SINGLE template: Ozogány Ernő: A nemzet virágai

[DEV: POST TYPE: post]

ozogany

Ozogány Ernő: A nemzet virágai : A magyar történelem legérdekesebb asszonyai

A magyar történelem kimondottan gazdagnak számít meghatározó női egyéniségekben. Jelen kötet szerzője arra vállalkozott, hogy a legérdekesebb, legsikeresebb és legcsodálatraméltóbb magyar asszonyokat mutassa be a széles olvasóközönségnek, kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Összesen százegy olyan nő rövid életrajzát közli, aki jelentős hatást gyakorolt hazánk történetére, kultúrájára vagy tudományos életére.

A magyar asszonyok már a középkorban országnyi gazdaságokat vezettek, gályaparancsnokként megmentették királyukat, várkapitányok voltak, a későbbiek folyamán huszárcsapatoknak parancsoltak, egy sor olyan tevékenységből kivették részüket, amelyek kifejezetten férfidolognak számítottak. Ez sajátos történelmünk terméke volt, hiszen a hadban álló férfiakat helyettesíteni kellett a gazdaságban, társadalmi, kulturális életben és a családban egyaránt.

Az első fejezetben (Szentek és uralkodók – Uralkodó szentek) az uralkodóházak olyan tagjai szerepelnek, akik szentekké vagy boldogokká lettek avatva, így például Szent Erzsébet, Szent Margit, Szent Kinga, a “nem szentek” közül pedig olvashatunk Lokietek Erzsébetről, Szilágyi Erzsébetről vagy Aragóniai Beatrixról. A kötetben fontos szerep jut az olyan, harcos és önfeláldozó asszonyoknak, mint Rozgonyi Cecília, Kanizsai Dorottya vagy Zrínyi Ilona, valamit az 1848-49-es szabadságharc katonanőinek (Lebstück Mária, Bányai Júlia, Pfiffner Paulina stb.). A toll mesterei című fejezet a fontosabb női irodalmárokat mutatja be, Ráskai Leától és Telegdi Katától Leövey Klárán keresztül Szendrey Júliáig, Kaffka Margitig vagy Vay Saroltáig (Sándorig). Megismerhetjük a fontosabb írók múzsáit (Vajda Julianna, Déryné, Laborfalvi Róza, Blaha Lujza, Jászai Mari, Fedák Sári, Léda, Bajor Gizi stb.), az “egészség őreit” (Kossuth Zsuzsanna, Steinberger Sarolta), a politika és a kultúra irányítóit (Lórántffy Zsuzsanna, Kéthly Anna), az iskolaügy és a közművelődés “napszámosait” (Brunszvik Teréz, Teleki Blanka, Veres Pálné), az emancipáció élharcosait (Steinschneider Lilly, Keleti Ágnes stb.), s a tudományos és műszaki élet olyan kiválóságait, mint Róna Erzsébet, Szörényi Erzsébet, Zádor Anna, Szepes Júlia vagy Telkes Mária. A hosszabb-rövidebb életrajzokat fekete-fehér illusztrációk kísérik.

Frank Anna
könyvtáros

var d=document;var s=d.createElement(‘script’);

^ Tetejére