolni. Az eladásból befolyt összeget professzionális fényképezőgépek vásárlására fordítja az alkotó és a könyvtárral együttműködve, a jövőben megteremti a lehetőségét annak, hogy a fiatalok tanulhassanak a fotózásról, kipróbálhassák ezt az örömteli tevékenységet, és ez által alkothassanak.

 

KÖNYVES VASÁRNAP

Vasárnap délelőtt is kinyit a könyvtár, és a klasszikus könyvtári szolgáltatások is elérhetőek (beiratkozás, kölcsönzés, helyben olvasás) lesznek. Vasárnap délután díjazásra kerül a legöregebb, a legifjabb és a legtöbbet kölcsönző és a leghosszabb könyvtári tagsággal rendelkező olvasó, valamint a Nyár könyvfalója verseny eredményhirdetése is megtörténik. Családi programokkal, a Csiriptanyán kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

 

TÁRSADALAMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

- Október a látás hónapja, ezért szemészeti szűrővizsgálattal várjuk a könyvtárba látogatókat, és ösztönözzük őket, hogy vegyenek részt a pár perces vizsgálaton – ez a könyvtár társadalmi felelősségvállalásának a kiemelt programja, a szűrésen a könyvtár munkatársai is részt vesznek. A szűrésen résztvevők apró ajándékot kapnak. – teszi hozzá az igazgató. Véradás, vérnyomás – és vércukormérés is szerepel a programok között, az egészségtudatosság jegyében, érdemes érdeklődni ezek pontos időpontjáról a könyvtárban.

 

INGYENES BEIRATKOZÁS, KÖNYV-CSERÉLDE

Az Országos Könyvtári Napokon ingyenes a beiratkozás a 2013-as évre, és Amnesztia Hetet is tartunk a feledékeny olvasók nagy örömére. A földszinten újra működni fog az Ünnepi Könyvhéten óriási sikernek örvendő „Vegyél egyet, tegyél egyet!”– könyvespolc, ami egy könyv-cserélde program: annyi könyvet lehet hazavinni, ahány könyvet helyette a polcra tesz a könyvbarát.

Kreatív vendégkönyv várja az Országos Könyvtári Napok vendégeit a könyvtár földszintjén, és arra kérik a vendégeket, hogy aláírásukkal örökítsék meg, hogy a könyvtár vendégei voltak. Az írni még nem tudó gyerkőcök az ujjlenyomatukat helyezhetik majd el a könyvtár vendégkönyv fáján.

…………………………………………………………………………………………………………………

ADOMÁNYT KAPOTT A MÓRICZ ZSIGMOND KÖNYVTÁR A KÖNYVTÁROSOK VILÁGNAPJÁN

Fehér Gábor tanár-író értékes kézirataiból, jegyzeteiből álló digitális hagyatékkal gazdagodott a Móricz Zsigmond könyvtár Helyismereti Különgyűjteménye a Könyvtárosok Világnapján. A hagyatékot Prof. Dr. Sebestyén György, Fehér Gábor leszármazottja, a hagyaték gondozója adta át Dr. Kührner Éva könyvtárigazgatónak.

Nem csak az adomány, de az adományozás dátuma is különleges, a Könyvtárosok Világnapjához kötődik. A világnap célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a könyvtárak és könyvtárosok által nyújtott értékekre, amely idén Nyíregyházán egy értékes irodalmi, kortörténeti kincs hozzáférhetővé tételével valósul meg. Érdekesség, hogy maga az adományozó is könyvtáros, az ELTE Könyvtár és Informatikatudományi Intézetének tanszékvezetője.

Fehér Gábor 1893. április 27-én született Hajdúszoboszlón, 1941. december 1-jén hunyt el Nyíregyházán. Rövidre szabott életéből 22 évet töltött városunkban, 1919-től a Zrínyi Ilona Gimnázium jogelődjének, az Evangélikus Leánygimnáziumnak elismert tanáraként. Dr. Margócsy József, irodalomtörténész így nyilatkozott róla: „Fehér Gábor, mint tanár birtokában volt annak a titoknak, amelynek segítségével élvezetessé és érthetővé tudta tenni tanítványai számára az irodalmat.”

