EVENTS: Események

[DEV: POST TYPE: page]

jan
24
pén
A Szabolcs-Szatmár-Beregi Megyei Képzőművészeti Egyesület csoportos kiállítása
jan 24  16:30
A Szabolcs-Szatmár-Beregi Megyei Képzőművészeti Egyesület csoportos kiállítása

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Képzőművészeti Egyesület csoportos kiállítása a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesülettel közös szervezésben.

Szervező: Háziné Szikora Éva

Helyszín: MZSMVK, Nyíregyháza, Szabadság tér 2. III. em. Kamaraterem

A kiállítás megtekinthető 2014. január 24. – február 17. között a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

feb
4
ked
Bibliai Szabadegyetem – Árvai Tamás: Ábrahám - Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
feb 4  17:00
Bibliai Szabadegyetem – Árvai Tamás: Ábrahám @ Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

Ábrahám: jelentése: sokak apja/vezére; próféta volt, akit a judaizmus mellett a keresztény, az iszlám és a Bahá’í vallás is ősatyaként tisztel. Ábrahám nem volt zsidó, hiszen akkoriban még nem léteztek zsidók. Viszont Sém és Héber leszármazottjaként Ábrahám sémita és héber volt.Történetét a Teremtés könyve írja le, amely szerint Ábrahám az izraeliták, az ismaeliták, a midianiták és az edomiták ősatyja.

feb
10
hét
Válaszolgató versek és versválaszok - Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
feb 10  16:30 – 18:00

Különleges, egyedi műsor, kettős könyvbemutató!

Vajdics Krisztina: Szó születik – verseskötet

Radnó György: Városi nyár – verseskötet

Vajdics Krisztina Krisztamari - Az írás szenvedélye vezetett a nyíregyházi Krúdy Gyula Újságíró Akadémiára, ahol újságírást tanultam. 2008 karácsonyára jelent meg Neked írtam című verseskötetem, mely 42 verset tartalmaz. Szökőangyal című novelláskötetemben 2012-ben kisprózai írásaim jelentek meg. Az írás számomra levegővétel. Nekem az is elég, ha elolvassátok.

Radnó György – 2012-ben jelent meg az első kötete, termékeny író a következő évben újabb kötete jelent meg. Első kötetét követően alapította meg az Élő Költők Könyvklub nevű társaságot, amely elsősorban az amatőr költőknek szól, és segít a megjelentetésekben, könyvkiadások megvalósításában. Rendszeresen megjelenő havi magazinja az Évszakok című antológia sorozat.

feb
11
ked
Bibliai Szabadegyetem – Szabó János: Jákob - Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
feb 11  17:00
Bibliai Szabadegyetem - Szabó János: Jákob @ Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár | Nyíregyháza | Szabolcs-Szatmár-Bereg | Magyarország

A Biblia szerint Jákob a fiatalabbik volt Izsák és Rebeka ikerfiai közül, bátyja Ézsau. Mikor felnőtt, anyja segítségével csalással megszerezte a közben megvakult idős Izsáktól az atyai áldást, ami a bátyjának járt volna: először rávette a munkából éhesen hazatérő Ézsaut, hogy egy tál lencséért cserébe mondjon le elsőszülöttségi jogáról, majd később Ézsau ruháiba öltözve ment be apjához, aki megáldotta. Jákob ezután elmenekült otthonról, mert félt, hogy Ézsau megöli.

Jákob anyai nagybátyjához, Lábánhoz menekült, akinél pásztorként dolgozott. Beleszeretett Lábán kisebbik lányába, Ráhelbe, és megegyeztek Lábánnal, hogy hét évig szolgálja őt, cserébe Ráhelért. Lábán azonban becsapta, és a hét év leteltével Ráhel helyett Leát, az idősebbik lányt adta hozzá. Jákob újabb hét évig szolgálta, és így Ráhelt is feleségül vehette. Ezután egy ügyes trükkel elérte, hogy Lábán sok birkáját nekiadja, és elköltözött Lábántól. Később kibékült Ézsauval.

Jákobnak tizenkét fia született Leától, Ráheltől, valamint azok két szolgálójától, Bilhától és Zilpától: Rúben, Lévi, Simeon, Isszakár, Júda, Zebulon, Gád, Áser, Naftali, Dán, József és Benjámin. Ők a zsidó törzsek ősei.

feb
12
sze
Dr. Reisinger János: A Biblia a magyar képzőművészetben II. rész
feb 12  16:30
Dr. Reisinger János: A Biblia a magyar képzőművészetben II. rész

