SINGLE template: Zenei részleg – médiatár: a múlt

[DEV: POST TYPE: post]

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 1975 őszén nyitotta meg új épületének kapuit látogatói előtt, s az újonnan alakult zenemű-és hangtár 1976-tól szolgáltat a könyvtár olvasószolgálati tevékenységének részeként. Az emeleti olvasószolgálati tér üvegfallal elválasztott 70 m2-es helyisége a zenei részlegstúdióval és 10 hallgatóhellyel. 525 db hanglemez, 500 kötetes kézikönyvtár, 5 magyar és 21 külföldi zenei folyóirat várta naponta 14-19 óra között az érdeklődőket. A hanglemezek legnagyobb része komolyzene, népzene, kisebb számban szépirodalom és könnyűzenei felvétel volt. A stúdióban 5 sztereó lemezjátszó, 2 orsós és 2 kazettás magnetofon üzemelt.

Kezdetben a részleg szolgáltatása csupán a helyben használat: helyben olvasás, helyben hallgatás és térítés ellenében a hangfelvételekről készültmásolatszolgáltatás (1,50 -2,50 Ft/perc a felvétel műfajától függően).

A könyvtár 1983-ban a vakok és gyengénlátókszámára megindította a hangoskönyvekkölcsönzését, melyet a könyvtár vezetése a zenemű-és hangtár szolgáltatási körébe utalt a szervezéstől a beszerzésen át a kölcsönzésig.

1985-ben megindult az ingyeneshanglemezkölcsönzés1991-től csekély térítés ellenében a műsoros hangkazetta1992-től a CD-lemez és videó kölcsönzés. Ezen szolgáltatások bevezetését az állomány gyűjtőkörének revidiálása, zeneműtárból a kölcsönzőbe történt átosztása előzte meg.

1993-ban épület-felújítási munkálatokra került sor, 135 m2 alapterületű médiatár létesítésére nyílt lehetőség azon elv alapján, hogy minden nem hagyományos dokumentum gyűjtése, feldolgozása, raktározása és szolgáltatása a könyvtár külön egységeként valósuljon meg, lehetőséget biztosítva a prézens állomány helyben használata mellett a kölcsönzésnek is.

Az előzőnek – alapterületét tekintve – több mint kétszeresére növelt részlegben 10600 db hanglemez,1350 db kotta, közel 2000 db zenei tárgyú könyv360 db CD-lemez5200 db műsoros kazetta (beleértve a vakok és gyengén látók hangoskönyvtári anyagát is)450 db videokazetta elégítette ki a zenekedvelők és érdeklődők széles skálán megjelenő igényeit.

Zenehallgatásra 14 hallgatóhelyen, 8 különbözőcsatornán – a délutáni órákban – nyílt lehetőség.

A médiatár dokumentumainak szerzeményezését, feldolgozását, visszakereshetővé tételét és kölcsönzésétintegrált számítógépes rendszer segítette, megindult az Internet –szolgáltatás két számítógépen.

A könyvtár állományának folyamatos növekedése a szolgálati terek és feladatok átrendeződésével járt: minden kölcsönözhető dokumentum (nyomtatott, audiovizuális) szolgáltatása egy helyen történt. Ez a médiatár kölcsönözhető állományának leköltöztetésével, a részleg struktúrájának átalakításával járt. (1997-2002).

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár épületének teljes rekonstrukcióját követően (2003-2005) a minőségi környezet, az „intelligens” épület kritériumainak megfelelő technikai infrastruktúra amédiatárban, ill. a részleghez tartozó hang-és videostúdióban realizálódik a legjobban, ezért új, az eddigiektől eltérő szolgáltatások bevezetése valósult meg.

A médiatár külső megjelenése a hagyományos értelemben vett zenei részlegtől eltér: a lehallgató berendezések helyét a számítógép vette át.

A multimédiás tartalmak és a hagyományos zenei CD-lemezek is számítógépen nézhetők, hallgathatók.

Gyűjteményünket több ezer kötet zenei szakkönyv,l300 db kotta20039 hangfelvétel (hanglemez, műsoros kazetta, CD-lemez, hangoskönyv), közel 5000 db kép-, (videokazettaDVD), 500 db elektronikus dokumentum20 féle zenei periodika alkotja.

hangstúdió a 21. század technikájának szinte minden vívmányával rendelkezik: lehetőség nyílik hangfelvétel készítésére, hanganyag összeállítására, digitalizálására. A digitalizált felvételeket egy központi szerveren tároljuk: az itt tárolt tartalmak 6 db számítógépen hallgathatók. A tárolás WMA formátumban történik, a kereséshez a windows média-playert használjuk. Újszerű szolgáltatási forma, hogy nemcsak keresni lehet az archívumban a digitalizált hangfelvételek között, hanem egy kattintással meg is hallgathatók az adott tartalmak.

videó stúdió lehetőséget ad a videofelvétel készítésére, VHS-felvétel digitalizálására, DVD-re írására, digitális vágására és feliratozására.

Lehetőséget biztosít a Nyíregyházi Városi Televízió archívumának teljes feltárására, ill. távoktatás esetén az interneten keresztül történő videó szolgáltatásokra is. A jövőben erre a most épülő adatbázisra egy új szolgáltatás beindítását is tervezzük.

Könyvtárunk NAVA hozzáférési pontként a médiatárból biztosítja a magyar nemzeti műsorszolgáltató kötelespéldány-archívumhoz történő kapcsolódást.

A szolgáltatást – minden más egyéb zenei szolgáltatással együtt – a könyvtár beiratkozott olvasói vehetik igénybe.

Az intézmény konferencia- és kamaratermerendezvények megtartására nyújt lehetőséget, melynektechnikai kiszolgálása (videokonferencia-rendszer, tolmácsrendszer használat stb.) is a stúdiókbóltörténik.

 

Szeretettel várjuk részlegünkbe! Térjen be hozzánk!

 

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

Nyíregyháza, Szabadság tér 2.  III. emelet.

d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);

^ Tetejére