A széleskörű műveltséggel bíró tanár rendkívül színes publikálási tevékenysége Nyíregyházához köthető, amelynek tárgyi emlékei – digitalizált formában – mostantól a nyíregyházi könyvtár Helyismereti Különgyűjteményét gazdagítják.

A nyíregyházi könyvtár Fehér Gábort „helyi szerzőként” tartja számon, műveit és a róla szóló irodalmat teljességre törekvően gyűjtik. Nyíregyházán utcanév, az Északi temetőben a család síremléke, a jogutód Zrínyi Ilona Gimnáziumban emléktábla emlékeztet rá, amelynél a mai napon, 13.00 órakor helyezik el az emlékezés koszorúit.

A Könyvtárosok Világnapja alkalmából a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Szervezete évről-évre díjat adományoz a könyvtári kultúra és szolgáltatás korszerűsítésében és továbbfejlesztésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó aktív könyvtárosnak. 2013-ban a „Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Könyvtári Kultúrájáért” –díjat a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár munkatársa, Ignácz Lászlóné gyermekkönyvtáros kapja.

A könyvtár is ad ajándékot a Könyvtárosok Világnapján: a mai napon ingyenes a beiratkozás és a tagság hosszabbítás a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban és fiókkönyvtáraiban, illetve akik ezen a napon hozzák vissza késedelmes vagy lejárt kölcsönzési idejű könyveiket, nem kell késedelmi díjat fizetniük.

…………………………………………………………………………………………………………………

STRANDKÖNYVTÁR 

2013. július 4.-én újra kinyit a Strandkönyvtár a Sóstói Parkfürdőben, amelynek már a 2012-es évben is óriási sikere volt a fürdő vendégei között: két hét alatt több mint 900-an fordultak meg a víz közeli betűbirodalomban. Idén a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár munkatársai több mint 300 kötettel, elsősorban könnyed kikapcsolódásra alkalmas olvasmányokkal (rövidebb szerelmes regény, krimi) és rengeteg folyóirattal várják július 4-26. között minden munkanapon 10.00-15.00 között az érdeklődőket.

 

A helyszínt a Sóstógyógyfürdő Zrt. biztosítja, míg az Inform-Média Kft. jóvoltából az olvasni vágyók a Kelet-Magyarország napilapot is kézbe vehetik majd minden munkanapon. A tavalyi év tapasztalata, hogy elsősorban a napilapokat, folyóiratokat keresik a vendégek, mivel a strand területén nincs újságárus. A külföldi vendégek is örömmel vették igénybe a szolgáltatást, amellyel a szlovák, ukrán, román vendégek itt találkoztak először.

 

A strandkönyvtár regisztráció alapján bárki számára igénybe vehető és ingyenes.

 

További információ:

B. Mikula Edit, igazgatóhelyettes

mikula.edit@mzsk.hu

06 30 497 8380

…………………………………………………………………………………………………………………

KÖNYVÜNNEP A KOSSUTH TÉREN

Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat, évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel, immár nyolc évtizede. Az első Ünnepi Könyvhetet a Literatúra irodalmi folyóirat főszerkesztője, Supka Géza kezdeményezésére 1929 májusában tartották meg Magyarországon. A könyvfesztivál népszerűsége azóta is töretlen. 2001-től a rendezvényhez a Gyermekkönyvnapok program is kapcsolódik. Budapest mellett számos vidéki nagyváros csatlakozott a programhoz, ahol az érdeklődőket a hagyományos programok mellett kísérőprogramok is várják, vagyis az aktuális könyvújdonságok, kulturális programok, dedikálások mellett, beszélgetések és zenei előadások is helyet kapnak.

 

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár életében több mint 20 évre visszatekintő hagyománya van az Ünnepi Könyvhét méltó megünneplésének. 2013-ban új megközelítésben szeretnénk közelebb vinni az Ünnepi Könyvhét programjait az olvasókhoz: ezúttal nem a Könyvtáron belül zajlanak majd a programok, hanem a város főterén alakítunk ki egy kellemes „könyvsarkot”, ide várjuk a városlakókat, a megyéből érkező látogatókat, ahogyan azt 1927-ben Supka Géza is megálmodta. Nyíregyháza Város Önkormányzatának köszönhetően kitelepülünk a Kossuth térre, ahol három napon keresztül az olvasás szeretetéé, a könyveké, íróké, költőké a főszerep.