Zichy Mihály bibliai szénrajzai és olajfestményei

Dr. Reisinger János irodalomtörténész 1954-ben született Mosonmagyaróvárott. Az ELTE magyar-francia szakán végzett, majd az MTA Irodalomtudományi Intézetben dolgozott 1978-1989 között. Kandidátusi értekezését 1999-ben védte meg a Magyar Tudományos Akadémián. 1983-ban kezdte meg itthon és külföldön bibliai tárgyú előadásait, melynek nyomán 25 könyve, több mint 200 tanulmánya és cikke jelent meg. 1993-tól a Sola Scriptura Főiskola tanszékvezetője. 2000-2003 között Látók, szóljatok! címmel tartott televíziós előadás sorozatot a bibliáról.

feb
14
pén
Nemzetközi Könyvajándék Nap - Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár - Gyermekkönyvtári részleg
feb 14 egész nap

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet kezdeményezésére a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban is megtartjuk a Nemzetközi Könyvajándék Napot!
Február 14-én a gyermekirodalmat egy apró gesztussal fogjuk megünnepelni, amelybe szeretnénk minél több résztvevőt bevonni. Célunk, hogy növeljük a gyerekek hozzáférési lehetőségeit a könyvekhez, és hogy még több kedvet kapjanak az olvasáshoz.

A Nemzetközi Könyvajándék Napon, február 14-én, azt kérjük, hogy adjon minden felnőtt egy gyereknek egy könyvet és mondja el neki hogy a könyvet a Nemzetközi Könyv Ajándék Nap alkalmából kapja.

Ha lehet beszélgessünk a könyvről, a saját olvasmányélményeinkről a megajándékozott csemetével.
Olvassunk minden nap a gyermekkel, vagy olvassunk fel neki – így válhat a mindennapi rutin részévé az olvasás, fejlődhet a szókincs, szárnyalhat a képzelet.

Arra kérjük Önöket, hogy ezen a napon:
- ajándékozzanak könyvet egy ismerős vagy rokon gyereknek;
- vagy hagyjanak könyvet olyan nyilvános helyiségben, amit gyerekek látogatnak (váróterem, játszósarok);
- vagy ajándékozzanak jó állapotú könyvet a helyi könyvtárnak, kórháznak, napköziotthonnak, vagy olyan szervezetnek, amely használt könyveket juttat el rászoruló gyerekeknek;

Könyvtárunk Gyermekkönyvtári részlege szívesen fogadja a felajánlásokat. Gondoskodunk róla, hogy az ajándékok eljussanak a gyermekekhez.

Mivel ez egy önkéntes szerveződésű ügy, ezért az Ön önkéntes segítségére is számítunk, hogy minél több gyerek és felnőtt ünnepelhesse meg a Nemzetközi Könyvajándék Napot!

Olvasókör - Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár - Kamara terem
feb 14  16:00 – 17:30
Olvasókör  @ Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár - Kamara terem | Nyíregyháza | Szabolcs-Szatmár-Bereg | Magyarország

Szeretettel várjuk az olvasás szerelmeseit 2014. február 14.-én pénteken, 16 órától a a Móricz Zsigmond Olvasókör találkozójára.

Témák:

„Lélekkel magasabb” – A bennem élő tiszta-szép szavú költő.
A Ratkó József emlékév kapcsán a költőre emlékezik,
verseit elmondja:
Abonyiné Antal Anna
Közreműködik: Ignácz Lászlóné

„Légy jó mindhalálig” – Beszélgetés Móricz Zsigmond regényéről.

Helyszín: Nyíregyháza, Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár-kamaraterem
(Nyíregyháza. Szabadság tér 2.)

Mi is az Olvasókör?

A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület égisze alatt 2014. január 17-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából megalakult Olvasókör azokat az irodalombarátokat gyűjti egybe, akik szeretnek olvasni, szívesen megosztják élményeiket, reflexióikat másokkal.

A beszélgetések kötetlenek, esetenként író, kritikus, tanár vendéget is hívunk, illetve megemlékezünk irodalmi nagyjainak évfordulóiról.

Elsősorban kortárs irodalom, közismert klasszikusok, de esetenként elfeledett vagy éppen mellőzött remekművek is szerepelnek témáink sorában. Névadónk iránti tiszteletből az olvasmányaink között több Móricz-mű is szerepelni fog.

Havi egy alkalommal találkozunk, hogy egy-egy már ismert versről, novelláról, regényről , vagy akár a helyszínen megismert alkotásról eszmét cseréljünk – a biblioterápiás módszereket is segítségül hívva.

Az olvasókör barátságos „otthona” a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, mely megkönnyíti mind a kapcsolattartást, mind a nyomtatott információkhoz való hozzáférést.

Az Olvasókör ötletadó elnöke Dr. Bihari Albertné főkönyvtáros, társelnöke Gerliczki András irodalomtörténész.

Szeretettel hívunk , várunk minden irodalombarátot!
Jelentkezés: biharinejoli@gmail.com

feb
15
szo
Csiriptanya – farsangi kézműves foglalkozás - Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár - Csiriptanya
feb 15  09:00 – 13:00

Szeretettel várjuk a kicsiket és nagyokat február 15-én, szombaton a Könyvtár Csiriptanyájára, ahol tea, zene, meseolvasás és farsangi álarckészítés lesz a program.