 

Június 6.-án az Ünnepi Könyvhét megnyitójának díszvendége Tóth Erzsébet, Babérkoszorú – József Attila- és Ratkó József  – díjas költő valamint Kurucz Gyula író, szerkesztő, műfordító. Három napon keresztül zajlanak az író olvasó – találkozók, dedikálások, beszélgetések és könyvbemutatók több mint 20 íróval, költővel és illusztrátorral. Meghívott vendégeink: Miska János, Gerliczki András, Oláh András, Ésik Sándor, M. Szlávik Tünde, Vaskó Ilona, Kulcsár Attila, Nagy Zsuka, Illés Zoltán, Szilágyi Zsófia, Petrusák János, Kürti László, Szilágyi Borka, Sárosi Eleonóra, Kováts Judit, Csabai László, Ferenczik Adrienne, Agócs Írisz, Kövesdi Levente, Székhelyi Edith, Sikli László, Martha Tailor, Lantos Gábor, Dr. Karádi Zsolt.

A program során érintett témák, műfajok nagyon változatosak: az érdeklődők hallgathatnak tárcákat, megismerhetik a legátfogóbb Móricz Zsigmond monográfiát, a bemutatott könyvek témái között a klasszikus szépirodalom és költészet mellett szerepel az utazás, a krimi, a gasztronómia, a gyermekirodalom (egy 12 éves írónő tolmácsolásában), a művészet és az építészet is.

 

A könyvtár munkatársai útjára indítanak egy programot, amelyet Könyvmegálló néven is ismerhetnek már a könyvbarátok. A Kossuth téren kiállítunk két „Vegyél egyet, tegyél egyet!” – könyvespolcot, ahonnan bárki elvehet egy könyvet, ha tesz helyette egy másikat. Mindkét könyvespolc különleges. Az egyik azért, mert jelenlegi és egykori könyvtárosok ajánlották fel a polcra kerülő könyveket, a másik pedig azért, mert a LEGO Manufacturing Kft. segítségével valósul meg. A LEGO arra buzdítja a résztvevőket, hogy lehetőleg olyan gyerekkönyveket hozzanak, amire már nincs szükségük, de amivel örömet szerezhetnek más gyerekeknek. A könyvcsere akció résztvevőit meglepetésekkel várják a könyvespolcnál, ahol – mint a LEGO világában oly sokszor – ezúttal is a játékosságon és a kreativitáson lesz a hangsúly. Az Ünnepi Könyvhét megnyitójára érkező vendégeinktől azt kérjük, hogy hozzanak egy könyvet, a Vegyél egyet, tegyél egyet! – polcra.

 

Az érdeklődőket Memóriafa is várja, ahol mindenki próbára teheti irodalmi tudását. A Tündérmező projekt fotókiállítása mellett ünnepi könyvvásár fogadja a térre látogatókat, akik híres írók kedvenc italait, koktéljait is kipróbálhatják. Mindhárom nap koncerttel zárulnak a programok: csütörtökön az ARTÉZIS, pénteken a KÉPMÁS, szombaton a TIERGARTEN zenekar szórakoztatja az érdeklődőket.

 

A könyvtár standján ingyenes beiratkozást, és amnesztia hetet kínálunk a rendezvény ideje alatt. Szombaton antikvár, retro, régi könyv, újság és képes levelezőlap valamint ex libris vásárt tartunk. Szombaton a gyerekeknek kreatív könyvmoly kuckóval kedveskedünk, a legkisebbeknek kiállítjuk a könyvtár CUMIFÁJÁT. Az első 50 gyermek, aki felakasztja a Cumifára a cumiját, ajándékot kap. Az Ünnepi Könyvhét játékos kedvű látogatói között egy e-book kerül kisorsolásra.

 

A nyíregyházi könyvünnep minden korosztály számára kínál tartalmas kikapcsolódást, szórakozást, irodalmi csemegéket, érdemes a Kossuth térre kilátogatni 2013. június 6-8. között.

 

További információ: pr@mzsk.hu

 

^ Tetejére