 

Beiratkozott olvasóinknak 200 Ft/gyermek, nem beiratkozott vendégeinknek 300 Ft/gyermek a program díja.

 

Érdemes beiratkozni könyvtárunkba, hiszen olvasóinknak kedvezményeket kínálunk fizetős programjaink díjából.

 

Gyermekeknek ingyenes a beiratkozás!

 

További információ: a földszinti Kölcsönző pultnál.

feb
18
ked
Bánszki Tamás emlékkiállítás - Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár , Kamaraterem (3. emelet)
feb 18  16:00 – 18:00
Bánszki Tamás emlékkiállítás @ Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár , Kamaraterem (3. emelet) | Nyíregyháza | Szabolcs-Szatmár-Bereg | Magyarország

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és kedves családját

2014. február 18-án, kedden 16 órára

 

Bánszki Tamás

(1892-1971)

tanár, festő- és grafikusművész

 

emlékkiállításának megnyitójára.

 

 

 A vendégeket köszönti: Csontosné Maleczki Ilona mb. igazgató

 Tárlatvezetés: Aby Szabó Csaba festőművész

 

Zongorán játszik: Iváncza László,

a Vikár Sándor Zeneiskola tanára

 

 

A képek Szabó György földeáki származású, debreceni

ny. középiskolai tanár magángyűjteményéből valók.

 

Bánszki Tamás Földeákon született. A szegedi piarista gimnáziumban érettségizett, majd a Képzőművészeti Főiskola rajztanár szakán folytatta tanulmányait. Mesterei voltak: Révész Imre, Bosznay István, Edvi Illés Aladár, Lyka Károly.

A tárlat jelentőségét a művész több mint 120 évvel ezelőtti születési évfordulója mellett az adja, hogy Bánszki Tamás tanári pályafutását 1920-ban a Csonka Bereg vármegyei Tarpán, az akkor ott működő Beregszászi Magyar Királyi Állami Főgimnáziumban kezdte (itt tartózkodását festményein is megörökítette). Az intézménnyel együtt 1921-ben Fehérgyarmatra költözött. Itt figyelt fel rá Ady Lajos tankerületi főigazgató, aki segítette a debreceni piarista gimnáziumba való áthelyezését. A művész-tanár 1922-től egészen 1948-ig tanított az iskolában, miközben a cívisváros művészeti életének meghatározó személyiségévé vált. Makón 1949-ben, Szegeden 1962-ben oktatta tanítványait. Az Aratás című fametszetével 1932-ben Chicagóban, a Madonna című munkájával 1936-ban Varsóban a Nemzetközi (grafikai) Fametszet kiállításokon aratott sikert.

Nyugállományba vonulását követően visszatért szülőfalujába, ahol élete végéig alkotott. Képeit köz- és magánygyűjtemények őrzik.

 

Egyéni kiállítások

1920: Szeged

1926: Debreceni Művészház

1937: Déri Múzeum, Debrecen

1941: Piarista Gimnázium, Debrecen

1962, 1965: Móra Ferenc Múzeum, Szeged

 

1935, 1936: Nyíregyházán az Ajtósi Dürer Céh által rendezett grafikai kiállítás résztvevője

 

A kiállított Bánszki-gyűjtemény, amelynek első darabjai családi hagyatékból származnak, először lép a széles nyilvánosság elé. Az itt látható akvarellek egy részét a 100 évvel ezelőtt kirobbant I. Világháborúban, olasz hadifogságban készítette a művész.

A kiállítás 2014. március 7-ig látogatható, a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

Bibliai Szabadegyetem – Szabó János: József - Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Konferenciaterem
feb 18  17:00
Bibliai Szabadegyetem - Szabó János: József @ Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Konferenciaterem | Nyíregyháza | Szabolcs-Szatmár-Bereg | Magyarország

József: Az ószövetségi történet szerint mivel ő volt apja kedvenc fia, féltestvérei irigységből eladták rabszolgának. József álmokat látott, amikben a testvérei leborultak előtte. Egyiptomba került, ahol Potifár szolgája lett. Jó viszonyba került gazdájával. Gazdájának felesége megpróbálta elcsábítani, majd mikor József ellenállt neki, a feleség megvádolta, hogy József megpróbálta megerőszakolni. Potifár a börtönbe vetette Józsefet. Ez a motívum egy, a korabeli világban rendkívül elterjedt mítosz, az Asertu és Baál (hettita Aszerdusz és a Viharisten, ugariti Atirat és Baál, föníciai Asera és Baál). Az istennő neve összevethető József feleségének nevével, Aszenáthhal.

^ Tetejére